Hudba medzi Východom a Západom prinesie tri atraktívne koncerty!

Medzinárodný koncertný projekt Hudba medzi Východom a Západom prinesie v najbližších týždňoch do Košíc tri pozoruhodné koncerty. Pripravila ich nezisková organizácia Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013 v spolupráci so Štátnou filharmóniou Košice.

Na prvom z nich, s príznačným názvom Z Košíc do Prahy, sa už budúci utorok 30. októbra 2012 od 19,00 hodiny v Dome umenia predstavia dvaja úspešní hudobníci pochádzajúci z Košíc a žijúci v Prahe. Mladý, talentovaný husľový virtuóz Miroslav Ambroš v romantickom Mendelssohnovom husľovom koncertehudobný skladateľ Juraj Filas so svojou 3. symfóniou.

„V prípade Juraja Filasa zvlášť platí výrok ´doma nie je nikto prorokom´. Napriek tomu, že za hranicami Slovenska je úspešným a vyhľadávaným skladateľom, jeho tvorba je u nás takmer neznáma,“ uviedla hudobná dramaturgička n. o. Košice 2013 Jana Šargová. Ako spresnila, pred rokom bolo jeho Requiem uvedené v New Yorku pri príležitosti 10. výročia útokov na Svetového obchodného centra (WTC), tzv. Dvojičky a v apríli 2012 znela jeho kantáta Šalamúnov spev v Carnegie Hall na oslavách 120. výročia vzniku tejto slávnej newyorskej koncertnej sály. „Skladateľ po dlhom čase zavíta do Košíc, aby tu uviedol slovenskú premiéru 3. symfónie nazvanú Dokonané stvorenie v podaní košických filharmonikov, ich šéfdirigenta Zbyňka Müllera a recitátora, herca Marka Igondu,“ dodala.

O niečo exotickejší bude v piatok 23. novembra 2012 koncert nórskeho Tria Mediaeval s úspešným projektom Folk Songs, za ktorý si vyslúžilo aj nomináciu na cenu Grammy. „Nórske ľudové piesne zaspievajú tri šarmantné speváčky s anjelskými, krištáľovo čistými hlasmi spolu so svojim hosťom – perkusionistom Birgerom Mistereggenom. Napriek tomu, že ide o staré ľudové piesne, mnohé z nich znejú vďaka neobvyklým severským harmóniám priam súčasne,“ spresnila Šargová. Umelecký zážitok umocní atmosféra Premonštrátskeho kostola Najsvätejšej Trojice, kde sa koncert začne o 19,30 hod.

Hviezdou tretieho koncertu, ktorý sa uskutoční v Dome umenia vo štvrtok 29. novembra 2012 od 19,00 hodiny, je fenomenálny violončelista Gautier Capuçon, ktorý nedávno debutoval s top svetovými orchestrami Chicago Symphony a Berliner Philharmoniker. Koncert s názvom Francúzske impresie ponúkne atraktívny program zostavený z diel francúzskej hudby 19. a 20. storočia. Bude pozoruhodný nielen vystúpením sólistu, ale aj dirigentom Alainom Parisom, ktorý sa špecializuje na francúzsky symfonický repertoár.

Hudba medzi Východom a Západom/PROGRAM

30. 10. 2012 | 19.00 | Dom umenia, Moyzesova 66
„Z Košíc do Prahy“

Wolfgang Amadeus Mozart – Predohra z opery Čarovná flauta
Felix Mendelssohn-Bartholdy – Koncert pre husle a orchester e mol, op. 64
Juraj Filas: „Dokonané stvoření“ 3. symfónia pre recitátora, syntetizátor a veľký orchester
Štátna filharmónia Košice, Zbyněk Müller – dirigent, Miroslav Ambroš – husle
Marko Igonda – recitátor

23. 11. 2012 | 19.30 | Kostol Najsvätejšej Trojice – Premonštráti, Hlavná 67
Trio Mediaeval: FOLK SONGS

Stredoveké nórske ľudové piesne

TRIO MEDIAEVAL (Nórsko)
Anna Maria Friman, Linn Andrea Fuglseth, Berit Opheim Versto
Birger Mistereggen – perkusie, drumbľa (a. h.)

29. 11. 2012 | 19.00 | Dom umenia, Moyzesova 66
Francúzske impresie

Jules Massenet – Phédré, predohra k opere
Gabriel Fauré – Elégia pre violončelo a orchester, op. 24
Camille Saint-Saëns – Koncert pre violončelo a orchester a mol, op. 33
César Franck – Psyché, štyri symfonické básne
Paul Dukas – Čarodejníkov učeň, scherzo

Štátna filharmónia Košice, Alain Paris – dirigent, Gautier Capuçon – violončelo

www.kosice2013.sk, www.sfk.sk

Zdroj: Košice 2013