Jarné jazzáky už v pondelok, prvý večer bude patriť hviezde moderného jazzu z Londýna.

V pondelok 15. apríla sa v Bratislave premiérovo predstaví Alfa Mist, na jazzákoch bude mať svoju premiéru aj raper Strapo s kapelou General Foxx. O desať dní neskôr (25. 4.) sa do Bratislavy vráti jeden z najlepších basgitaristov Stanley Clarke. Pred jeho koncertom sa fanúšikom predstaví duo Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý.

Bratislavské jazzové dni tento rok oslávia 45. výročie, od roku 2008 pribudla aj jarná verzia festivalu – jarné jazzáky. Festival, ktorý sa zameriava nielen na jazz, sa snaží každoročne priviesť do Bratislavy legendárnych hudobníkov, ale aj aktuálne hviezdy hudobnej scény. „Našou ambíciou je už dlhší čas osloviť aj mladšiu generáciu a myslím, že sa nám to darí. Na džezákoch vidno každý rok aj mladé tváre ľudí po dvadsiatke. Ale chceme osloviť aj ďalších. Robíme to napríklad už teraz na Jarných Bratislavských jazzových dňoch, hlavne na prvom koncerte 15. apríla, ktorý odštartuje raper Strapo s kapelou a headlinerom bude mladá hviezda britského jazzu Alfa Mist, ktorý začínal ako hip-hopový producent a priamy ťah v jeho hudbe zostal aj od jeho premeny na jazzmana,“ uviedol Peter Lipa, spoluorganizátor festivalu.

Alfa Mist, ktorý bude mať slovenskú koncertnú premiéru už v pondelok, je výnimočnou postavou súčasného londýnskeho jazzu. Mladík z východného Londýna začínal ako 15-ročný ako hip-hopový a grime producent. Jeho bestsellerový album Antiphon z roku 2017 hudobní kritici charakterizovali ako modernú, komplexnú esenciu jazzu. Skladby zabodovali aj u fanúšikov, zverejnené skladby z albumu majú na YouTube spolu takmer šesť miliónov prehratí, čo je pre jazzového hudobníka obrovský úspech.

V pondelok sa fanúšikovia môžu tešiť aj na špeciálny koncert rapera Strapa. Ten bude koncertovať s kapelou General Foxx a DJ Spinhandzom.

Vo štvrtok, 25. apríla, sa na Slovensko vráti Stanley Clarke, ktorý so sebou do Bratislavy privezie aj štvorčlennú kapelu. Ich predskokanmi bude slovenské duo – speváčka Kristína Mihaľová a gitarista Jakub Šedivý. Dvojica patrí medzi najúspešnejšie mladé talenty slovenského jazzu.

Vstupenky na koncerty sú v predaji v sieti Ticketportal. Viac informácií je na webe festivalu www.jarnejazzaky.sk.

Zdroj: TS