Jeden z najúspešnejších filmov festivalu Jeden svet sa vracia do letného kina v Novej Cvernovke.

Letné premietanie ponúkne v pondelok 24. augusta o 19:30 filmový zážitok aj tým, ktorí sa v posledných mesiacoch zo strachu z koronavírusu vyhýbali uzavretým kinosálam. Film O otcoch a synoch v Kine pod Palmou prinesie divákom autentickú výpoveď islamskej radikalizácie. Chýbať nebude ani diskusia po filme.

„O otcoch a synoch je jeden z najžiadanejších titulov minulého ročníka festivalu. Pre obmedzenú kapacitu kinosály ho na festivale nestihli vidieť všetci diváci. Plánované špeciálne marcové premietanie prekazil koronavírus. O to viac sa tešíme, že sa nám nakoniec podarí film priniesť v obľúbenom letnom kine Pod Palmou,” prezradila o premietaní výkonná riaditeľka festivalu Jeden svet Eva Krížková.

„Nadišiel čas pozrieť sa na to, ako islamskí radikáli vymývajú mozgy novej generácii, ktorá sa už pripravuje na nadchádzajúcu vlnu džihádu,” povedal o filme O otcoch a synoch jeho režisér. Talal Derki sa vracia do svojej rodnej Sýrie. Dva roky žije v radikálnej islamskej rodine a predstiera, že je jedným z nich. Hlavný hrdina – otec rodiny Abú Usáma nie je len milujúci otec, ale aj špecialista na bombové útoky a likvidáciu mín. Svojim deťom vymenil učebnice za zbrane a pripravuje ich na svätú vojnu. Zatiaľ čo Ajmán (12) by radšej chodil do školy, Usáma (13) poslušne nasleduje cestu džihádu. Intímne rodinné chvíle a fanatizmus sa spolu stretávajú na dennej báze. Film poskytuje veľmi vzácny pohľad na to, čo to znamená vyrastať s otcom, ktorého jediným snom je založiť islamský kalifát.

Diskusia po filme: maďarský reportér András Földes a poľská aktivistka Anna Alboth

Pozvanie na diskusiu po premietaní prijali celosvetovo oceňovaný zahraničný reportér András Földes a poľská aktivistka Anna Alboth. András do nedávna pôsobil ako korešpondent portálu Index, jedného z posledných maďarských nezávislých médií v krajine. Po prepustení šéfredaktora Indexu a dlhoročných pokusoch o jeho ovládnutie osobami blízkymi Viktorovi Orbánovi, opustil spolu s drvivou väčšinou kolegov redakciu. „Nechcem žiť v krajine, v ktorej nemôžem slobodne hovoriť do telefónu bez toho, aby bol odpočúvaný,” vyjadril sa András v jednom z posledných rozhovorov.

Anna Alboth je poľská aktivisttka, ktorá so svojimi dvoma malými deťmi precestovala celý svet. Po bombardovaní Aleppa v roku 2016 zorganizovala „Pochod za Aleppo“. Ten bol oficiálne nominovaný na Nobelovu cenu za mier. Anna sa zorganizovaním pochodu chcela zbaviť pocitu bezmocnosti a poukázať na to, že nesúhlasí s tým, čo sa deje v Sýrii.

Obaja hostia sa s divákmi podelia o svoje bohaté skúsenosti priamo z terénu. András počas svojej dvadsaťročnej kariéry novinára neváhal vyraziť na tie najnebezpečnejšie miesta. Precestoval obsadenú Líbyu, unikol smrtiacim dronom na irackom fronte a preplavil sa do Afriky so skupinkou anarchistov. „Ako správny reportér sa nevyhýba tým „bad guys”, ako sú prevádzači či žoldnieri.

S nutnou dávkou skepsy si neidealizuje ani manažérov a dobrovoľníkov z radov mimovládok,” povedal o hosťovi Peter Ivanič, člen mediálnej iniciatívy Svet medzi riadkami, ktorá spoluorganizuje premietanie.

„V diskusii sa pozrieme na to, ako sa možno bez Európanom vlastnej nadradenosti pohybovať vo fyzicky a kultúrne vzdialenom kontexte, ako vstupovať do viac či menej uzavretých komunít, či ako umožniť ľuďom povedať ich príbehy a pritom zachovať ich ľudskú dôstojnosť a svoju novinársku etiku,” dodáva Peter.

Podujatie vzniklo v spolupráci festivalu Jeden svet a kultúrneho priestoru Nová Cvernovka, v rámci mediálnej iniciatívy Svet medzi riadkami. Finančne je podporené organizáciou SlovakAid a Európskou úniou.

Odkaz na Facebook event: https://www.facebook.com/events/330928398076377
Oficiálny trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Zd0bRdYb8AI

Zdroj: TS