Hral v Twin Peaks, teraz zahrá v električke. Do Bratislavy prichádza Alex Zhang Hungtai

Do bratislavského T3 – kultúrneho prostriedku dorazí 1.3. Alex Zhang Hungtai, výrazný hudobník známy aj ako Dirty Beaches, či ako člen fiktívnej kapely Trouble, ktorá vystupovala v tretej sérii kultového seriálu Twin Peaks

Alex Zhang Hungtai je muž mnohých mien. Ako Dirty Beaches vydal niekoľko kritikmi oceňovaných indie albumov, na ktorých sa miešali „pochmúrne, disonantné ľúbostné piesne“ (Pitchfork), s pomádovou vizážou 50. rokov, ktorá zaujala módne redakcie.

Práve v čase, keď získaval popularitu, sa zbavil pomády a začal tvoriť hudbu inšpirovanú jazzom pod názvom Last Lizard. Následne taktiež vydal album s triom s názvom Love Theme a objavil sa aj v reboote seriálu Twin Peaks ako člen fiktívnej skupiny Trouble, ktorej jediný singel „Snake Eyes“ následne vydali Sacred Bones Records.

Aktuálne sa zameriava na skúmanie improvizovanej hudby, free jazzu a svoju novú úlohu skladateľa. Jeho novšie kompozície prevažne pracujú so saxofónom, syntetizátormi, bicími nástrojmi, klavírom, či hlasom.

V roku 2020 Zhang spolupracoval na dvoch inštrumentálnych albumoch: „LONGONE“ s Tseng Kuo-Hungom a „STYX“ s Pavlom Milyakovom (známym tiež ako Buttechno).

Hungtaiov posledný sólo album Divine Weight z roku 2018 je tiež posledným releasom, ktorý doteraz vyšiel na NON Worldwide, vplyvnom angažovanom labely/kolektíve, ku ktorému patrili aj zásadné mená súčasnej avantgardnej hudby Chino Amobi, Angel-Ho či Nkisi. V posledných rokoch sa Hungtai tiež aktívne venuje filmovej hudbe, ale aj hraniu v nezávislých filmoch.

Posledný Hungtaiov album Divine Weight je v podstate radikálny remixový projekt. Zhang, nespokojný s nedávnymi nahrávkami saxofónov, ich prepasíroval cez svoj laptop a upravil zvuky do úplne nových foriem. Divine Weight sa tak vyžíva v dezorientácii, stiera hranicu medzi zvukom a zdrojom, vnímaním a realitou a vytvára atmosféru, ktorá je rovnako ťaživá ako beztiažová. Skladby znejú akoby Tim Hecker remixoval Colina Stetsona, mutujú svoje zložky do nerozoznateľných tvarov; jedna pretvára svoje saxofónové útržky, aby napodobnila strašidelné bzučanie fláut, zatiaľ čo iná vrství mrazivé syntetizátorové drony, až kým nepripomínajú zvuk kostolného zboru zamrznutého v okamihu extatickej harmónie.

Okrem Zhungtaia na koncerte vystúpi aj Nikol Strobach, inak známa ako Kukla. Pochádza z Brna, kde pracuje v skleníku, ale zároveň je aj súčasťou Bastl Instruments a pražskej Synth Library. Nikol sa zameriava na výučbu modulárnej syntézy online (Patchení s Nikol) a na elektronické hudobné workshopy po celom svete.

Momentálne sa venuje prevažne workshopom pre deti na dotváranie zvukov a ruchov pre animované filmy. Nikol tiež spoluzakladala Pink Noise, komunitu žien, ktorá tvorila v bezpečnom prostredí hudbu a stretávala sa, hrala a vzdelávala spoločne v elektronickej hudbe. Vo svojej ambientnej produkcii skúma hranice a možnosti napojenia živých rastlín a ich komunikáciu skrz syntetizátory a dopĺňa ich nahrávkami z prírody a okolia.

https://www.youtube.com/watch?v=G5Coy2XKAW8

Podujatie: https://www.facebook.com/events/1069823707036012
www.t3.sk
https://www.facebook.com/T3.kulturny.prostriedok
https://www.instagram.com/t3kulturnyprostriedok/

Zdroj: TS