Komajota prerobila baladu Gypsy Love Davida Kollera a vystúpi s ním na turné.

Už tento piatok vyrazí David Koller aj s priateľmi na koncerty do slovenských klubov. Obľúbený muzikant sa po každom vystúpení stretne so svojimi fanúšikmi, ktorí budú mať možnosť sa s nim odfotiť a nechať si podpísať cédečka. Na  dvoch z týchto koncertov sa predstaví aj skupina Komajota. Prešovčania dnes zverejnili svoju verziu Kollerovej skvostnej balady Gypsy Love, ktorej dali nielen svoj rukopis, ale aj slovenský text. Cestou domov zo štúdia k nej nadránom natočili klip, ktorý vás vtiahne do prázdnych mestských uličiek.

Podľa speváka Martina Husovského si pesničku Gypsy Love vybrali, pretože sa im páči. „Bola to prvá vec, ktorú náš bubeník Stano pustil s tým, že by sme ju mali spraviť. Ja som dva týždne tvrdil, nech skúsime niečo iné, počúval som všetky ostatné veci a vrátil som sa k nej, lebo je to naozaj pekná skladba, harmonicky aj textovo. Bola výzva nájsť správnu polohu, lebo hlasy sú vždy unikátne.“  Verzia od Komajoty je tým pádom v inej tónine a spevák ju aj trochu inak zaspieval. Po hudobnej stránke zvažoval, že spravia baladu s klavírom. Napokon to ale dopadlo inak.

Pred tým, než sa pustili do aranžovania, čakalo sa na slovenskú verziu textu, o ktorú sa postaral dvorný textár Jozef Husovský. Mal na to dosť času, ale napokon to spravil v priebehu hodiny. „Bola to pre neho výzva. Píše česky aj slovensky, ale nie je pre neho bežné, aby takto pretextovával. Dal si však záležať na tom, aby zachoval, význam textu, rytmus, počet slabík, aby z toho nebola úplne iná skladba. Keď mi poslal hotový text, sadol som si za klavír a išlo to úplne prirodzene,“ upresňuje spevák Komajoty. Vynovená verzia Gypsy Love stojí na kontraste elektronických zvukov a samplov naproti akustickým nástrojom ako gitara, klavír, basa, bicie. K hudobníkom z Komajoty sa výnimočne pridal aj Ľuboslav Petruška z Chiki Liki Tu-A, ktorý pre túto skaldbu nahral gitaru. Je to jeho druhý počin v rámci Kollerovho projektu, pretože jeho gitaru môžete počuť aj na prerábke mega hitu Chci zas v tobě spát v podaní skupiny Korben Dallas.

Keďže prešovskí hudobníci pracovali na vlastnej verzii Gypsy Love od desiatej večer do druhej rána, vytvorili k nej skutočne netradičný klip. Stavili skôr na náladu ako na komplikovanú produkciu. Pracovali na ňom s Pavelom Višňovským, ktorý pre nich natočil už niekoľko videoklipov.  Keďže sa v klipe toho  až tak veľa nedeje, majú poslucháči viac priestoru venovať pozornosť samotnej skladbe a jej textu. „Pre mňa sú hudba a text viac ako klip. Klip je vždy iba doplnok tej hudby a dúfam teda, že v tomto príprade to tak aj bude. Myslím si, že ak má klip nápad a náladu, nemusí mať rozpočet, svetlá, kamery a podobne. Nálada sa nedá umelo vytvoriť a možno práve tým, že Pali spal, kým sme točili pesničku, tak to podprahovo premietlo aj do konečného výsledku. Nečakajte po prvom refréne veľkolepý záver, v pesničke je toho oveľa viac a verím, že tomu poslucháči dajú šancu,“  hovorí Martin Husovský.

Pre speváka Komajoty je David Koller inšpirujúci v tom, že „sa hýbe vo svojom smerovaní, vo svojom hľadaní, vo svojej tvorbe, a že neostal na jednom mieste. Je ochotný a prístupný rôznym iným experimentom, medzi ktoré patrí aj tento projekt, kde iné kapely robia vlastné verzie jeho skladieb. Je to dobrý nápad a už sa tešíme na spoločné koncerty.“ Na tie vyráža David Koller už tento piatok 3. februára. Po každom koncerte sa stretne s fanúšikmi na autogramiáde, na ktorej sa s ním môžu návštevníci aj odfotiť. Komajota na nich vystúpi v rozšírenej zostave s gitaristom a ďalším klávesákom, čo si pochvaľuje nielen Martin Husovský, ale aj jeho spoluhráči. „Zahráme pesničky, ktoré hráme bežne a doplníme ich o nové skladby z decembrového albumu Priame Prenosy, ktoré ľudia ešte nemali veľmi možnosť počuť naživo, a hlavne zahráme našu verziu Gypsy Love, čo môže byť dosť zaujímavé, pretože nie je záruka, že ju budeme hrávať pravidelne.“

Lístky na turné David Koller & Friends sú dostupné v sieti Ticketportal.sk.

David Koller & Friends 2017
3.2. Žilina, Event House/ friends: Katarzia
4.2. Jasná, Happy End/ friends: Katarzia
9.2. Trenčín, Piano Club/ friends: Mucha
10.2. Košice, Tabačka/ friends: Komajota        
11.2. Banská Bystrica, Ministry of Fun/ friends: Hentai Corporation
14.2. Bratislava, MMC/ friends: KATO
17.2. Nitra, Nájomná jednotka 210/ friends: Komajota

redakciu informoval PR manažér Edo Kopček z agentúry ProMusic
foto: smARTin