Japonské U.F.O. pristane v Bratislave – Raphael Sebbag hosťom na Disco 3001!

UFO nie je len označenie neidentifikovateľného lietajúceho objektu, ale aj skratka pre United Future Organization. Tak znie meno japonskej skupiny, ktorá v 90. rokoch pomohla zrúcať bariéry medzi jazzom a rodiacou sa elektronickou hudbou. Nu Spirit Club už tento piatok 8. Júna privíta za mixpultom jedného z tokijskej trojice, Raphaela Sebbaga.

UFO sa zrodilo v roku 1990, keď sa Raphael, Francúz dlhé roky žijúci v Tokiu, spojil s Tadashim Yabbem a Toshiom Matsuurom. Spájal ich rovnaký názor na hudbu a módu a súčasne aj na možnosti, ktoré sa hudbe otvárali používaním samplov a elektroniky. Ich sofistikovaný sound perfektne zapadol do acid-jazzovej atmosféry tohto obdobia. Singel Loud Minority z roku 1992 už valcuje undergroundové kluby po celom svete a importované vinyly pod značkou UFO sa objavujú v kufroch vplyvných DJov ako sú Masters at Work alebo Dimitri From Paris. 
Bežne spolupracovali s jazzovými legendami ako sú napríklad speváci Mark Murphy a Dee Dee Bridgewater, ktorú môžete počuť na tanečnom Flying Saucer. Spojenie virtuóznych hudobníkov a dokonalej znalosti moderného štúdia trojici producentov umožnilo hrať sa atmosférou svojich skladieb tak ako nikto predtým. Niekedy máte pocit, že ste v Rio de Janeiro, inokedy počúvate soundtrack k film noir alebo špionážnym filmom ako je Mission Impossible. Veď napokon aj pre tento film bola pôvodne komponovaná skladba Planet Plan, aj keď na soundtracku sa napokon neobjavila.

Do roku 2002 vydali päť albumov, po poslednom z nich nazvanom 5 zo skupiny odišiel Toshio Matsuura. V roku 2006 vyšla v Japonsku rozsiahla kompilácia, ktorá obsahovala aj množstvo remixov a rarít, ale odvtedy je s výnimkou občasných remixov a sólových projektov jednotlivých členov o UFO ticho. Aj keby však už pod menom UFO nevyšiel už žiaden nový track, bez nich by dnešná tanečná hudba nebola úplná.


UFO - Raphael Sebbag


Zdroj: Nu Spirit
Publikoval: Redakcia GREGI.NET