Jazzové CD Spolu –  počin erudovaných umelcov, vydáva label PJ RECORDS. Skladbu Klaudio venovali dlhoročnému učiteľovi, mentorovi a jazzovému klaviristovi Klaudiovi Kováčovi

Album s názvom Spolu je autorským počinom klaviristu Jakuba Tökölyho a trubkára Petra Kollárika, ktorí sa rozhodli týmto spôsobom zaznamenať svoju umeleckú tvorbu. Na album si pozvali svojich dlhoročných kolegov a to bubeníka Kristiána Kuruca, kontrabasistu Róberta Ragana Jr., gitaristu Petra Palaja a saxofonistu Martina Uhereka. Všetci títo skúsení jazzmeni spolu odohrali množstvo spoločných koncertov a jam sessions na Slovesnku alebo na pódiách medzinárodných jazzových workshopov a samy sa stali pedagógmi. 

Tento album je v prvom rade o vzťahoch a priateľstvách. Ide totiž o muzikantov, ktorí sa spolu vyvíjali, a zdokonaľovali pod vedením  pedagóga Klaudia Kováča, ktorému je aj pieseň venovaná.

„Skladbu Klaudio sme venovali nášmu dlhoročnému učiteľovi a mentorovi, vynikajúcemu jazzovému klaviristovi Klaudiovi Kováčovi, ako prejav vďaky a obdivu za všetko, čo nám za tie roky dal, nielen po pedagogickej, ale aj po ľudskej stránke. Singel je charakterovo situovaný v modernejšom ponímaní, hneď na začiatku témy zaznievajú sus4 akordy, ktoré v trojhlase vypĺňajú trúbka, saxofón a gitara. Rytmicky je skladba vedená v typickom modernom mainstreame, so silným swingovým ťahom“, dodal saxofonista Martin Uherek.

Každý z muzikantov, ktorí sa objavujú na albume, pracuje v súčasnosti na nových projektoch, pričom dochádza ku pravidelnej spolupráci jednotlivých členov, aj samostatnému smerovaniu každého z nich. Spája nás radosť z jazzu, silné korene v jazzovej tradícii, ktorú ale v súčasnosti už každý pretavuje do svojho o čosi modernejšieho konceptu. Rozhodne je u týchto muzikantov na čom stavať – práve štúdium u Klaudia Kováča im každému dala silný základ pre svoj vlastný hudobný rozvoj a objavovanie svojej vlastnej hudobnej identity.

CD Spolu sa nesnaží tváriť ako prezentácia jazzovej virtuozity, jeho podstatou je úprimná radosť zo stretnutia ľudí, ktorých spája ich hudobná minulosť a spoločné začiatky, hoci v súčasnosti už každý kráča svojou vlastnou cestou.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: Tlačová správa, PJ SOUND STUDIO s.r.o.
Foto: Róbert Ragan