Ille získali za debut Ve tvý skříni titul najlepší český album podľa Musicserver.cz!

Když loni v srpnu vyšel albový debut ILLE Ve tvý skříni, nejeden recenzent se jej nebál označit za jedno z nej domácích alb roku 2013. Teď, více než půl roku po vydání se ukazuje, že to rozhodně nebyla planá slova.

Kromě v prosinci zveřejněné nominace na Cenu české hudební kritiky Apollo 2013 debut ILLE aktuálně získal nominaci na Óčko Hudební ceny 2013 a redaktoři webového magazínu Musicserver.cz ho dokonce ve svém každoročním žebříčku nejlepších domácích alb označili za to nejlepší, co v ČR během loňského roku vyšlo! Oceněné album ILLE na jaře představí naživo v rámci společného turné s další loňskou debutantkou Never Sol.

 ILLE_foto Julie Hrnčířová 1

„Samozřejmě mi to dělá radost. Je to taková zvláštní forma potvrzení správnosti, ale zároveň ošemetná věc, že ano. Hlavní, co se počítá,  je stejně to, aby si za výtvorem člověk stál sám bez ohledu na ostatní,“ říká k tomu hlavní postava ILLE, zpěvačka a klavíristka Olga Königová, která zároveň s pokorou podotýká, že „je potřeba zůstat nohama na zemi a moc si na pozitivních zpětných vazbách, nominacích nebo případných oceněních neulítnout. Jednak jako prevence usínání na vavřínech, jednak proto, že negativní reakce tě pak tolik nezasáhne.“  

Album, z nějž vzešly již dva úspěšné videoklipy k singlům Holka ve tvý skříni a Zapomenout, boduje u doborné kritiky i posluchačů příjemnou civilností, perfektním zvukem i autentickými texty. Jeho kvalitu dokládá mimo jiné i fakt, že ho největší světový obchod s digitální hudbou iTunes, kde bylo Ve tvý skříni po vydání 2. nejprodávanějším českým albem, zařadil do Best Of 2013 pro ČR. Na Supraphonline.cz pak albu patřila více než dva týdny 1. příčka v žebříčku prodejnosti a v Top 10  za rok 2013 se umístilo na výborném 3. místě.

ILLE_foto

„Dvanáctka většinou melancholických skladeb by se dala označit za učebnici vyspělého nezávislého písničkářství – zpěvaččin andělský projev svou křehkostí a čistotou hladí po duši a zároveň se obloukem vyhýbá jakémukoliv závanu patosu a otřepaných klišé,“ píše například Josef Martínek z Musicserver.cz ve zmiňovaném žebříčku nejlepších domácích alb roku 2013.

Ocenění a nominace, z nichž si Olga dle svých slov nejvíce cení té na Apollo 2013, kapela hodlá zužitkovat mimo jiné na jarním klubovém turné. To ILLE absolvují společně se Sárou Vondráškovou aka Never Sol, jejíž debut Under Quiet se v žebříčku Musicserver.cz umístil na 4. příčce a vysloužil si stejně jako Ve tvý skříni nominaci na Apollo 2013. Turné odstartuje 28. 3. v Dobříši a celkem bude čítat osm zastávek, jejichž kompletní výčet naleznete níže nebo zde.

www.projektille.cz
www.supraphonline.cz
www.supraphon.cz

Termíny společného turné ILLE a Never Sol
28. 3., Dobříš – KS Dobříš
4. 4., Děčín – Le Noir
5. 4., Ústí nad Labem – Mumie
10. 4., Praha – Palác Akropolis
16. 4., Olomouc – Jazz Tibet
17. 4., Brno – Kabinet Múz
18. 4., Ostrava – Cooltour
19. 4., Uherské Hradiště – Kino Mír

Zdroj: SUPRAPHON a. s.