Kamorthon: Rozhovor!

Matúš z Kamorthon: “Najviac ma trápia ľudia, ktorí dotláčajú všelijaké neprofesionálne „kamarátske kapely“ na festivaly, koncerty a zahraničné supporty“

Bratislavskú metalovú skupinu Kamorthon netreba veľmi predstavovať. Na slovenskej scéne pôsobí už 5 rokov a na svojom konte má mnohé úspechy. Na svetlo sa dostalo ich nové debutové EP a nie len o ňom je interview, ktoré Vám ponúkame. Na otázky odpovedal bassgitarista Matúš.

Nedávno ste vydali debutové EP s názvom Stretch the Sails. Ako dlho ste na ňom pracovali a kto vám s ním pomáhal?
Pracovali sme na ňom asi 1 rok, t.j. od kostry prvej piesne cez grafiku až po video teaser s výnimkou nahrávania v štúdiách, kde nám najviac pomohli samotní soundmastri Michal Koleják (999 studio: Stretch the Sails EP) a Matej Turcer (I hear studio: Stretch the Sails acoustic,Helena).

Pokúste sa EP zhodnotiť – čo by ste najviac vyzdvihli?
Stretch the Sails ako doslovný preklad znamená „Napnúť plachty“. Každý si to môže vysvetliť po svojom a aj pre nás má tento názov viac významov. Vo mne tento názov evokuje odrazový mostík k nejakej zmene… Najviac by som asi vyzdvihol  gitarové melódie a ich technickú náročnosť, čo v dnešnej dobe vie málokto oceniť.

Ako je to s textami, kto ich vymýšľa a o čom prevažne sú?
Texty som napísal ja, ale píšeme ich skoro všetci. Staršie veci, ktoré nie sú na tomto EP, otextoval Marek (gitara/spev) a Andrej (bicie). Texty majú skrytý príbeh životnej  premeny, ktorá začína výpoveďou z okov nadvlády skazených „zemepánov“ (Rejected), druhý song potvrdzuje samotný názov  „Living my own way“ ako status každého člena kapely a záver premeny „Stretch the sails“ je nový začiatok a hľadanie nových hodnôt a významov na tomto svete, ktoré už nie sú materiálneho charakteru.

Ako vznikol názov Kamorthon – aký je význam tohto slova?
Názov kapely vznikol kombináciou iniciál členov, ktorí v nej pôsobili a zasiahli do jej vývoja. Neexistuje žiadny iný preklad alebo význam tohto slova. „Kamorthon je metalová kapela z Bratislavy, …“ to je to jediné, čo vám Google pri zadaní názvu vyhľadá.

S akými najväčšími ťažkosťami sa musia pasovať metalové slovenské skupiny?
Mňa osobne najviac trápia ľudia – promotéri, ktorí dotláčajú všelijaké neprofesionálne „kamarátske kapely“ na festivaly, koncerty a zahraničné supporty. Takisto to funguje aj v rádiách a potom táto „scéna“ tak aj vyzerá.

Čím sa Kamorthon momentálne zamestnáva?
Sólogitarista a bubeník sa venujú osvetľovaniu v divadle a klubových koncertov, ja a Marek sa snažíme zaoberať videoprodukciou, točením spotov pre profily jednotlivých hudobníkov, ale aj live koncertov.

Aké sú vaše plány do budúcna?
V súčasnosti pracujeme na pesničke, ku ktorej chceme natočiť klip, ktorý, ak sa podarí, vyjde do Vianoc.

Plánujete tento rok tour na podporu vydaného EP, príp. kde vás možno vidieť?
Plánujeme, uvidíme, koľko z toho vyjde koncertov, no najbližšie hráme 31.8. na Párnickom rockobraní na Orave a 13.10 v Randal clube v Bratislave.

Otázky kládla: Sjekellka