Hutně omamný trip do kosmické psychedelie

Italští zvukoví alchymisté a power trio UFOMAMMUT se do Čech vrací s desátou, výstižně pojmenovanou deskou „Fenice“ (Fénix). Poslední roky totiž sílil pocit, že Ufommamut už nelétá, ale točí se v kruhu. Perutě novinky vydané opět u respektovaných Neurot Recordings však neskutečně hutný zvuk psychedelických sludgerů přepeřila.

Když v roce 2019 po 20 letech a 9 albech trio opustil bubeník a zakládající člen Vita, kosmickému mamutovi na chvíli dokonce dotlouklo srdce. Po necelých dvou letech ale severozápadní Itálii musel opět zasáhnout meteorit novou ‚barvou z vesmíru‘, protože halucinogenní, tíživý a vždy gradující psych-sludge-doom se na „Fenice“ zas odlepil od země.

Netřeba ale čekat žánrový odskok, repetitivní hypnotizující kapelu poznáte hned od prvního momentu. Především zapojení samplů nového bubeníka Lovreho a experimentování s vokálními efekty vlévá do zkamenělého organismu čerstvou toxicitu a energii. A to takovou, že na poměry těžkotonážní trojice na novince zazní i docela svižný rokec, což po více než dvaceti letech působí jako další vítané oživení, které navíc na koncertech bude mít ten správný zásah.

Ufomammut se s „Fenice“ posunuli zas hlouběji do neprobádaného území vlastní identity a zároveň omládli. Jejich řinčící, gargantuovský zvuk masivních riffů pospojovaných s psychotropní opojností opět způsobuje absolutní pohlcení, jaký každý správný psychedelický trip má mít.

V podzemních prostorech pražského Underdogs se tohoto tripu zúčastní též domací šamani TRAHIR. Jejich stoner doom silně zapáchá odérem 70’s hard rocku, ale je zprudka osmažen čpavým sabbath metalem, takže ve vás tahle psychedelická seance v doprovodu obézních riffů vyvolá chuť se ponořit do čmoudu pálících se bylin.

UFOMAMMUT, TRAHIR
6. 10. 2022 – Praha, Underdogs
FB event: https://facebook.com/events/418479010384775
e-TICKET: https://obscure.cz/cs/tickets/detail/id/521

Zdroj: Obscure Promotion