Hvozd vydáva výber remastrovaných prvotín, kúpou podporíte nahrávanie novinky.

Bratislavská skupina Hvozd sa nedávno po viac ako desiatich rokoch vrátila na scénu a v týchto mesiacoch nahráva svoj nový album. Okrem toho však siahla aj do archívu a posiela do sveta kompiláciu nazvanú Starý Hvozd. Tú digitálne vydáva vydavateľstvo Slnko Records spolu s možnosťou podporiť nahrávanie novinky Hvozdu cez crowdfundingovú kampaň.

Po prvý raz oficiálne

Starý Hvozd mapuje obdobie vzniku a transformácie skupiny, ktorej kostrou sú od počiatkov sestry Lucia Chuťková a Ivana Tirpáková. “Ako sme sa začali po rokoch stretávať a spomínať na staré časy, prišla chuť toto obdobie zachytiť, mať staré skladby pokope a históriu tvorby Hvozdu uchovať,” vysvetľuje motiváciu vydať tento album Ivana.

Skladby kompilácie sa pohybujú od začiatkov inšpirovaných českým undergroundom a poéziou až k šanzónovo-kabaretnému zvuku, ktorý vyústil do oficiálneho debutu Po kopcoch v županoch z roku 2010. Čo jednotlivé časti albumu spája sú bohaté aranžmány, kde klavír, akordeón a hlasy sprevádza výrazná rytmika a tiež dychové a sláčikové nástroje.

“V tom čase sme ich zverejnili iba na online platformách ako Bandzone alebo Myspace, prípadne ich posielali na festivaly, na ktorých sme chceli hrať. V podstate ide o tri samostatné minialbumy z rokov 2001 až 2005, ktoré sme zremastrovali a teraz ich vydávame s kvalitnejším zvukom ako kompiláciu Starý Hvozd.” 

Na Starom Hvozde je celkovo jedenásť skladieb spievaných po česky a slovensky, o ich remastering sa postaral Majo Džubák v štúdiu Smile 4U Records v Bratislave, kde kapela akurát nahráva nový album.

Crowdfunding na nový album

“Tento rok chceme vydať po viac ako 10 rokoch album s novými pesničkami. Pri tvorbe vychádzame aj z niektorých starších hudobných a textových motívov, ktoré roky oddychovali a teraz dozrel ich čas,” vysvetľuje Ivana. “Ale určite to bude trochu iný Hvozd. Momentálne máme rozpracovaných sedem skladieb a niečo z toho sme už aj nahrali.

Starý Hvozd vychádza digitálne pod Slnko Records a na Bandcampe skupiny Hvozd 5. marca. Na oboch platformách sú poslucháči nabádaní k tomu, aby kúpou albumu finančne kapele pomohli k realizácii nového albumu. Zároveň je možné kapele prispieť na tvorbu cez crowdfunding priamo cez stránku Slnko Records.

Hvozd online:

  • na Slnko Records: https://www.slnkorecords.sk/hvozd
  • na Facebooku: https://www.facebook.com/hvozdmusic
  • na Bandcampe: https://hvozd.bandcamp.com/

Zdroj: TS