Hry o život: Skúška ohňom.

75.ročník Hier o život sa môže začať. Vrchnosť si užíva, zabáva sa, teší sa na ďalšie výročné hry. Na druhú stranu zas medzi zúboženými ľudmi žijúcimi na pokraji biedy sa postupne schyľuje k revolúcii.

Vzhliadajú k svojím idolom, ku Katniss Everdeen(Jennifer Lawrence) a Peetovi Mellarkovi(Josh Hutcherson). Na ich pleciach teraz ostáva ako zvládnu túto situáciu, či podporia obyčajný ľud a tým si zničia vybudovanú reputáciu medzi vrchnosťou, čo ich môže stáť aj život alebo sa začlenia medzi vrchnú šľachtu a budú si užívať honosný život.

Hry o zivot 2 (7)

Napätie hustne, dôležité rozhodnutia a ďalšie kroky hlavných hrdinov má v rukách prezident Snow(Donald Sutherland), ktorý ale nesmie urobiť chybu aby sa krehká rovnováha nepoddala a nevypuklo povstanie, takže pokiaľ idoly Katniss a Peet neprejdú na jeho stranu musia byť v tichosti odstránení…

O filme: Pokračovanie úspešnej prvej časti Hry o život(The Hunger Games,2012) neostáva nič dlžné predchodcovi a ide už vo vybudovaných šľapajách. Námet príbehu je už na prvý pohľad drsný, keď ide v podstate o vyvražďovanie ľudí v aréne a posledný kto prežije vyhráva.

ID_D20_08568.dng

Dobrodružná dráma okrem pochmúrneho sveta zbedačených ľudí, ponúka aj gýčový vyblýskaný svet vládnucej šľachty. Celé to je obalené v romantickom nádychu alebo lepšie povedané v milostnom trojuholníku, ktorý sa už úspešne osvedčil v sérii Twilight(2008-2012). Našťastie ale Hry o život oproti sérii Twilight majú niečo do seba a nie je to len povrchný telenovelý zlepenec bez iskry.

Pokiaľ ešte prvá časť Hry o život prišla zaujímavá vo svojom prevedení a dala sa v celku príjemne stráviť, následné pokračovanie už dohromady okrem pár silnejších scén nemá čo zvláštne ponúknuť. Ide len o také repete prvej časti, kde sa tvorcovia snažia navodiť o niečo silnejšiu drámu v prepojení hlavných hrdinov s úboženým ľudom ale tieto udalosti nedokážu naplno zasiahnuť zmysli diváka, skôr ho postupne otupia, lebo to všetko naoko dojemné skôr otrávi.

ID_D24_10474.dng

A preto najhoršie asi pôsobí prvých 90minút filmu, kde je príbeh doslova vatovo vyplnení a toho skutočne pestrého sa tu udeje len málo. Takže divák je príbehom doslova umorení. Ak by tu nebolo zopár silnejších scén ako keď Katniss sa predvádza v krásnom kostýme pred zbohatlíkmi alebo slušne strhne tréning v cvičnej aréne pri streľbe na holografické ciele, tak by to bolo doslova strata času.

Keď človek pretrpí vatovú príbehovú výplň dočká sa konečne aj vytúženého súperenia v aréne, ktoré dosť oživí dej. Nakoľko príde na nové smrteľné nástrahy v džungli, nasadení sú tu silnejší súperi a aby sa Katniss nenudila má tu ďalšieho lámača sŕdc bojovníka Finnicka Odaira(Sam Claflin). Príbehu dosť pomáha aj herecké obsadenie plné zvučných mien, ktoré koľko toľko povznesie dej aspoň do tých stráviteľnejších vôd čím sa film dostáva aspoň do priemernej úrovni, ktorá neurazí ale nedá ani nič na vrch. Hlavne že je film úspešný a mládež ho doslova žerie.

ID_D30_12018.dng

Hodnotenie filmu: 55%
Originálny názov filmu: The Hunger Games: Catching Fire
Komerčný ohlas filmu Hry o život: Skúška ohňom (k 29.12.2013):
Rozpočet: $130 miliónov
Otvárací víkend v USA: $158,074,286
Tržby v USA: $393,474,778
Tržby mimo USA: $404,000,000
Tržby Celosvetovo: $797,474,778

Poznámka: Pre porovnanie tržby prvej časti, kde su z USA skoro identické čísla.

Komerčný ohlas filmu Hry o život
Rozpočet: $78 miliónov
Otvárací víkend v USA: $152,535,747
Tržby v USA: $408,010,692
Tržby mimo USA: $283,237,076
Tržby Celosvetovo: $691,247,768

V Slovenských kinách od 21.11.2013

Hry o zivot 2 (1)

Napísal: Matúš Gajdošech