Koniec sveta nebude… Košice sa zahrievacím festivalom pripravujú na slávnostné odštartovanie európskeho roka kultúry 2013!

Košičania sa od 14. do 21. decembra 2012 môžu tešiť na týždenný „zahrievací“  festival pred začiatkom roka 2013, v ktorom sa Košice, spolu s francúzskym Marseille, stanú európskymi kultúrnymi metropolami.

Festival, aj vzhľadom na dátum, nesie názov The End/Koniec a ako inak, bude presiaknutý všadeprítomnou témou konca sveta. Pestrá multižánrová  festivalová ponuka, tvorená domácimi a množstvom zahraničných umelcov, prinesie aj na netradičné miesta koncerty, prednášky, výstavy, filmy, divadelné a tanečné predstavenia. Všetky a pre všetkých budú voľne prístupné.

„Nemohli sme sa vyhnúť téme, o ktorej hovorí celý svet, ale zároveň sme chceli naznačiť, že naša, niekoľkoročná príprava končí a že my naopak, nekončíme, ale ideme do finále a blížime sa k otváraciemu ceremoniálu,“ uviedol umelecký riaditeľ n. o. Košice – Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013 Vladimír Beskid. Ako spresnil, festival The End pracuje s témou konca sveta z rôznych pohľadov a v rôznych žánroch tak, aby uspokojil čo najširšie divácke spektrum. Dramaturgičkou festivalu je Zuzana Pacáková z tímu n. o. Košice 2013.

Festival The End začne už v piatok 14. decembra vernisážou v Múzeu Vojtecha Löfflera. Autormi výstavy s melancholickým názvom Stalo sa to jasný studený aprílový deň/ It was a bright cold day in April, sú mladí umelci z východného Slovenska, ktorí sa predstavia maľbou, sochami a svetelnými objektmi. Otvárací program bude pokračovať koncertom varšavského elektronického dua Fuka Lata v Tabačke a následnou afterparty.

Počas festivalového týždňa sa môžu diváci tešiť aj na cyklus piatich filmov, ktoré rôznym spôsobom pracujú s témou konca sveta. „V spolupráci s občianskym združením Cinefil ich ponúkneme v kine Úsmev, ktoré síce skončilo, ale aspoň na týždeň mu opäť vdýchneme život,“ dodal Beskid. Premietané budú filmy Mad Max (1979), Matrix (1999), Ikarie XB 1 (1963), Dvanásť opíc (1995) a ako zaujímavosť aj skrátená verzia kultového nemého filmu z roku 1927 Metropolis, so živým hudobným sprievodom Dalibora Kociána a jeho hostí.

Pred každou filmovou projekciou sú v kine Úsmev pripravené aj zaujímavé popularizačné umenovedné prednášky. Verejnosť sa bude môcť stretnúť so šéfredaktorom portálu kinema.sk Petrom Konečným (14. 12.), hudobným teoretikom Petrom Katinom (17. 12.), básnikom, prekladateľom a literárnym kritikom Jánom Gavurom (18. 12.) a kurátorkou, kunsthistoričkou a výtvarnou kritičkou Lenkou Kukurovou (20. 12.).

Nebude chýbať ani Vedecká kaviareň na tému mayského kalendára s RNDr. Miroslavom Znášikom (18. 12.) vo výmenníku na Brigádnickej ulici. Do programu sa zapoja aj rezidentky projektu K.A.I.R. Svoje tanečné umenie 16. a 17. 12. predvedú Inna Aslamova z Bieloruska    a Daria Buzovkina z Ruska, ktoré spolu s košickými kolegyňami pripravili v kaviarni Slávia tanečnú performanciu. Ďalšia umelkyňa, francúzska výtvarníčka z Marseilles Claire Dantzer, sa predstaví site specific výstavou v synagóge na Zvonárskej ulici.

