Konvergencie prinesú do Košíc netradičný koncert pre deti i jazz.

Fero Király je hudobník, ktorý sadí stromy. V hudbe sa najradšej pohybuje tam, kde ešte nebol alebo si vytvára vlastné biotopy experimentovaním so sebou samým.“ Takto sa návštevníkom na svojej webovej stránke predstavuje klavirista, skladateľ a pedagóg Fero Király (1979), ktorý v Košiciach na Deň detí zopakuje svoj úspešný hudobný workshop pre deti s názvom Zvukodrom.

Interaktívny projekt vznikol v spolupráci s Konvergenciami a cyklom detských koncertov Hudobné kakao, ktorý pripravuje design factory v Bratislave. „Okrem hudby sa venujem aj programovaniu, preto som sa rozhodol vymyslieť niečo, kde tieto dve záľuby spojím. Vytvoril som softvér i hardvérové rozhranie elektronického nástroja založeného na dotykových senzoroch. Jeho fyzická podoba je dielom sochára Martina Piačeka. Zvukodrom umožňuje objavovanie fascinujúceho sveta zvukov a radosť zo spoločnej hry i komponovania aj deťom, ktoré na žiadnom nástroji nehrajú,“ povedal Fero Király o vzniku projektu, ktorého uvedenie sa od marcovej premiéry stretlo s množstvom pozitívnych ohlasov učiteľov, rodičov i detí na koncertoch po Slovensku. Na deň detí (1. 6.) prinášajú Konvergencie tento projekt aj do Kasární/Kulturparku.

Hudba bez hraníc

Kanadský kontrabasista Chris Jennings, ktorý sa v Košiciach v Kasárňach/Kulturparku predstaví v pondelok 2. júna, účinkoval ako sideman s jazzovými velikánmi ako Lee Konitz alebo Dave Liebman Quartet. Odkedy sa v roku 2002 etabloval v Paríži začal pravidelne spolupracovať aj s umelcami ako gitarista Nguyên Lê alebo Dhafer Youssef Quartet, ktorí rozširujú hranice jazzových inšpirácií. V tejto línii je koncipovaný aj Jenningsov ôsmy štúdiový album Drum´n Koto, ktorého hudba zaznie na košických Konvergenciách. Nahrávka získala vo Francúzsku ocenenia „Top of the Month“ (Jazz News Magazine) a „Disc of the Week“ (FIP Jazz Radio). Trio v zložení Chris Jennings (kontrabas), Patrick Goraguer (bicie) a Mieko Miyazaki (japonský strunový nástroj koto) hrá hudbu, ktorá je „experimentovaním s hlbokou úctou k tradícii. (…) Nie je to jazz ani world music, hoci má prieniky s každým z týchto žánrov. Je to jednoducho hudba bez hraníc.“ (Jazz News Magazine) Milovníci neklasických hudobných zážitkov si budú môcť na Konvergenciách vypočuť aj improvizácie akordeonistu Borisa Lenka a hráča na perkusie Štefana Bugalu v programe Reflective (1. 6.) a sláčikové oktetá Dmitrija Šostakoviča a Georga Enescu na záverečnom koncerte festivalu. „Teší ma, že aj vďaka podpore Kasární/Kulturparku sa nám tento rok opäť podarilo priniesť Konvergencie do Košíc. Koncertov je menej ako počas predchádzajúcich ročníkov, no dramaturgické a interpretačné kvality festivalu ostávajú. Konvergencie vyvrcholia vo výnimočnom komornom projekte „symfóniou“ pre osem nástrojov rumunského skladateľa Georga Enescu,“ povedal umelecký riaditeľ Jozef Lupták.

Vstupenky na www.ticketportal.sk, v prípade záujmu rezervácia na vstupenky@k13.sk. Výnimočná akcia – permanentka za 19 Eur platí pre 2 osoby! V predpredaji, len do 29.5.2014.

Viac info na www.konvergencie.sk a na www.k13.sk

KON2014_KOSICE_A4mail

Zdroj: Konvergencie