Jazzovým albumom roka sa stal „Part two – For Jaco“ Eugena Vizváryho.

Minulý týždeň sa udeľovali hudobné ceny Radio_Head Awards, ktoré upriamujú pozornosť na domácu hudobnú tvorbu mimo komerčnej sféry. V kategórii jazz si ocenenie za album Part two – For Jaco odniesol klavirista, skladateľ a producent v jednej osobe – Eugen Vizváry.

Na albume „For Jaco“ sa predstavili poprední slovenskí jazzmani, ktorých spájajú roky spoločného hrania. A tiež úcta k Jacovi Pastoriovi. Práve tejto basgitarovej a jazzovej legende venoval Eugen Vizváry celý album.  

Silná konkurencia v jazzovej kategórii

Hudobné ceny Radio_Head Awards 2016 ocenili to najlepšie, čo sa na nekomerčnej scéne urodilo za minulý rok. Výhercov v jednotlivých kategóriách vyberali fanúšikovia i odborná porota, ktorá rozhodla aj o víťazovi kategórie Jazzová hudba.  Medzi nominovanými boli okrem Eugena Vizváryho i Lukáš Oravec , Sisa Michalidesová, Peter Adamov a Valér Miko Trio. Víťazstvo v takej silnej konkurencii bolo pre klaviristu o to významnejšie, i keď absolútne nečakané. „Stáť na pódiu a preberať cenu za album, ktorý je mojou muzikantskou výpoveďou, je neopísateľný pocit. Výhru som nečakal,“ prezradil skromne Eugen Vizváry. Muzikant víta každý projekt zviditeľňujúci domácu alternatívnu hudobnú scénu. ,,Na Slovensku je množstvo fantastických jazzových hudobníkov, no málokedy dostanú priestor odprezentovať svoju tvorbu mimo koncertov, preto som rád, že existujú Radio_Head Awards,“  hovorí Vizváry. Víťazstvo venoval svojej muzikantskej rodine, čiže kamarátom hudobníkom, ktorí sa na tvorbe albumu podieľali. A samozrejme Jacovi Pastoriovi, ktorého tvorba klaviristu inšpirovala k celému albumu a sprevádza ho po celú hudobnú kariéru.

Celoživotná inšpirácia menom Jaco Pastorius

Obdiv klaviristu Eugena Vizváryho k dielu basgitaristu Jaca Pastoria je dôkazom, že nie je dôležité, na akom nástroji muzikant hrá, ale s akým feelingom.  ,,Jaca nevnímam len ako basgitaristu, pretože  to bol všestranne nadaný hudobník a skladateľ. Oslovilo ma, s akou vášňou a jednoduchosťou tvoril hudbu,“ hovorí Eugen, ktorý sa k Pastoriovým nahrávkam dostal už ako desaťročný. ,,Mal som šťastie, vyrastal som v muzikantskej rodine, kde som dostal výborné hudobné základy. Jacova tvorba je neuveriteľne bohatá, napriek tomu, že zomrel veľmi mladý,“ hovorí. Album Part two – For Jaco  obsahuje 11 inštrumentálnych skladieb, z toho tri sú Jacove kompozície. ,,Hudobníci po celom svete Pastoriusovi vzdávajú hold aranžovaním jeho najznámejších hitov. Chcel som sa vydať inou cestou. Z jeho tvorby som si vybral pomerne neznámu pieseň  Amelia, ďalej som na album zaradil pieseň Three Women, ktorá sa nikdy nestala jeho oficiálnou nahrávkou. Zahral ju len tak v klube, ešteže sa zachoval zvukový záznam,“ prezrádza klavirista. Hudobným prekvapením je na albume spojenie dvoch ďalších Pastoriusových piesní Liberty City a Portrait of Tracy do jednej skladby. Vokály  naspievala speváčka Anita Soul.

Neľahká úloha štyroch basgitaristov

Album „For Jaco“ vznikol na jeden nádych, v priebehu štyroch mesiacov. ,,Hlavnou myšlienkou bolo zachytiť na albume pravdu, lebo kvalitná hudba znamená pravdu a hľadanie tej pravdy. Dobrý muzikant sa musí zbaviť všetkého  klišé, hrať slobodne, ísť k podstate. Presne tak to robil aj Jaco,“ hovorí Vizváry. Klavirista už pár rokov pravidelne relaxuje pri hudbe Jaca Pastoria. „Každý deň si ho tak hodinku popočúvam, kamaráti, s ktorými hrávam, tvrdia, že som fanatik,“ prezrádza s úsmevom Vizváry. Jeho rozhodnutie venovať druhý sólový album práve Pastoriovi, nebolo pre jeho okolie prekvapením. Tvorba albumu však  bola  výzvou, ako čo najlepšie vzdať hold  jazzovému velikánovi. ,,Nepodarilo by sa mi to bez kľúčových hráčov – basistov  Roberta Vizváriho, Oskara Rózsu, Tomáša „Gaštana“ Baroša a Juraja Grigláka. Svoju úlohu zvládli skvele,“ hovorí Vizváry. Na svoj album pozval slovenskú a českú jazzovú špičku v podaní Martina Valihoru, Anity Soul, Petra Raitla , Davida Hodeka, Štefana a Michala Bugalovcov,  Richarda Csina, Igora Saba  či Pavla Hoďu. Významným hosťom na albume je americký trubkár Jeremy Pelt.

Umelci o albume „For Jaco“:

Oskar Rózsa, basgitarista: Hrať s Eugenom je čistá radosť. Má výnimočnú hudobnú intuíciu a schopnosť rezonovať s podstatou. Nepoužíva lacné triky a vždy k umeniu pristupuje s maximálnou poctivosťou. Mám ho rád a veľmi sa teším, že svojím aktuálnym albumom obohatil našu nie veľmi originálnu jazzovú scénu o krásny, zrelý a jedinečný titul.

 Martin Valiohora, bubeník: S Eugenom nás spája dlhoročná úzka spolupráca i priateľstvo, je to inšpirujúci muzikant. Hudobne dozrel a stále posúva svoje hranice. Prajem mu, aby čo najviac koncertoval, pretože tak sa jeho hudba i album dostanú medzi ľudí.

Anita Soul, speváčka: Teším sa, že som mohla participovať na albume For Jaco, tiež mám veľmi rada tvorbu Jaca Pastoria. Album často počúvam pri šoférovaní, vždy ma správne naladí. Prajem mu, aby zaujal i v zahraničí, Eugenova hudba si to zaslúži.

Juraj Griglák, basgitarista: Eugenovi sa podarilo nahrať skvelý album, ktorý ma výnimočný obsah, čerpajúci z odkazu fenomenálneho muzikanta a basgitaristu Jaca Pastoria, a na ktorom sú výborné inštrumentálne výkony. Eugen patrí k našej klávesovej špičke a potreboval by sa ukázať aj za hranicami. Jeho kvality ocenil aj svetoznámy bubeník Poogie Bell (dlhoročný spoluhráč Marcusa Millera), ktorý ho zavolal na svoje európske turné pred dvoma rokmi. Dúfam, že vďaka tomuto albumu sa mu podarí dostať sa zas o krok ďalej.

Album Part two – For Jaco  sa dá objednať na adrese: part2forjaco@gmail.com
https://www.facebook.com/eugen.vizvary/?fref=ts

Zdroj: Barbora Šugárová, PR manažérka