Konferencia na World Music Festivale v Bratislave je pre každého hudobníka, ktorý chce dosiahnuť viac.

Každý umelec sa môže dostať do situácie, keď si nie je úplne istý, prečo jeho tvorba oslovuje len úzky okruh ľudí, prečo ho brzdí neviditeľná bariéra, cez ktorú sa nedokáže posunúť viac do povedomia na Slovensku a v zahraničí. Mnohí sa zaoberajú viac tvorbou a na propagáciu, marketing a iné „netvorivé“ povinnosti sa necítia, alebo im neostáva čas. Ako z takéhoto kruhu von? Na túto i ďalšie otázky budú odpovedať rečníci na medzinárodnej konferencii (28. až 29. septembra 2019 v Pálffyho paláci na Zámockej ulici v Bratislave), ktorá je súčasťou štvrtého ročníka World Music Festival Bratislava.

Organizátori festivalu tento rok pozvali viac ako 20 zahraničných delegátov, ktorí sa budú aktívne podieľať na dialógu so slovenskými hudobnými profesionálmi. Tento rok pozvanie prijal napríklad hudobný producent a riaditeľ veľtrhu WOMEX Ben Mandelson (GB), hudobní publicisti, aj programoví riaditelia a dramaturgovia festivalov Sziget, Manchester Jazz Festival, Mercat Musica Viva de Vic, Festival Boreal a ďalší.Do Bratislavy koncom septembrazavítajú aj zástupcovia kanadskej iniciatívy MusiConnect s cieľom lepšie prepájať hudobníkov zo strednej a východnej Európy s profesionálmi z celého sveta.

Slovenským hudobníkom a profesionálom sa tak na World Music Festivale Bratislava ponúka jedinečná možnosť získania nových poznatkov, nadviazania potrebných kontaktov a výmeny informácií. Počas konferencie sa slovenskí hudobníci môžu zapojiť do tzv. Listening session (stretnutie pri počúvaní), ktorého účelom je pomôcť slovenským hudobníkom získať priamu odozvu na ich tvorbu od medzinárodných expertov. Okrem okamžitej spätnej väzby môžu hudobníci získať nové, osobné kontakty s promotérmi zo zahraničia na tzv. Speed meetingoch, krátkych 10-minútových stretnutiach, kde môžu v krátkosti predstaviť svoju tvorbu a informovať sa o možnostiach účinkovania na podujatiach v zahraničí.

Mnoho slovenských hudobníkov tvorí a vystupuje bez manažéra a všetky aktivity sa snažia riadiť si samostatne. Nielen pre nich bude mimoriadne zaujímavý seminár, ktorého témou tento rok je Why DIY?(Prečo „urob si sám“?). Noam Vazana, úspešná hudobníčka a Steve Mead, riaditeľ Manchester Jazz Festivalu vo svojom príspevku poradia ako si hudobník môže organizovať svoju kariéru, PR, marketing a všetky dôležité úkony, sám.

Nebudú chýbať ani panelové diskusie, ktoré zahraničným delegátom predstavujú významné slovenské podujatia a osobnosti. Tento rok sa na panelových diskusiách zúčastnia Katarína Babčáková (NOC) a Jana Ambrózová (OZ Tradana), ktoré uvedú udalosti roku 2019 v oblasti folklóru. Významné postavy slovenskej jazzovej scény Peter Lipa a Martin Valihora spolu s Mariánom Pavlovičom priblížia delegátom úspešné slovenské jazzové festivaly.

Slovenský folklór sa v rámci World Music Festival Bratislava stabilne teší veľkému záujmu zo zahraničia. Organizátori mu preto aj tentokrát pripravili špeciálny priestor. Na prezentácii, ktorá je v programe konferencie pod názvom Focus Fujara, sa predstaví ikonický slovenský nástroj zapísaný v Zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Praktickou demonštráciou prispeje k prezentácii Doc. Ing. Karol Kočík, PhD. spolu so známym výrobcom fujár a aktívnym hráčom na fujaru a píšťalky z Hrochote, Ondrejom Seleckým. 

Festival je koncipovaný tak, aby pomohol slovenskej hudobnej scéne nájsť odpovede ako preraziť v zahraničí v priamom kontakte s osobnosťami svetovej scény. Jedinou podmienkou účasti na konferencii je registrácia na webovej stránke festivalu www.worldmusicfestival.sk. Na tomto mieste sú uvedené aj podrobné informácie o delegátoch, spíkroch, ako aj celom programe festivalu.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, partnermi festivalu sú Bratislavský samosprávny kraj, Stredoeurópska nadácia, Národné osvetové centrum, Kultúrne zariadenia Petržalky, DK Zrkadlový háj,  Ministerstvo dopravy, Bratislava Tourist Board, Krajská organizácia cestovného ruchu, OZ Tradana, OZ Hurhaj a ďalší.Záštitu nad festivalom má primátor Bratislavy p. Matúš Vallo.

Zdroj: TS