Hudobný dokument B-Movie predstaví v cykle Music & Film v Kine Lumière divokú dekádu 80. rokov v Berlíne.

V utorok 16. apríla 2019 ožije bratislavské Kino Lumière atmosférou západného Berlína poslednej dekády pred pádom Berlínskeho múru. Hudobný dokument pod názvom B-Movie: zvuk a rozkoše západného Berlína 1979 – 1989 zachytáva na doteraz nezverejnených záberoch živelné obdobie v meste, ktoré sa stalo centrom avantgardného umenia a subkultúr. Diváci v Kine Lumière túto dobu môžu zažiť na projekcii o 20.30 hod.

B-Movie je koláž doteraz nevidených amatérskych i televíznych záberov divokej, ale kreatívnej dekády, ktorá sa začala punkom a skončila festivalom Love Parade. Sprostredkúva „mesto, hudbu, kluby, kam chodil David Bowie, Blixu Bargelda za barovým pultom aj Nicka Cavea a jeho zbierku ´nemeckej gotiky´ v jeho berlínskom byte,“ hovorí Miro UIman, zostavovateľ cyklu Music & Film. Dokumentom sprevádza divákov hudobník a manažér Mark Reeder, ktorý sa koncom 70. rokov presťahoval z Manchestru do západného Berlína.

„Meno Marka Reedera slovenským divákom asi veľa nepovie,“ približuje ústrednú postavu dokumentu Ulman. „Vyrastal v Manchestri, poznal sa s hudobníkmi miestnej scény, vrátane Iana Curtisa z Joy Division a Tonyho Wilsona, neskoršieho šéfa Factory Records. Hral aj v punkovej kapele The Frantic Elevators, ktorej spevák Mick Hucknall mal neskôr úspech so Simply Red. Vďaka práci v obchode s platňami Virgin Records mal prístup k všetkým novinkám, postupne ho však čoraz viac začala zaujímať hudba prichádzajúca z Nemecka ako Cosmic Jokers, Neu!, Kraftwerk či berlínski Tangerine Dream.“

Reeder sa do západného Berlína presťahoval v roku 1979 a počas nasledujúcich rokov tam pôsobil ako hudobník, manažér aj nosič reproduktorov. Pre berlínsku pobočku Factory Records zorganizoval jediný koncert Joy Division v západnom Berlíne a v roku 1982 usporiadal aj prvý tajný punkový koncert vo východnom Berlíne. Obdobie, ktoré reflektuje dokument B-Movie zažil naplno a v úvode filmu ho približuje divákom ako dobu, keď sa „chodilo na disco korčuľovanie, dievčatá sa neholili a chlapci nosili trvalú a make-up. Fajčilo sa v krčmách i v televízii, každý mal gramofón alebo walkman, existovali squaty, neboli umývačky riadu, fotilo sa Polaroidom, nakrúcalo na Super 8, existovala NDR, Berlínsky múr a západný Berlín.“ Podľa Ulmana Reeder o veľa rokov neskôr zistil, že „východonemecká tajná služba Stasi o ňom viedla spis. Vedeli o jeho činnosti, pretože jeden z pankáčov v jeho blízkosti bol ich agentom. A sledovala ho i britská MI5, ktorá sa zasa obávala, že môže pracovať pre Stasi.“

Vo filme účinkujú Nick Cave a Blixa Bargeld z kapely Einstürzende Neubauten, ktorý sa neskôr stal členom vznikajúcich The Bad Seeds, ďalej Nena, Die Ärzte, Die Toten Hosen a mnohí ďalší. „Na chvíľu sa v ňom objaví aj oscarová herečka Tilda Swinton či Christiane F., ktorej život v západnom Berlíne na konci 70. rokov minulého storočia sme poznali z knihy i filmu My deti zo stanice ZOO,“ hovorí Ulman. Na soundtracku k filmu znejú Nena, Nick Cave, WestBam, Einstürzende Neubauten a ďalší. Film režírovali Jörg A. Hoppe, Klaus Maeck, Heiko Lange.

„Film je nielen pre tých, ktorí atmosféru západného Berlína zažili, ale i pre tých, ktorí sa tam nemohli dostať a zažiť ju na vlastnej koži. Je plný originálnych záberov a zároveň je jedinečným pohľadom do histórie mesta, sprevádzaný výbornou hudbou. Toto ohliadnutie však nie je nostalgické, skôr je veľmi zábavné, až si človek povie, ´škoda, že som tam vtedy nemohol byť´,“ uzatvára Ulman. Vo filme sa hovorí nemecky a manchesterskou angličtinou, film bude uvedený s českými titulkami. Kino Lumière ho uvádza v spolupráci s Goetheho inštitútom.

x x x

Pravidelný hudobný cyklus Music & Film uvádza Kino Lumière od júna 2013. Vstupenky na projekciu filmu B-Movie: zvuk a rozkoše západného Berlína 1979 – 1989 (2015) si je možné rezervovať alebo zakúpiť za 3 €/2 € na http://www.kino-lumiere.sk/klient-863/kino-241/stranka-8409/film-310757 alebo v pokladni kina, ktorá je otvorená denne 30 minút pred začiatkom prvého predstavenia.

FB event a profil cyklu Music & Film: https://www.facebook.com/events/400183360798627/
Oficiálna stránka filmu B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979 – 1989: http://www.b-movie-der-film.de/
Viac informácií a program Kina Lumière: http://www.kino-lumiere.sk/
FB profil Kina Lumière: https://www.facebook.com/kinolumiere/

Zdroj: SFÚ