Korben Dallas pripravujú album a turné Stredovek

Korben Dallas finišujú s prácami na novom albume, ktorého vydanie je naplánované na marec. Piaty album bratislavskej kapely sa bude volať Stredovek. Pôvod netradičného názvu ozrejmuje basgitarista a textár Lukáš Fila: “Názov Stredovek vymyslel počas kapelového brainstormingu náš bubeník Ozo.

Názov sa dá vysvetliť rôzne. Pomaly už vstupujeme do stredného veku. Aj v našej tvorbe sa dajú nájsť odkazy na staršiu hudbu, povedzme od šesťdesiatych rokov vyššie. A nakoniec aj spoločenská situácia doma aj vo svete evokuje možný návrat k dobám temna. To hlavné je ale náš pocit, že názov sa k obsahu albumu hodí,” dopĺňa Fila.

Obal albumu, ktorý tiež odkazuje na estetiku minulých storočí, navrhol grafický dizajnér Boris Meluš. Ten minulý rok získal Národnú cenu za komunikačný dizajn za edíciu kníh Ruda Slobodu a v súčasnosti pracuje na spustení Novej Cvernovky.

Nový album bude obsahovať 11 skladieb. Zatiaľ jedinou zverejnenou je Oranžová, ktorou kapela prispela na minuloročnú kompiláciu slovenských alternatívnych vydavateľstiev Ostrov hudby. K piesni Korben Dallas zverejnili aj minimalistický videoklip.

Spolu s vydaním nového albumu kapela vyrazí aj na rovnomenné turné, v rámci ktorého sa v marci a apríli predstaví v piatich slovenských a piatich českých mestách. “Na koncertoch sa budeme snažiť zahrať čo najviac vecí z nového albumu, ale nevynecháme ani staršie skladby, ktoré už od nás fanúšikovia očakávajú,” hovorí bubeník Ozo Guttler. “Veríme, že náš nový program bude zaujímavý tak pre pravidelných návštevníkov našich koncertov, ako aj pre ľudí, ktorí nás uvidia po prvý raz,” dopĺňa spevák a gitarista Juraj Benetin.

Na viaceré koncerty jarného turné si Korben Dallas zavolali aj zaujímavých hostí. V Košiciach sa predstaví Katarína Máliková, ktorej minuloročný debut Pustvopol zaujal kritikov aj fanúšikov. V Žiline ako predkapela vystúpi rokenrolový projekt gitaristu Ľuba Petrušku Satin Lead. Vo Zvolene zahrá Hviezda, v Nitre miestni Fresh Out Of The Bus. Na koncertoch v Prahe a Brne sa ako hosť predstaví oceňovaná česká kapela Houpací koně.

Krst albumu prebehne v dvoch mestách – slovenský v Bratislave a český v Prahe. Zastávka turné v Bratislave 6. apríla bude špecifická aj tým, že v hlavnom meste kapela odohrá dva koncerty v jeden deň – podvečerný koncert na sedenie o 18:00 a večerný koncert na státie o 20:30. Týždeň pred začiatkom turné skupina odohrá verejnú generálku nového programu, ktorá sa uskutoční 18. marca v Klube za rampami v Novom Meste nad Váhom.

Vstupenky na slovenské koncerty turné Stredovek sa už predávajú na Predpredaj.sk a v sieti Ticketportal. Predpredaj na české koncerty budú zabezpečovať jednotlivé kluby.

Korben Dallas – turné Stredovek:
24. 3. Košice, Tabačka Kulturfabrik – hosť: Katarína Máliková
25. 3. Žilina, Mestské divadlo – hosť: Satin Lead
30. 3. Zvolen, DK ŽSR – hosť: Hviezda
31. 3. Nitra, Nájomná jednotka 210 – hosť: Fresh Out Of The Bus
6. 4. Bratislava, SK Vajnorská – krst albumu, 2 koncerty
1. 4. Praha, Palác Akropolis – krst albumu + hosť: Houpací koně
19. 4. Plzeň, Anděl Music Bar
20. 4. Brno, Fléda – hosť: Houpací koně
21. 4. Ostrava, Garage Club
1. 5. Olomouc, EDO / Ekojarmark

Zdroj: Matúš Németh, manažér Korben Dallas