HUDBA SLOV uvádza rockovú poetiku, českých performerov, rapové Režimy a Slam Poetry s medzinárodnou účasťou.

Festival Hudba Slov je platformou pre spojenie silného textového posolstva a hudobnej tvorby. V rámci druhého ročníka sa predstavia pražskí performeri Debbi Love, uznávaný koncepčný projekt Režimy, bratislavskí rockeri Hviezda a medzinárodne obsadená Slam Poetry.

Festival Hudba Slov ponúkne vo svojom druhom pokračovaní interpretov, ktorých hudobné posolstvo je silne naviazané na textovú zložku. Hudobníci vystupujúci na tomto festivale majú rôzny pohľad na spoločnosť, politiku, umenie či ľudské vzťahy, no spája ich kreativita a nadhľad. Bratislavskú hudobnú skupinu Hviezda založili v roku 2011 Tomáš Ďorovka, Peter Hajdan, Peter Prekop (neskôr sa k nim pridal Vladimír Wittgruber), ktorí pretavili svoje dlhoročné spoločné skúsenosti z kapiel Med a Kosa z Nosa.

Prvé náznaky ambícii sa prejavili už na živom EP z bratislavského klubu U Očka, no až plnohodnotný album Tu v Bratislave ukázal plné možnosti zoskupenia. Doska vyšla minulý rok pod značkou Slnko records a o jej mastering sa postaralo americké štúdio Sage Audio sídliace v kolíske country music v Nashville.  Jednoduché a priamočiare skladby zosobňujú život v kapele a sú korenené svojskou bratislavskou poetikou.

Tak trochu iný rap príde predstaviť koncepčný projekt Režimy, ktorý odvíja príbeh slovenskej spoločnosti chronologicky od konca 80. rokov až po súčasnosť. Textár a raper Mišo Kováč spolu s hudobníkom Marcelom Vénom si berú na paškál budovanie socializmu, nežnú revolúciu, tuhý mečiarizmus, vstup do Európskej Únie a neistú súčasnosť.

„Rapový časozber“ udalostí nášho života pripomenie mladým ľuďom v backflashoch dnes už také kuriozity ako bol tuzex, pionierstvo, nelegálne hudobné burzy či nedostatok tovaru. Príbeh doby je atraktívne spracovaný hudobným podkladom (klavír, elektrická gitara a trúbka) čerpajúcim z acid jazzu, ako aj old school petržalským hip hopom odkazujúcim na legendárne Trosky. Hosťom zoskupenia bude elektrizujúca česká diva Bio Masha, ktorá sa predstaví na festivale aj s Luděkom Kazdom v projekte Debbi Love.

Títo hudobní samorastovia produkujú žánrovo nevymedzené skladby na hranici sna a gýčovej reality. Do svojho performatívneho vnímania zapájajú elektronické mašinky a insitný spev. No hlavne im nechýba nadhľad, satira a čierny zmysel pre humor. Bio Masha a Mišo Kováč ukážu svoje improvizačné schopnosti spolu s ďalšími účinkujúcimi aj v súťaži Slam Poetry, ktorá bude sprevádzať festival Hudba Slov.

Podľa medzinárodných pravidiel má každý súťažiaci maximálne 3 minúty na to, aby predniesol svoje pripravené i úplne improvizované diela, nesmie však používať žiadne rekvizity, kostýmy a hudobné nástroje. Hodnotiť ho bude porota, tá je vždy vybraná z prítomného publika.

Hudba Slov 2015
DK Lúky – Music Club
14. 02. 2015 – 19:00
Vstupné:  6 € predpredaj / 8  v deň koncertu
HVIEZDA (rock SR)
REŽIMY (hip hop SR / ČR)
DEBBI LOVE (style kreative ČR)
SLAM POETRY (ČR, SR, PL)

upr hudba slov bez log

Zdroj: KZP