Jessy Lanza přiveze do MeetFactory nové dlouho očekávané album.

Takřka čtyři roky trvalo než elektropopová diva Jessy Lanza ohlásila návrat na hudební scénu. Novou, zatím nepojmenovanou deskou naváže na silný debut Pull My Hair Back z roku 2013 a o tři roky mladší, skvěle přijatou nahrávku Oh No. V MeetFactory své něžné songy představí ve čtvrtek 5. března 2020.

Minimalistický subtilní pop. Propojení tradiční taneční hudby s progresivní elektronikou. Retro estetika se současným zvukem. Vedle toho je kanadská zpěvačka označována po boku FKA twigs nebo Kelely za naději současného a alternativního R&B. Její unikátní postavení na popové scéně podtrhuje, že dosavadní dvě alba vydala na Hyperdubs Records, nezávislém labelu, který podporuje progresivní a experimentální taneční hudbu.  

Na začátek roku 2020 ohlásila po téměř čtyřleté pauze vydání nové nahrávky a vzbudila tak mezi fanoušky velká očekávání. Přesné datum zatím není známo, Jessy prozradila jen opětovnou spolupráci s Jeremy Greenspanem ze spřízněných Junior Boys. S novinkou se vydává na evropské tour, při kterém zavítá i do smíchovské továrny.

Svou druhou deskou Oh No (2016) vzala dech kritikům, sbírala pochvalné recenze a zabodovala ve významných žebříčcích. Album bylo například nominováno na Polaris Music Prize a zvoleno mezi Top 10 Dance & Electronic alba roku 2016 kanadským hudebním měsíčníkem Exclaim! Pozdvižení však Jessy Lanza způsobila už svým debutem Pull My Hair Back (2013), po jehož vydání Guardian o Jessy prohlásil, že je: poslední a pravděpodobně nejlepší z nových éterických soulových dívek.“

Oh No je ceněné především za silné, byť aranžemi obnažené songy s na první poslech rozpoznatelným rukopisem, který přes intenzivní emoce nesklouzává ke klišé či kýči. Otisklo se do něj i její zalíbení v osmdesátkovém japonském synth popu, který reprezentuje např. kapela Yellow Magic Orchestra. Jak sama říká: „Při tvorbě své hudby mám vždy v hlavě směs veškerého popu posledních 40 let.” V textech bojuje s každodenními úzkostmi a stresem a dokáže tak citlivě a s určitou mírou roztomilosti bodnout do běžných problémů současné generace. Ostatně její autentický a skromný projev bez manýr patří mezi devízy, díky kterým si získala srdce posluchačů.

Jessy Lanza je dcera dvou hudebníků, muzice se tak věnovala od dětství, hrála na piano a klarinet, studovala klasický jazz na Concordia University a byla učitelkou hudby. Během své kariéry stihla vystoupit po boku Caribou. DJ Rashada nebo nahrát vokály pro The Galleria, projekt house producenta Morgana Geista.

Křehkým a něžným vystoupením pop star, která není pop star, se smíchovská továrna pokochá ve čtvrtek 5. března 2020.

meetfactory.cz/jessylanza
jessylanza.bandcamp.com
wave.rozhlas.cz/deska-tydne-jessy-lanza-boduje-v-hitparadach-paralelniho-vesmiru-5202336
wave.rozhlas.cz/deska-tydne-oh-no-od-jessy-lanzy-je-roztekanym-soundtrackem-k-rozchodu-o-160-bpm-5202309
www.loudandquiet.com/interview/jessy-lanza-the-pop-writer-who-isnt-a-pop-star-the-cool-kid-who-isnt-a-hipster/

Vstupenky:
350 Kč na meetfactory.cz
350 Kč (+ případné poplatky) v ostatních předprodejích
450 Kč na místě

Zdroj: MeetFactory