Islandská speváčka BJÖRK predstaví na Colours of Ostrava nový album Vulnicura.

Jedna z najslávnejších a najvplyvnejších hudobných osobností 21. storočia, islandská speváčka, skladateľka, textárka a herečka Björk vystúpi tento rok na festivale Colours of Ostrava. S početnou kapelou a skoro dvadsaťčlenným sláčikovým orchestrom predstaví svoj najnovší album Vulnicura, ktorý nahrala na Islande s venezuelským producentom elektronickej hudby Arca. Ten s Björk tiež príde do Ostravy.

Nový, osobne ladený album si okamžite získal celosvetovú pozornosť a väčšina vplyvných magazínov sa zhodli na tom, že ide o jednu z najväčších hudobných udalostí roku 2015,” hovorí riaditeľka festivalu Zlata Holušová. Projekcia pri koncerte na Colours of Ostrava ponúkne vizualizácie, ktoré vznikli špeciálne pre nadchádzajúcu jarnú výstavu Björk v MoMA (Museum of Modern Art) v New Yorku. “Veríme, že sa koncert aj vďaka tejto neobvyklej vizuálnej show stane pre návštevníkov Colours of Ostrava nezabudnuteľným zážitkom,” dopĺňa Holušová.

Bjork_foto_Copyright Inez and Vinoodh 2015_ Image courtesy of WellhartOne Little Indian

Björk bola niekoľkokrát nominovaná na Grammy, je držiteľkou štyroch cien Brit Awards, MTV Video Music Awards a víťazkou viacerých prestížnych ankiet. V roku 2010 ju švédska Kráľovská hudobná akadémia udelila cenu The Polar Music Prize. V roku 2000 získala za strhujúci herecký výkon vo filme Tanec v temnotách dánskeho režiséra Larsa von Triera na festivale v Cannes Zlatú palmu, za najlepšiu herečku a následne aj nomináciu na Oscara.

Celým menom sa volá Björk Guðmundsdóttir a narodila sa v roku 1965 do hippies rodiny, ktorej sa už v dvanástich rokoch ako geniálne hudobné dieťa, vzoprela priklonením k punku. Spievala tiež jazz a postupne prenikala do tajov tanečnej scény. V roku 1986 sa stala členkou kultovej islandskej skupiny The Sugarcubes. Začínajúc platinovým albumom Debut Björk postupne mení podobu popmusic, kde novátorsky skĺbuje elektroniku so symfonickým orchestrom, hip hopovými beatboxermi, ženským inuitským zborom, ľudskými hlasmi a rytmami. “Som posadnutá energiou. Chcela by som do svojich uší vložiť všetku energiu sveta.

Björk si vždy vždy dôkladne vyberá producentov a spolupracovníkov: Howie B, Tricky, Mark Bell (LFO), Matmos, Mike Patton, Tanya Tagaq alebo Thom Yorke. Teraz sa k nim pridal dvadsaťpäťročný Arca: čerstvý meteor elektronickej hudby a futuristického hip hopu, spochybňujúci – podobne ako Björk – status quo popmusic. Producentská práca Arca pre Kanyeho Westa, FKA twigs, Mykkiho Blanca, Kelelu a jeho minuloročný debutový album Xen, nesú pečať génia.

Fantastické, často prelomové videá s Björk natáča Chris Cunningham, Michel Gondry alebo Matthew Barney.

Festival Colours of Ostrava ponúkne štyri dni plné koncertov hviezd svetovej aj domácej hudby, divadiel, diskusií, workshopov, filmov a výtvarných aktivít. K už skôr potvrdeným menám budúceho ročníka patria St. Vincent, Mika, Caribou, José González, The Cinematic Orchestra, Caravan Palace, Swans, Klangkarussell, Dillon, Roni Size & Reprazent, Owen Pallett, Faiz Ali Faiz, Avishai Cohen’s New York Division, Black Strobe, Electro Deluxe, Oscar And The Wolf, Choir of Young Believers, Heymoonshaker, The Dumplings, John J Presley, The Mispers, Bazzookas, CoCo & The Butterfields, Nicolas Pellerin et les Grands Hurleurs, Abavuki a NO Blues.

V súčasnosti je k dispozícii limitovaná edícia štvordenných vstupeniek za 71,24 € v sieti Eventim, cena platí pre prvých 4000 kusov alebo do 28. februára 2015. V predpredaji je taktiež aj ubytovanie v kempe pri areáli, parkovanie pri areáli a pri kempe. Viac informácii na www.colours.cz.

Zdroj: Zdenko Hanout / HANOUT PR