Profil Týždňa: Kamorthon!

Bratislavská kapela Kamorthon vznikla začiatkom roku 2008. Prvé dva roky existencie kapely boli poprepletané výhradne vplyvmi amerického thrash metalu ako sú Metallica či Megadeth, no vydaním posledného EPčka – „Stretch The Sails“ (2011) sa karty trochu zamiešali. Pribudli screamy, core-ové riffy, ktoré sa prelínajú s čistými vokálmi a melodickými vyhrávkami. 

Počas ranných začiatkov v rokoch 2008-2010 sa kapela zúčastnila na celoslovenskej súťaži kapiel Blast:beat, kde sa spomedzi 100 kapiel z celého Slovenska prebojovala až do finále. (Kamorthon bol vo finále údajne diskvalifikovaný za prekročenie časomiery 20 min.) Toto účinkovanie však kapelu dotlačilo už v prvom roku svojej existencie na festivaly ako Hodokvas, Minikvas, Pezinrock a na niekoľko supportových koncertov.

V januári v roku 2009 nasledovalo prvé štúdiové EP, ktoré obsahovalo 3 skladby Prisoner, Extraordynary Day a Judge Death. Tieto nahrávky sa dajú vypočuť už iba profile kapely na www.bandzone.cz/kamorthon, nakoľko si v koncertnom setliste udržala miesto iba titulná skladba „Prisoner“. Ide o priamočiare heavy metalové skladby s moderným zvukom, vystihujúce „garážové časy“ kapely.

Roky 2009-2010 sa niesli v znamení koncertovania a hudobného dospievania kapely, ktoré sa odrážali hlavne v tvorbe a nespokojnosti so starými nahrávkami. Preto sa po krátkej koncertnej pauze plný vplyvov všetci členovia odobrali do štúdia 999 a I Hear Studios (Stretch The Sails acoustic), aby nahrali EP vystihujúce túto stabilnú zostavu a všetky svoje vplyvy.

EP pozostáva so skladieb Rejected, Livin My Own Way, Stretch The Sails, Helena, Stretch The Sails (acoustic), ktoré je voľne dostupné na Youtube kanáli, okrem akustickej verzie Stretch The Sails, ktorá je dostupná len na CD. To sa dá zakúpiť na stránke www.kamorthon-cd.com

Kuriozitou tohto EP je skladba Helena, cover-verzia legendárnej horror-punkovej kapely The Misfits, ktorou boli inšpirované mnohé metalové či punkové kapely po celom svete.

V súčasnosti sa Kamorthon pripravuje na singel, ku ktorému by mal vyjsť klip a následne na to v strede leta 2013 album.

Aktuálna zostava:
Marek Baláž – gitara/spev
Martin Polák – gitara
Matúš Kóňa – basgitara/vokály
Andrej Kabina – bicie

Informácie o kapele Kamorthon a jej tvorbu nájdete na ich stránkach bandzone.cz/kamorthon, www.facebook.com/Kamorthon

Zdroj: Kamorthon