Kapela Oasis sa predstaví v cykle Music & Film v Kine Lumière na jedinej projekcii!

Britpopová skupina Oasis patrila v 90. rokoch k najúspešnejším kapelám na svete. Pár mladíkov na čele s bratmi Gallagherovcami vypredávalo štadióny, ich piesne vládli hitparádam a mnohým fanúšikom zmenili život. Dokument Oasis: Supersonic (2016) sa vracia práve k obdobiu ich najväčšej slávy. Jeho jediná projekcia na Slovensku sa uskutoční v stredu 16. mája 2018 o 20.30 hod. v Kine Lumière v cykle Music & Film.

„Ten čas hrozne letí. Už sú to tri roky, čo sme návštevníkom cyklu Music & Film v Kine Lumière ponúkli koncert Oasis: Live from Manchester. Išlo o záznam koncertu z 2. júla 2005 na štadióne v Manchestri z turné k ich šiestemu štúdiovému albumu Don’t Believe the Truth. Bol to prvý album, na ktorom bubeníka Alana Whitea vystriedal Ringov syn Zak Starkey a šestnásť skladieb vrátane veľkých hitov si s kapelou zaspievalo šesťdesiat tisíc divákov. Tú najväčšiu slávu však Oasis zažívali o desať rokov skôr. I preto sme sa rozhodli zaradiť do programu dokument Oasis: Supersonic z roku 2016,“ vysvetľuje dôvody filmového výberu dramaturg cyklu Music & Film Miro Ulman.

 

Dokument režiséra Mata Whitecrossa predstavuje fenomén Oasis prostredníctvom desiatok unikátnych rozhovorov i videozáznamov. Názov dostal podľa prvého singlu kapely Supersonic. Začína sa a končí koncertom v Knebworthe, kde počas dvoch večerov videlo Oasis štvrť milióna divákov. V tom čase bola kapela na vrchole svojej popularity. Vo filme „v krátkosti nahliadneme i do neútešného detstva, kde začína nepriateľstvo dvoch bratov, ktoré sa prenieslo i do kapely založenej v Manchestri v roku 1991. Pôvodnú zostavu tvorili Liam Gallagher, Paul ´Bonehead´ Arthurs, Paul ´Guigsy´ McGuigan a Tony McCarroll. Neskôr sa k nim pripojil ešte Noel Gallagher,” približuje Miro Ulman. No napriek v médiách neustále prezentovanej nevraživosti bratov Gallagherovcov je vo filme možné vidieť aj okamih bratskej lásky, keď po dlhodobej neprítomnosti vstúpi do ich životov otec.

Oasis v roku 1994 vydali debutový album Definitely Maybe. Podľa Ulmana išlo o „historicky najrýchlejšie predávaný album vo Veľkej Británii. Ich druhý album (What’s the Story) Morning Glory? vyhlásili v roku 2010 na Brit Awards za najlepší britský album za posledných tridsať rokov. Vypukol ošiaľ, ktorý je porovnateľný len s ´beatlemaniou´. Mimochodom práve s The Beatles sú Oasis veľmi často porovnávaní. Legendárna kapela bola pre nich inšpiráciou a ich piesne často hrávali na koncertoch.“ Film sa celkovo sústreďuje na obdobie rokov 1993 až 1996 a za nezabudnuteľnú scénu filmu Ulman označuje napríklad tú, v ktorej Noel spomína ako raz na skúške zahral ostatným svoju novú pieseň a nikto mu nechcel veriť, že ju aj sám zložil. „Bola to pieseň Live Forever a bola naozaj skvelá A potom už išli jedna za druhou,“ hovorí.

Film Oasis: Supersonic mal celosvetovú jednodňovú premiéru v kinách 26. októbra 2016. „Vtedy sa nám nepodarilo získať práva na jeho uvedenie. Na Slovensku to bude jeho prvá a zároveň jediná projekcia,“ dodáva Ulman, ktorý do cyklu Music & Film vyberá filmy s ohľadom na jedinečnosť ich uvedenia. Film v roku 2017 získal cenu britského filmového časopisu Empire za najlepší dokument a cenu prestížneho britského časopisu New Musical Express (NME) za najlepší hudobný film.

OASIS Wonderwall video 1995

„Oasis počas svojho pôsobenia v rokoch 1991 až 2009 získali 15 cien NME, 9 cien časopisu Q, 4 MTV Europe Music Award a 6 Brit Awards vrátane ceny za výnimočný prínos hudbe. Do roku 2009 predali vyše 70 miliónov nahrávok a v Guinessovej knihe rekordov je Oasis zapísaná ako kapela s najviac po sebe idúcimi TOP 10 hitmi vo Veľkej Británii, ktorých bolo až 22,“ uzatvára Miro Ulman.

x x x

Pravidelný hudobný cyklus Music & Film uvádza Kino Lumière s mesačnou periodicitou od júna 2013. Vstupenky na projekciu filmu Oasis: Supersonic (2016) si je možné rezervovať alebo zakúpiť za 6 €/5 € na https://www.kino-lumiere.sk/klient-863/kino-241/stranka-8409/film-236622 alebo v pokladni kina, ktorá je otvorená denne 30 minút pred začiatkom prvého predstavenia.

FB event a profil cyklu Music & Film: https://www.facebook.com/events/245338682701017/

Viac informácií a program Kina Lumière: https://www.kino-lumiere.sk/

Zdroj: TS