V košickej Make Up gallery, ktorá všetky tohoročné výstavné projekty venovala téme konca sveta, sa 19. 12. uskutoční tretia vernisáž festivalu a ponúkne dielo britskej umelkyne poľského pôvodu Hanii Stelly Sawickej.  V rovnaký deň sa bežne neprístupný priestor administratívnej budovy Štátneho divadla na Hlavnej 58 stane kulisou pre divadelné predstavenie Útroby kravy. Tento kruto-poetický skoropríbeh je výsledkom spolupráce košického Divadla na Peróne s českým režisérom Janom Komárkom.

Sprievodným podujatím, pripraveným n. o. Košice 2013 a Agentúrou Daisy, bude aj tradičné vyrezávanie ľadových sôch na Hlavnej ulici.  Vytvárať ich budú dva sochárske tímy – poľský a maďarský od 17. 12.

Dlho očakávaný deň s dátumom 21. 12. 2012 vyvrcholí večerným koncertom na Hlavnej ulici. Obavy z konca sveta by mala zahnať a Košice pripraviť na veľkolepý otvárací ceremoniál česká pop-funková kapela Monkey Business.  Zároveň sa spustí časomiera – svetelná inštalácia zrealizovaná tímom Make Up Collective, ktoré začne odpočítavať dni, hodiny, minúty a sekundy do jeho začiatku.

Ďalším pripravovaným podujatím pred otváracím ceremoniálom EHMK bude dvojdňový program, ktorý pre milovníkov zimnej prírody a adrenalínových športových aktivít pripravila nezisková organizácia Košice región umenia a kultúry (KRUK) v spolupráci s n. o. Košice 2013. „Zahrievanie“ tak bude pokračovať aj prvý novoročný víkend  5. a 6. januára 2013  v známom košickom lyžiarskom stredisku Jahodná. Zmení sa na miesto plné hudby, športu, ale aj umenia a zábavy. Milovníkov umenia poteší tanec, divadlo, vážna i moderná hudba a výstava v priestoroch strediska. Okrem súčasných hviezd slovenskej hudobnej scény vystúpia na koncertoch aj mladí začínajúci hudobníci z Košického kraja. Športovci budú mať príležitosť vyskúšať si okrem iného aj skijöring – lyžovanie za koňom a prihlásiť sa do rôznych adrenalínových súťaží. Rodiny s deťmi sa okrem sánkovania a korčuľovania budú môcť zahrať v ľadovom meste a organizátori sľubujú aj legendárneho Yetiho.Otvárací ceremoniál Košíc – Európske hlavného mesta kultúry 2013 sa uskutoční počas víkendu 19. a 20. januára a bude poňatý ako jedinečný dvojdňový a inšpiratívny happening, ktorým ožije celé mesto. Aj preto bude jeho program rozložený na viaceré scény, od Štátneho divadla, cez  Steel Arénu, pódium na  Hlavnej ulici až po mnohé kluby, reštaurácie a rôzne kultúrne body v meste tak, aby si každý prišiel na svoje. „Je už známe,  že na záver vystúpi britská kapela Jamiroquai, ktorá nepochybne roztancuje košickú Steel Arénu. Chceme však, aby ceremoniál bol pre  všetkých trochu aj prekvapením a tak detaily programu budeme zverejňovať postupne,“ uviedol riaditeľ n. o. Košice 2013 Ján Sudzina. Viac naznačil umelecký riaditeľ Vladimír Beskid. Podľa neho bude program zahŕňať  mnoho druhov umenia, ktoré prinesú nielen silné vizuálne a zvukové zážitky, ale aj hodnotné hudobné, literárne či divadelno-tanečné. Bokom neostane ani dizajn, móda, ekologické témy, nové urbanistické návrhy pre mesto a program pre deti.

„Zvolená dramaturgia je pripravená ako bod obratu, pretože ceremoniál vnímame ako štartovaciu platformu. Otvára nielen veľké defilé kultúrneho a umeleckého programu roku 2013, ale bude aj symbolicky upozorňovať na to, že sa dívame do budúcna, že máme víziu moderného kreatívneho mesta a veríme, že vďaka projektu sa podarí okysličiť a stimulovať domácu kultúrnu scénu,“ dodal umelecký riaditeľ n. o. Košice 2013 Vladimír Beskid.

Zdroj: Košice 2013