Jazzáky už od piatku s  Avishai Cohenom, Nubiyan Twist, Mikeom Sternom a ďalšími.

Už tento piatok sa začnú Bratislavské jazzové dni s najlepším koncertným programom tejto jesene. Organizátori 46. ročníka ponúknu v Bratislave od 22. do 24. októbra koncerty špičkových svetových hudobníkov ako Mike Stern, Bill Evans, Avishai Cohenči aktuálne hviezdy britskej scény ako Nubiyan Twist či Samm Henshaw. Bratislavské jazzové dni Slovenská sporiteľňa 2021 sa uskutočnia v bratislavskej Refinery Gallery, v predaji sú posledné jednodňové lístky aj permanentky. Viac informácií na www.bjd.sk.

piatok – 22. 10. – Avishai Cohen Trio, Camille Bertault, Lash&Grey

Piatkový večer 22. októbra otvorí svojim koncertom duo LASH&GREY, Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý, ktorí sú víťazmi súťaže mladých talentov v roku 2019. Na konta majú dva skvelé albumy a hudobní kritici a, nielen jazzoví, fanúšikovia ich často označujú ako to najlepšie, čo aktuálne na Slovensku v ich žánri máme.  Na pódiu ich vystrieda Camille Bertault, mladá a extrémne talentovaná parížska speváčka. Preslávila sa vďaka internetu, no nie je žiadnou rýchlokvasenou hviezdičkou – ale nádejou francúzskeho aj svetového jazzu, na konte má už teraz spolupráce s hviezdami ako Snarky Puppy či Corym Henrym. Headlinerom piatkového večera bude izraelský špičkový kontrabasista, svetová hviezda Avishai Cohen.

sobota – 23. 10. – Nubiyan Twist, Samm Henshaw, Samuel Hošek

Druhý festivalový večer, sobota 23. októbra, ponúkne mladý jazz, či už slovenský alebo svetový. Najväčším lákadlom bude koncert britskej future jazz afro-dub kapely Nubiyan Twist. Mnohí fanúšikovia sa už nemôžu dočkať aj vystúpenia mladého speváka Samma Henshawa, ktorému je blízky R&B, soul, hip-hop či pop. Jeho skladby rotuje aj britské hitové rádio BBC One, má milióny prehratí na YouTube či Spotify a koncertoval s hviezdami ako James Bay či Rag´N´Bone Man. Domácu scénu bude zastupovať spevák Samuel Hošek, ktorý sa koncertne predstaví aj s Jurešom Líškom z projektu Fallgrap, s ktorým spolupracoval na svojom minuloročnom debute.

nedeľa – 24. 10. – Mike Stern & Bill Evans Band, Judith Hill, Zuzana Mikulcová

V nedeľu bude pódium patriť dvom očarujúcim dámam – slovenskej speváčke Zuzane Mikulcovej a americkej speváčka Judith Hill. Zuzana Mikulcová patrí medzi najvýraznejšie mladé slovenské speváčky, na jazzákoch bude koncertovať s gitaristom Andrejom Hruškom a bubeníkom Gáborom Tokárom. Judith Hill je americká speváčka, ktorá zaujala aj Princa či Michaela Jacksona, ktorý s ňou plánoval spievať na svojom comebackovom turné. Nedeľný večer, ale aj tohtoročný festival, ukončia svojim koncertom legendy jazzovej scény, gitarista Mike Stern a saxofonista Bill Evans s kapelou.

Trojdňový festival, ktorý sa uskutoční tento rok v Refinery Gallery, bude mať warm-up koncert vo štvrtok. V Castle Art House od 18:30 odohrajú svoje súťažné koncerty piati finalisti Pódia mladých talentov Nadácie SPP. Víťaza čaká aj tento rok skvelá cena, možnosť otvoriť svojim koncertom na hlavnom pódiu budúcoročné jazzáky. Tento rok sa medzi finalistov dostali tieto kapely a projekty: Blue Zodiac, František Báleš, Peter Palaj Quartet, Peter Tomi Trio a Marek Szarvaš Projekt. Víťaza tento rok vyberie odborná porota zložená z predchádzajúcich víťazov tejto súťaže, a to Majlo Štefánik, Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý. Vstup na tieto koncert je zadarmo.

Zdroj: BJD