Koncertom talianskeho klaviristu Rema Anzovina vyvrcholí festival Dolce vitaj.

Vyvrcholením tohtoročného festivalu DOLCE VITAJ bude koncert výrazného talianskeho klaviristu Rema Anzovina,  jedného z najinovatívnejších a najoriginálnejších klaviristov a skladateľov súčasnej inštrumentálnej scény v Taliansku. Hudobník, ktorý je s hudbou spätý od svojich desiatich rokov, prichádza do Bratislavy po prvý raz v rámci svojho turné. Jeho sólový koncert sa uskutoční v utorok, 28. júla 2020 o 19.00 hod. v kostole Klarisiek v centre Bratislavy; vstup je voľný. 13. ročník Festivalu talianskej kultúry DOLCE VITAJ organizuje Taliansky kultúrny inštitút  Bratislava.

Pomocou hudby som spoznával svet a tak sa putovanie svetom môže začať. Do programu môjho turné pribudla aj Bratislava a termín 28. júl! Som veľmi šťastný, že môžem opäť s mojou hudbou cestovať za hranice Talianska a vystúpiť po prvý  raz na Slovensku,“ povedal Remo Anzovino.

Hudobná kritika označila Rema Anzovina za tvorcu, ktorý dokáže prostredníctvom svojho nástroja zdieľať nesmierne emócie a evokovať mágiu skladieb svojich slávnych rodákov Nina Rotu, či Ennia Morriconeho,“ dodal Marco Gerbi z Talianskeho kultúrneho inštitútu; koncert vzniká v spolupráci so spoločnosťou Salek Production.  

Po úspechu jeho posledného albumu Nocturne (Sony Classical), ktorý nahrával medzi Tokyom, Londýnom, Parížom a New Yorkom, získal prestížne ocenenie Strieborná Stuha 2019 za pôvodnú hudbu k dokumentárnym filmom Frida – Viva La Vida, Hitler versus PicassoVan Gogh – O obilných poliach a oblačnom nebiMonetove lekná – mágia svetla a vody.

V roku 2016 ho talianska televízia RAI a výbor pre udeľovanie najprestížnejšej literárnej ceny Premio Strega poverili zložením hudby pre jej jubilejný 70. ročník.

Remo Anzovino sa stal známym aj vďaka výberu nezvyčajných a originálnych miest so sugestívnou atmosférou, na ktorých koncertoval. Hral na archeologických náleziskách, v múzeách, obrazárňach, prírodných parkoch a vo väznici Milánskej opery na podujatí, ktoré bolo súčasťou festivalu Piano City Milano.

Významný hudobník vie svojich poslucháčov previesť celou škálou nálad od snových atmosfér až po skutočne dynamické čísla, v ktorých sa impresívna, chvejivá krása spája so živočíšnosťou, zároveň sa nad všetkým vznáša typicky taliansky zmysel pre melodický oblúk.

Počas svojej kariéry spolupracoval s mnohými významnými orchestrami.

Festival Dolce Vitaj pokračuje až do jesene.

Výstava Fellini a sladký život Talianska, ktorá vznikla na Slovensku, aby vzdala hold Federicovi Fellinimu pri príležitosti stého výročia jeho narodenia, potrvá v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave do 30. novembra 2020.

Rovnako zameraná filmová prehliadka Cinevitaj aktuálne prebieha v bratislavskom Kine Lumière a paralelne aj v košickom Kine Úsmev, obe ponúkajú výber jeho digitálne reštaurovaných filmov. Bratislavskí návštevníci majú navyše príležitosť vidieť v priestoroch kina aj výstavu autorských kresieb Federica Felliniho Kniha snov.

V rámci festivalu vystavuje na Slovensku po prvý raz aj jeden z hlavných talianskych predstaviteľov abstraktného umenia, Vinicio Berti. Výstava jeho diel potrvá v Galérii mesta Bratislavy, v Pálffyho paláci, do 13. septembra tohto roku.

Viac informácií ponúkajú webové stránky: dolcevitaj.eu / iicbratislava.esteri.it

Zdroj: TS