„Hudba pomáhá a v této době dvojnásob!“ Martin Harich nahrál v karanténě album pro fanoušky a pouští ho do světa.

Martin Harich strávil v březnu dva týdny v karanténě. V izolaci v zahradním domku svých rodičů nelenil a nahrál celé nové album ve slovenštině s názvem Tulák. Minulý pátek vydal první ochutnávku z plánovaného CD v podobě dvou singlů – Púpava a Spomaľovánka. Album, které vyjde koncem června opět pod německým lablem CAP-Sounds, se autor rozhodl podpořit prostřednictvím crowdfundingového projektu na platformě Startovač.cz. Za první necelý týden průběhu sbírky projekt získal již přes 40 % plánované částky. Nové album v rodném jazyce, určené zejména fanouškům, díky tomu vydává jen tři měsíce po posledním anglickém minialbu Blue.  

„Každý den nahrát jednu písničku! To byl můj „anti-prokrastinační“ lék na zvládnutí karantény a taky důvod, proč teď vydávám nové album tak krátce po anglickém albu Blue. Vždyť co jiného, ​​než tvořit písničky bychom my muzikanti doma dělali, když nemůžeme koncertovat! Proto jsem se rozhodl zabojovat, nečekat a máknout na tom, aby tato nahrávka mohla – tak přirozeně a rychle, jak vznikla – dorazit přirozeně a rychle do vašich sluchátek a uší a založil jsem projekt na Startovači,“ popisuje vznik alba Tulák (v karanténě) Martin Harich, který je autorem textu, hudby a produkce celého alba.

Jako ochutnávku a také poděkování veřejnosti za velkou podporu nového alba pouští Martin do světa dva první singly – oba s velmi romantickými názvy – Púpava (česky pampeliška) a Spomaľovánka. Obě písničky v sobě nesou silné příběhy a pozadí jejich vzniku, které vysvětluje Martin: „Púpava je skladba, kterou jsem měl v šuplíku opravdu hluboko. Některé verše jsem psal ještě během Superstar v roce 2011. Pokud existuje v mé tvorbě skladba, na kterou jsem musel „dozrát“, tak je to tato a jsem opravdu velmi rád, že vychází právě na albu Tulák. Pamatuju si, že refrén „Som tu s tebou, ja ťa počujem.“ jsem nazpíval krátce po velmi zajímavém rozhovoru s panem ředitelem ZUŠ, do které jsem chodil u nás v Liptovském Mikuláši. Měl jsem 16 let a povídali jsme si o tom, že hudba a jakékoliv umění by mělo poskytnout lidem naději nebo východisko. Spomaľovánka vznikla před pěti lety ve stejném období jako můj starší singl Kde bolo tam bolo z alba Pátram – vzešla ze stejné nálady. Možná měly tyto dvě skladby jít do světa jedna po druhé, akorát se tak nestalo a Spomaľovánka spatří světlo světa až v tyto dny – kdy se celý náš svět tak trošku zpomalil. Je to poslední písnička z alba Tulák, při které se dobře usíná, takže po jejím konci zůstane ve vašich sluchátkách už jen klidné ticho. A také je to píseň pro pár mých kamarádů, kteří se stále za čímsi honí a žijí z toho, že se stále na něco těší – čili tak trochu i pro mě.“

Púpava: https://www.youtube.com/watch?v=v4k2OrqKtqc
Spomaľovánka: https://www.youtube.com/watch?v=kHg1BleaWeM
Crowdfundingová podpora vydání alba Tulák: https://www.startovac.cz/projekty/martin-harich-album-tulak/
Další odkazy: facebook.com/MartinHarich, instagram.com/hartin_marich

Zdroj: TS