Kamčatka – výstava fotografií Rudolfa Schustera!

Slovenské národné múzeum Vás pozýva na slávnostné otvorenie a prehliadku výstavy fotografií Rudolfa Schustera, Kamčatka. Výstava bude otvorená pre verejnosť od 4. 5. 2012 v Slovenskom národnom múzeu na Vajanského nábreží 2 v Bratislave.

Výstava Kamčatka je výstavou fotografií už známeho cestovateľa a bývalého prezidenta Slovenskej republiky Rudolfa Schustera. Rudolf Schuster na otázku, prečo jeho cieľom bola tentoraz vzdialená juhovýchodná časť Ruskej federácie hovorí: „…po mnohých cestách na sever, keď som mal možnosť spoznať severnú i južnú časť Aljašky, dosiaľ som ešte nemal príležitosť navštíviť poloostrov Kamčatku. Tento východný cíp Ruskej federácie, ležiaci medzi Beringovým a Ochotským morom, zostal pre mňa dovtedy neobjaveným. Najprv som si pozorne preštudoval klimatické podmienky a napokon som si vybrali termín od 15. augusta do 15. septembra 2011, keď ešte nie sú zimy, ale noci sú v tom čase už chladné“.

Otvorenie výstavy je spojené aj s prezentáciou rovnomennej knihy Kamčatka (120 strán textu viac ako 250 farebných fotografií, vydalo v roku 2012 vydavateľstvo Press Print Košice)

Kamcatka

Rudolf Schuster precestoval stovky kilometrov po atraktívnom území panenskej prírody, plnom vulkánov, gejzírov, zaujímavej flóry i fauny. Toto územie charakterizoval ako “posledný zachovaný kút našej modrej planéty s nedotknutou prírodou“. Na Kamčatke opäť zaujali R. Schustera medvede, ku ktorým prechováva osobitný vzťah (dosiaľ mu vyšla okrem iných cestopisov aj kniha s názvom Churchilské medvede). Až do tej miery, že počas pobytu v snahe získať čo najhodnovernejšie snímky sa dostal takmer do bezprostredného kontaktu s medveďom. Stretnutie sa našťastie skončilo bez akýchkoľvek následkov, ale podľa slov cestovateľa „v tej chvíli som pocítil, čo znamená, keď sa vlasy na hlave zježia od strachu“.

Cesta do ďalekého sveta Kamčatky, vzdialenej od nás 11 časových pásiem, bola motivovaná aj osudmi Mórica Beňovského, slovenského dobrodruha, cestovateľa a kráľa Madagaskaru, ktorý sa dostal v 18. storočí. na Kamčatku ako cársky vyhnanec. R. Schuster šiel aj po jeho stopách.

Výstava fotografií je dokladom cestovateľskej vášne, snahy po poznaní, fotografickej zručnosti, nápaditosti i výtvarného videnia. Tieto faktory sa nachádzajú vo všetkých jeho doterajších desiatich cestopisoch a fotografických kompletoch, ku ktorým sa radí aj publikácia Kamčatka. R. Schuster má cestovateľskú vášeň v génoch. Jeho otec i strýko už v tridsiatych rokoch minulého storočia vycestovali do Brazílie k Indiánom, kde nakrúcali za mimoriadne náročných podmienok film o živote, zvykoch a kultúre tohto etnika.

Výstava bude otvorená pre verejnosť od 4. mája 2012 do 27. mája 2012.

Zdroj: Slovenké národné múzeum
Publikoval: Redakcia GREGI.NET