Jej Veličenstvo kráľovná Kráľovná Alžbeta v našich dejinách a predstavách.

Letná sezóna 2015 v kaštieli v Betliari sa nesie v znamení legendárnej kráľovnej Alžbety, známej pod menom Sisi. SNM-Múzeum Betliar v kaštieli Andrášiovcov (Andrássyovcov) 4. júna 2015 o 17.00 h otvára výstavu Jej Veličenstvo kráľovná. Kráľovná Alžbeta v našich dejinách a predstavách, ktorá je prvou svojho druhu na Slovensku.

V súčasnej kultúre je málo tak jednoznačných tém, ktoré zjednocujú vizuálnu predstavivosť či vedomie celých generácií, ako sú život a osudy cisárovnej a kráľovnej Alžbety. Obraz Sisi, založený na fikcii z 50-tych rokov 20. storočia viedol k potrebe ukázať, čo všetko sa skrýva pod brilantne nasnímanou trilógiou režiséra Ernsta Marischku Sissi, v hlavnej úlohe s pôvabnou Romy Schneider. Rok čo rok si na Vianoce so zatajeným dychom sadáme k televíznym obrazovkám, aby sme opakovane prežili radosti i sklamania mladej láskavej cisárovnej a jej dobrého manžela, starostlivého cisára.

Idealizovaný obraz plný pastelových farieb a nádherných kostýmov má v našich predstavách svoje pevné miesto a ťažko sa ho podarí celkom prekryť skutočnou históriou. Aj keď je v prípade kráľovnej Alžbety rovnako pútavá ako filmový príbeh s umeleckým patentom. Výstava bola koncipovaná na základe zbierkového fondu SNM-Múzea Betliar, mnohé z prezentovaných diel neboli ešte doposiaľ vystavené. Na výstavu sa podarilo zapožičať aj unikátne zbierkové predmety z viac ako pätnástich slovenských, maďarských a rakúskych múzeí a kultúrnych inštitúcií, ktoré bežne neopúšťajú svoje domovské expozície a depozitáre.

Návštevníci uvidia mnohé výtvarné diela so vzťahom ku kráľovnej, rovnako ako jej osobné predmety – vejáre, topánky, briliantový prsteň, ktorý venovala bardejovskej farnosti, či mohutné trónne kreslo vyrobené pre Františka Jozefa I., na ktorom sedel aj svätorečený pápež Ján Pavol II. Medzi exponátmi určite zaujmú aj originálne plesové šaty filmovej kráľovnej Romy Schneider. K výstave sa pripravuje dvojjazyčný katalóg.

Počas celého leta sú k výstave plánované sprievodné podujatia. Ich tvárou bude dvojníčka kráľovnej Sisi – Erika Došeková, ktorú návštevníci prvýkrát uvidia 6. júna od 14.00 v kaštieli v Betliari.

Program otvorenia výstavy:
16:00 tlačová konferencia za účasti Györgya Habsburga, hosťa vernisáže Adriany Kučerovej  a organizátorov výstavy v kaštieli Betliar
16:30 prehliadka výstavy pre zástupcov médií
17:00 slávnostné otvorenie výstavy, príhovor vedenia SNM a Györgya Habsburga
17:30 recitál Adriany Kučerovej, opernej speváčky
18:00 prehliadka výstavy

Slávnostné otvorenie výstavy
4. 6. 2015 o 17.00, SNM-Múzeum Betliar

Trvanie výstavy
5. 6. – 30. 9. 2015

pozvanka ociti svedkovia 1914-18

Zdroj: SNM