Horkýže Slíže hľadajú talent! Už 20 rokov …

Vo štvrtok 28. februára sa v hale C bratislavskej Incheby konal konkurz. Organizovala ho nitrianska kapela Horkýže Slíže a hľadala talent.  Ak použijeme recesiu, ktorú majú členovia tejto kapely radi, hľadali talent, ale ten svoj.

Poďme však k veci. Hala C v Inchebe bola v tento posledný februárový večer vypredaná a na svojich obľúbencov čakalo 5000 ľudí. Avšak skôr ako sa ich dočkali, na pódiuprítomných ľudí bavili kapely Dilemma a Slobodná Európa.

Skupina Dilemma sa postavila vo štvrtok na pódium ako predskokan. Tejto kapele Kuko  koncom októbra pokrstil netradične – motorovou pílou ich tretí album nazvaný “Low Profile Scream”.

Na pódiu sa zohriali dosť dlho na to, aby rozvášnili publikum.  Odohrali skladby ako „Oh, no“, „Moment forever“ či „Samota“. V prvej menovanej skladbe im na pomoc prišiel aj Kuko, ktorý sa takto zrejme rozohrieval pred svojím vystúpením.

Slobodná Európa je čestným hosťom Slížov na ich tohtoročnom turné. „Slobodka“ je legendou na scéne punk & rock´n´rollovej scény na Slovensku a tomuto faktu neostala nič dlžná ani počas štvrtkového večera v Inchebe. Ako prvú skladbu odohrali „Som ten“, nasledovali „Golden beach“, „Naivná“, „Relatívny pokoj“.  Počas hrania všetkých veľkých hitov stihol Whisky opäť raz dementovať vydanie nového albumu, avšak odohrali novú skladbu zo svojej dielne.

Samozrejme nemohli chýbať hity ako „Podvod“, „Rock and Roll“, Unavený a zničený“ či „Pes“. Na záver potešili všetkých priaznivcov analýz, pretože odohrali hymnu všetkých analytikov „Analýza dokázala hovno“.  A ktohovie, možno najbližšie koncerty odohrá Whisky posediačky.  Na tom bratislavskom si totiž vyvrtol členok. Držme palce, nech je v poriadku aj pre ostatných fanúšikov v iných mestách.

Tesne po deviatej večer sa už na pódium postavili samotné hviezdy večera – Horkýže Slíže. Chalani počas svojho dvojhodinového vystúpenia zahrali takmer 30 skladieb a tak privádzali svojich priaznivcov do vytrženia. Samozrejme nemohli chýbať rôzne vtipy na adresu rôznych štýlov hudby.

Celý koncert odštartovali novou skladbou „SN, TO, MI, LM, BA”, nasledovala “Dežo má love” a “Gilotína”.  Všetko dianie na pódiu podčiarkovala vizuálna stránka, svetlá a rôzne vsuvky – napr. vystúpenie Whiskyho spolu so Slížami.

Z ďalších piesní zahrala kapela „Silný refrén“, „Motorkárska“, „Vlak“, či „Logická hádanka“. Mnoho z prítomných sa zhodlo, že azda najvtipnejším momentom bolo, keď si Kuko počas skladby „L&G song“ nasadil na hlavu šiltovkou  vyrobenú na mieru z papierového obalu od pizze.

A ako už je zvykom, publikum nechcelo chalanov pustiť z pódia, predsa sa to však len podarilo a ako posledná zaznela skladba „Mám v p… na lehátku“.

Už ostáva len dúfať, že aj kapela sa bavila na pódiu tak dobre ako jej fanúšikova pod ním.

Tí, ktorí nestihli koncert v Bratislave si ešte môžu Slíže pozrieť:
07.03.2013 Liptov Aréna, Liptovský Mikuláš
08.03.2013 Športová hala, Poprad
09.03.2013 Hala Cassosport, Košice
05.04.2013 Športová hala, Martin
06.04.2013 Zimný štadión, Dolný Kubín
12.04.2013 Športová hala, Detva
13.04.2013 Kultúrny dom, Topoľčany
19.04.2013 Športová hala, Michalovce
20.04.2013 Športová hala, Sabinov
26.04.2013 Zimný štadión, Banská Bystrica
27.04.2013 Športová hala Klokočina, Nitra

Napísala: Ľudmila Richnavská
Foto: Jana