Hudobný festival Tužina Gro(o)ve zverejnil kompletný program, je z čoho vyberať.

Novým festivalom na slovenskej festivalovej scéne je Tužina Gro(o)ve v dedinke Tužina pri Nitrianskom Pravne (okres Prievidza) už 24. a 25.6. Ako hovoria organizátori, festival zameraný na alternatívnu hudobnú scénu, na žánre ako rock, blues, folk, experimentálnu či elektronickú hudbu, má ambíciu priniesť návštevníkom neobvyklý zážitok, nielen hudobnou časťou programu, ale aj sprievodnými akciami.

Hudobný program sa bude odohrávať na dvoch pódiách (Pernštejn Stage a Ten druhý Stage), pod moderátorskou taktovkou Braňa Jobusa, ktorý si na festivale zahrá s väčšinou svojich projektov. Piatkový večer otvárajú domáci interpreti Tomáš Gregor, a kapely FELIX a 4CHS,  ktorí  sa zapojili do výzvy festivalu byť úplne prvými, ktorí si na festivale zahrajú. Po nich vystúpia bratislavský Billy Barman, kapela ocenená na tohtoročných Radio_Head Awards za singel roka Mladým chýba vojna. Piatkový program pokračuje zahraničnými interpretmi, world music duom Deši z Ústí nad Labem, kapelou Lizzard z Francúzska a čudesným kabaretom kursk.sk. Do sveta elektronickej hudby všetkých prenesie projekt Vložte Kočku, kombinujúci natriggerované bicie, päťstrunové husle, pianino a surreálne texty so živou elektronikou a po nich slovenský producent Jimmy Pé. Bodku za piatkovým hudobným programom na Pernštejn Stage urobí projekt Mutanti hledaj východisko, a komu by nestačilo na Tom Druhom Stage sa s piatkovou nocou budú lúčiť bratia Kaplanový, Kaplan Bros., projekt ktorý vznikal súbežne s Vložte Kočku.

Okrem hudby čaká návštevníkov aj pestrý nehudobný program. Maškrty pre vegánov, vegetariánov, ale i všetkých mäsožravcov sú povinnou výbavou asi každého festivalu. Menej často nájdeme na festivaloch čajovňu s chillout zónou, či stánky s výrobkami miestnych umelcov. Na Tužina Gro(ove) to budú šperkári, drôtikárka, či kvetinové čelenky, ale aj domáci výrobcovia nakladaných syrov. Pikoškou na tomto festivale ale bude tombola, v ktorej sa budú dať vyhrať hudobné nástroje od sponzora festivalu, alebo výlet na Tužinský kopec pre všetkých, ktorí sa v zdraví dožijú nedeľného rána :)

Sobotný program otvárajú žiaci ZUŠ Ladislava Stančeka v Prievidzi so svojim Súborom Bicích Nástrojov, nasledujú „gitarovky“ Juraja Stráskeho – JuSt a Genius Locci, ďalšia súrodenecká kapela na festivale. Fanúšikov bluesu dozaista poteší prítomnosť zvolenskej kapely ZVA 12-28 Band. priemyselných folkloristov zase Vrbovskí Víťazi z Vrbového, kapela moderujúceho Braňa Jobusa. Po Vrbovských Víťazoch bude Tužina na pár chvíľ patriť rocku v tých menej zvyčajných podobách. Najskôr sa predstavia Dave Brannigan zo Žiliny, štvrtá kapela z Výzvy Tužina Gro(o)ve, hrajúci indie-rock, po nich si všetky dievčatá môžu vyliať srdiečka pri rock and rollovom projekte Ľuboslava Petrušku Satin Lead, a staršiu generáciu roztancuje opäť skvelý Braňo Jobus so svojou rock-alternatívnou kapelou Karpatské Chrbáty. Jazz-rockové fúzie zahrajú páni zo žilinskej formácie Darkness Possitive a rockové „kolečko“ uzavrú opäť domáci, bojnická kapela Personic. Po nich zahrá Katka Kubošiová, známejšia skôr ako Katarzia, ktorá bude predohrávať Tužinskej Záhade, prekvapeniu, ktoré organizátori taja do poslednej chvíle, ale bude stáť za to. Po zotmení na hudobnom festivale Tužina Gro(o)ve vystúpi kapela, ktorá sa v okolí Prievidze neukázala pekných pár rokov, Korben Dallas. Protipólom bratislavskej nezávislej scéne bude scéna prešovská, ktorú zastupujú tradične netradiční Chiki Liki Tu A a psychedélia združenia Fúzy Múzy. Program festivalu uprostred noci potom na Tom Druhom Stage ukončí techno-ethno- experimental-tribal duo Yedhaki Nautika a hudbu z ďiaľok prinesú domáci Chlapci z Vesmíru.

Lístky na festival sú dostupné na www.predpredaj.sk, k dispozícii bude aj mini taxi zabezpečujúce kyvadlovú dopravu z Nitrianskeho Pravna a na sociálnych sieťach si môžete na  festival zorganizovať spolujazdu. Všetky informácie sú na stránkach festivalu www.tuzinagroove.sk a www.facebook.com/tuzinagroove

plagat_A1_final_countdown (1)-page-001

Zdroj: Michal „MyŠŠko“ Vojtek :)