Katarína Máliková v klube bez divákov a svetoznámy jazzový kontrabasista – výnimočné koncerty na podporu kultúry už tento víkend.

Petros Klampanis, oceňovaný jazzový kontrabasista a Katarína Máliková, objav slovenskej hudobnej scény, vystúpia v dvoch koncertoch už počas tohto víkendu naživo a online pod hlavičkou iniciatívy Aby kultúra žila. Talentovaný hudobník pôvodom z gréckeho ostrova Zakynthos predstaví svoju tvorbu už  tento piatok. V nedeľu svoj druhý koncert na podporu kultúry v karanténe odohrá čerstvá držiteľka ocenenia Radio_Head Awards – tentokrát v spolupráci so Slovenským inštitútom v Paríži, a bez divákov v klube Nová Cvernovka.

Výnimočný jazz z Atén na podporu kultúry v núdzi

Petros Klampanis, pôvodom z Atén a intenzívne pôsobiaci aj v New Yorku, si získal vysoké uznanie nie len na americkej, ale aj na globálnej jazzovej scéne ako pôsobivý hráč s veľkým srdcom. Vyrastal obklopený stredomorskou a balkánskou ľudovou hudbou, čo prinieslo do jeho tvorby zvedavé hľadanie spôsobov ako primiešať tieto prvky z rôznych žánrov do jeho tvorby.

“Dovolím si tvrdiť, že Petros je môj priateľ. Mal som to šťastie byť minulé leto na jeho workshope v Grécku a dokonca sa dostať do jeho bandu. Je hudbou doslova prerastený a kontrabas je akoby súčasťou jeho tela. Je dokonalým príkladom ako sa dá matematicky presný rytmus spojiť s nemerateľným duchovnom,” hovorí Peter Konečný, fotograf a jazzový hudobník, jeden zo zakladateľov iniciatívy Aby kultúra žila. Tú odštartoval svojím blogovým príspevkom, v ktorom upozorňuje na beznádejný stav, v ktorom sa zo dňa na deň ocitlo množstvo jeho priateľov. Na Slovensku sa Petros Klampanis okrem iného predstaví ako medzinárodný špeciálny hosť a predseda poroty ocenenia „ESPRIT JAZZ AWARDS“ za rok 2019, ktoré sa z dôvodu mimoriadnej situácie šírenia ochorenia COVID-19 presúva na termín 30. 9. 2020.

Online koncert Kataríny Málikovej v klubových podmienkach

V súčasnej karanténnej situácií Katarína pracuje na filmovej hudbe a na koncepte pre tretí album. Druhý online koncert, ktorý sa uskutoční na Veľkonočnú nedeľu, nebude tento krát z Katkinho domáceho štúdia, ale sa odohrá bez divákov, v klube Nová Cvernovka. “Sme veľmi radi, že sa nám postupne darí posúvať koncept online koncertov na podporu umelcov v núdzi medzi širšie publikum, tiež že sa Katka Máliková rozhodla pripojiť pod našu iniciatívu,” hovorí Peter Konečný, jeden zo zakladateľov. Platforma Aby kultúra žila, ktorá vznikla 13. marca 2020 ako reakcia na krízovú situáciu v súvislosti s koronavírusom. Koncerty, ktoré vznikajú v domácnostiach mnohých umelcov prinášajú nielen originálne hudobné zážitky, ale zároveň cez dobrovoľné pamätné vstupenky pomáhajú tým, ktorých z kultúrnej oblasti aktuálna krízová situácia zasiahla najviac. Organizátorom tohto koncertu je Slovenský inštitút v Paríži. ,,Slovenské umenie malo žiť túto jar aj vo Francúzsku, ale v dôsledku svetovej pandémie sa nám plány zásadne zmenili. Slovenský inštitút v Paríži chce pokračovať v prezentácií kvalitných slovenských umelcov vo francúzskom prostredí a takýmto spôsobom vyjadriť podporu slovenskej kultúrnej scéne, ktorá prežíva v tomto období veľmi ťažké chvíle,“ povedal Jakub Urik, riaditeľ Slovenského inštitútu v Paríži. Katarína sa už v minulosti predstavila parížskemu publiku, keď v roku 2018 vystúpila počas fashion performance slovenskej značky Nehera na prestížnom Paris Fashion Week. Na koncerte odznejú piesne v solo verzií z albumom Pustvopol aj Postalgia, ale aj niektoré Katarínine piesne, ktoré nikdy nevyšli a chystá sa ho streamovať aj parížske alternatívne rádio DGN’Air, parížsky Paris-Prague Jazz club, ako aj platformy zjednocujúce kultúrne inštitúty v Európe (EUNIC) a vo svete (FICEP).

Akonáhle to situácia dovolí, pripravuje iniciatíva Aby kultúra žila prvý virtuálny festival, ktorý prinesie umelcov možnosť vysielať online svoje koncerty z pódia, s profesionálnym ozvučením a svetlom – avšak so zabezpečením všetkých aktuálnych nariadení.

Stručne o iniciatíve Aby kultúra žila

Iniciatíva Aby kultúra žila vznikla 13. marca 2020 ako reakcia na krízovú situáciu v súvislosti s koronavírusom. Zakladateľmi iniciatívy sú Peter Konečný (fotograf, hudobník), Zuzana Suchová (fundraising konzultant), Michal Švihra (spoluzakladateľ ticketingovej platformy Tootoot.fm) a Ondrej Geče (vydavateľstvo Slnko records). Iniciatíva pod hlavičkou občianskeho združenia Kultur.FM organizuje výzvu na podporu umelcov v núdzi a to zakúpením pamätnej vstupenky na online koncerty. Iniciatíva plánuje v najbližších dňoch zorganizovať prvý online festival na podporu umelcov.

PETROS KLAMPANIS
10. 4. 2020 (piatok) o 20:00 hod, live stream nájdete TU: https://tootoot.fm/sk/stream/5e8cc3fef1c3910e98242ad4
https://www.petrosklampanis.com/
https://www.facebook.com/petros.klampanis/
https://www.instagram.com/petrosklampanis/?hl=sk

KATARÍNA MÁLIKOVÁ
12. 4. 2020 (nedeľa) o 20:00 hod – live stream nájdete TU: https://tootoot.fm/sk/stream/5e8cc6b900579c0dfc8ca6d4
www.katarinamalikova.sk
https://www.facebook.com/musicofkatarinamalikova/
https://www.facebook.com/SlovakEmbassyFrance/
https://www.facebook.com/InstitutSlovaqueParis/
www.abykulturazila.sk

ABY KULTÚRA ŽILA
www.abykulturazila.sk
Peter Konečný
Slnko records
Tootoot
House of Ukulele

Zdroj: TS