HVIEZDNE NOCI PREKRAČUJÚ HRANICE

PRINÁŠAJÚ KONCERT SWANS A POZÝVAJÚ NA HUDOBNÝ FESTIVAL GOOD MORNING! KOLEKTÍV HVIEZDNYCH NOCÍ PREKRAČUJE SVOJE HRANICE AJ HRANICE BYTČE  A SIAHA PO TVORBE ZA HRANICE KRAJINY.

Hviezdne noci rozširujú aktivity s uvedením koncertu legendárnej experimentálnej skupiny SWANS v Novej Synagóge a s čerstvým formátom dvojdňového hudobného festivalu Hviezdne noci: Good Morning, ktorý sa bude konať v polovici júna – 16.-17.6.

Pestrý hudobný výber zahraničných i lokálnych interpretov zasadený do kulís malomesta a atraktívnych priestorov pozýva návštevníkov prebúdzať sa do festivalového leta práve v Bytči.

Unikátne spojenie dvoch mystík – priestoru Novej Synagógy a kapely SWANS

Ako veľkú predohru pred letom kolektív Hviezdnych nocí uvedie v spolupráci s priestorom Novej Synagógy koncert newyorskej skupiny SWANS, ktorá stála pri základoch no wave a svojim dlhým pôsobením ohýbala hranice experimentálneho rocku s množstvom jeho inkarnácií.

Po šiestich rokoch pôjde o ich prvé turné. Hneď štvrtá zastávka bude 25. mája práve na Slovensku. Výnimočný koncert nemožno navštíviť ani v susednej Českej republike či Rakúsku. Špecifický priestor Novej synagógy v Žiline, v ktorom sa hlukové mystérium SWANS odohrá je kontrastným a zároveň atmosferickým prepojením, ktoré sprostredkuje spomedzi venues na turné unikátny zážitok. S týmto spojením pôjde o highlight jarnej koncertnej sezóny na Slovensku.

 Predbúdzať sa do festivalového leta v Bytči.

Dlhoročná ambícia festivalu a kolektívu Hviezdnych nocí je prinášať nepočuté a bezhraničné hudobné produkcie na perifériu Slovenska a s tým súvisí i vkladanie do netradičných koncertných priestorov. Na festivale sa k hlavným industriálnym priestorom Ladovne pridá kaplnka Sobášneho paláca alebo areál zámku. Pôjde o kontrastný mix nielen v rámci žánrov a umelcov, ale i priestorov rozmiestnených po meste, ktorým sa ponesie atmosféra dobrého rána.
„Chceme rozšíriť naše aktivity a strhnúť nálepku toho, čo by mali Hviezdne noci byť a ako by mali znieť. Chceme byť hluční i stíšiť sa. Vstúpiť všetci spolu do leta, v Bytči. “

Headlinermi programu budú vystupujúci z dvoch opozít. Naima Bock, príde z centra európskej hudobnej scény – z Londýna, so svojim mixom britského folku a jemného indie pesničkárstva. Predstaví svoj debutový album Giant Palm, ktorý minulý rok vyšiel na labely SubPop a patril k najsilnejším nahrávkam londýnskych skupín točiacich sa okolo súčasného revivalu folku vedľa skupín ako caroline alebo Black Country, New Road.

Cieľom festivalu nie je len závislosť na headlineroch, ale i predstavovanie mladých umelcov či prichádzať s čo najširším spektrom umelcov. Silnú líniu v programe tvorí viacero silných ženských performeriek – po rokoch sa do Ladovne vráti pesničkárka Amelie Siba, jeden z najsilnejších artpopových releasov posledných rokov na Slovensku uvedie v Londýne usadená hudobníčka DASA a pulzujúcu ukrajinskú elektronickú scénu tentokrát na festivale zastúpi Maryana Klochko, ktorú nájdete aj vo výbere európskej platformy SHAPE+.

Žánrové spektrum značne rozšíri duo Zaffer 9 kombinujúce prvky techna, witch housu alebo glitchcoreu a folkový drone projekt Line Gate. K nim sa so svojim špecifickým gitarovým ambientom pridá Tomáš Niesner. Ten priblíži svoj silný minuloročný album Bečvou.

 K novým menám a mnohým slovenským premiéram pribudnú aj autori úzko spojený s našou činnosťou. So svojim pestrým katalógom vystúpi Autumnist alebo producent rastúci spolu s Hviezdnymi nocami – Bulp.

MORE INFO & TICKETS: Hviezdne noci: Good Morning
MIESTO: Bytča – viacero lokácií – hlavná venue: LADOVŇA
ČAS: 16. – 17.6.2023
Link na predpredaj: https://tootoot.fm/sk/events/63f491d9ddea4811844bc0f7

Zdroj: TS