Katy B na BA City Beats ukáže, prečo jej Anglicko leží pri nohách.

Zásluhou nového mestského festivalu BA City Beats prídu do Bratislavy mnohí zahraniční interpreti vôbec po prvý raz. K Aloe Blaccovi, Rudimental, Hadouken! alebo Everything Everything dnes organizátori pridávajú zástupkyňu nežného pohlavia.

Slovenskú premiéru si v júni na BA City Beats odbije mladá britská speváčka Katy B. Ďalším potvrdeným domácim interpretom je populárna kapela Polemic, ktorá už roky v rámci ska dominuje česko-slovenskej scéne.

Katy B je iba 23-ročná anglická speváčka, ktorá napriek mladému veku stihla na scéne viac, ako niektorí interpreti počas celej kariéry. Začínala ako Baby Katy a práve pod týmto pseudonymom hosťovala v skladbe Tell Me od DJa NG z roku 2008. Prelomový bol pre ňu rok 2010, kedy sa rozhodla svoj talent naplno zužitkovať a začala pracovať na vlastnom debutovom albume. Úspechy singlov Katy on a Mission a Lights On s hosťujúcou hip-hopovou skladateľkou Ms. Dynamite ju presvedčili, že to robí dobre a (nielen) britský trh takýto hlas potrebuje. Speváčku si všimla napríklad aj londýnska dubstepová formácia Magnetic Man. Katy B jej vokálne vypomohla v skladbe Perfect Stranger, z ktorého bol ďalší veľký hit.

Prvú sólovú štúdiovú nahrávku s názvom On a Mission napokon vydala v apríli 2011. Kritici i fanúšikovia z nej boli nadšení. Magazín NME jej dal 8 bodov z 10 možných a Pitchfork 8,1 bodu z 10. Album si napokon vyslúžil aj nomináciu na prestížnu Mercury Prize. Za tretí singel z tejto nahrávky s názvom Broken Record speváčka vlani získala NME Award v kategórii Najlepšia dancefloorová hymna roka. V súčasnosti pracuje táto sympatická ryšavka so zamatovým vokálom na druhom albume. Pomáha jej s ním renomovaný skladateľ a producent Guy Chambers, ktorý stojí za úspechom Robbieho Williamsa.

https://www.youtube.com/watch?v=M_ZftrTodU0

Polemic prišli na hudobnú scénu so svojím obľúbeným ska už v roku 1988 a tento rok teda oslavujú 25 rokov na scéne. Za ten čas stihli vyprodukovať niekoľko radových albumov, výberovku, živák a také hity ako Baba-Ryba, Ako to prežijem, Komplikovaná, Hurikán alebo Gangster-ska. Fanúšikov na Slovensku, ale aj v Česku, si získali energickými vystúpeniami, ktoré ľudí za každého počasia doslova nakazia dobrou náladou. Pred pár týždňami uviedli na trh novú štúdiovku Hey!

Ba-Ba-Re-Bop (2013) s hosťami ako Paľo Habera, Lenka Dusilová, Katka Knechtová či Matěj Ruppert, ktorú predstavili na veľkom turné. Priblížia ju aj na prvom letnom festivale BA City Beats.

https://www.youtube.com/watch?v=af8wgfDHZdQ

Na BA City Beats, ktorý sa bude konať 20. a 21. júna (štvrtok – piatok), vystúpi aj americký soulový spevák Aloe Blacc, londýnska drum ‘n’ bassová formácia Rudimental, manchesterská kapela Everything Everything, anglické zoskupenie Stereo MCs s dídžejským setom, britskí priekopníci ambient housu The Orb a britské grimeové zoskupenie Hadouken!. Na podujatí sa predstaví aj kanadské rockové trio Danko Jones, izraelská electro-popová formácia Terry Poison, rakúska downtempová dvojica Tosca, britská vokálna formácia The Boxettes, slovenský bubeník Martin Valihora v projekte s kubánskou flautistkou a speváčkou Glendou López a americkými a kubánskymi hudobníkmi, rapper Vec, speváčka Jana Kirschner a hudobník Tomáš Sloboda s projektom Sounds Like This. Permanentky na podujatie sa predávajú v sieti Ticketportal za 39 eur.

www.bacitybeats.sk
www.facebook.com/BACityBeats

Zdroj: BA City Beats
Foto: Polemic – Táňa Hojčová