Hľadači dokonalého zvuku Ohm Square vydávajú nový album A Curious Place Between Souls And Atoms.

Prvý marcový týždeň vychádza aj na Slovensku už šiesty album pražských „kultových“ Ohm Square. Kapela, ktorá je základným pilierom českej elektronickej scény a jedným z najzaujímavejších hudobných zjavení posledných dvadsať rokov vo svojom pátraní po dokonalom zvuku opäť posúva hranice.

V svojráznom mixe avantgardného popu a r’n’b s prímesou najnovších elektronických trendov ale nezabúdajú ani na krehké, inteligentne vystavané popové melódie a nezameniteľné vokály, ktoré sú pre celkový zvuk Ohms typické.

ohm_square-portrait-bw

Album A Curious Place Between Souls And Atoms prichádza 6 rokov po predchádzajúcom Taking Shape a obsahuje celkom 9 skladieb. Jednou z nich je aj Humanic, ku ktorej vznikol aj videoklip, za ktorý si jeho režisér Jan Šíma odniesol cenu divákov a cenu za najlepšiu produkciu na mezinárodnom Ibiza Music Video festivale.

Pri hľadaní dokonalého zvuku bolo kvôli masteringu oslovených desať štúdií po celom svete. Po dôkladnom výbere sa úlohy nakoniec zhostil Michael Schoonmaker z USA. „Ale třeba velikánský zájem měl jeden zvukař ze Švédska. Z nahrávek byl úplně nadšenej, říkal, že to zní, jako kdyby Kate Bush spolupracovala s Apparatem“, smeje sa Jan Čechtický, jeden zo zakladateľov Ohm Square.

ohm_square-portrait-color-hires

Na novom albume poslucháč nájde tradične premyslené beaty a basy hlbšie ako dabingové intonácie Miroslava Moravca, ale taktiež krehké melódie a sofistikované vokály v Čechách usadenej Londýnčanky Charlotte Fairman. Navzdory neustálemu zvukohľadačstvu a značnému dôrazu na technické prevedenie nový album nepostráda emócie. Charlotte AKA Charlie One sa vo svojich textoch tentokrát vyrovnáva so smrťou nejlepšieho kamaráta, ale aj s neľahkými témami závislosti či plagiátorstva.

Ohm Square momentálne pôsobia ako duo v zložení Jan Čechtický a speváčka Charlotte Fairman (plus hosťujúcí klávesista Mirek Lacko).

Album A Curious Place Between Souls And Atoms
Vydavateľ: Deadred Records / Starcastic Records
Katalóg. číslo: DR-026 / STC044
Formát: 12″ vinyl LP, CD, MP3 / FLAC Download
Vychádza: 24. 2. 2014 (CZ), 07. 03. 2014 (SK)
Distribúcia digit. formátov: iTunes, Google Play, Spotify, Deezer, Amazon MP3 a pod.

ohm_square_cbpsa_cover-600px

Zoznam skladieb:
1. Humanic
2. Originality (Call Plagiarism’s Bluff)
3. Numb to the Gum
4. Sweet Love (Moonshine Mix)
5. Liam
6. Contamin 8
7. Woodie Boogie
8. Vampires (Fight the Parasite)
9. Wounds on a Cherry Tree (Treemix) – nie je vo vinylovej verzii

Biografia Ohm Square:

Pražskí Ohm Square vznikli v roku 1996 na troskách úspešnej indie kapely Sebastians – s cieľom priblížiť sa vtedy vrcholiacej drum’and‘bassovej horúčke. Zakladajúca trojica Jan Čechtický, Dušan Lipert a Jan Kleník skoro po založení prizvala k spolupráci speváčku houseového hitu Petal londýnskych Wubble-U Charlotte Fairman (Charlie One). Tá sa po niekoľkých rokoch spolupráce na osi Praha-Londýn presťahovala do Česka natrvalo.

Prvý album kapely nazvaný Ohmofonica vyšiel v roku 1997 a po vydaní jednej zo skladieb na prestížnej kompilácii DJ Kicks nemeckého labelu K7! Ohm Square začali koncertovať aj v zahraničí. Za prelomový možno považovať druhý album Scion (1999), ktorý vznikal v Londýne a jeho producentom sa stal Duncan Forbes (Spooky). V roku 2000 Ohm Square získali cenu Anděl v kategórii Dance & hip hop a poslucháči Rádia 1 ich vyhlásili za kapelu desaťročia.

V novom miléniu sa členovia kapely presadili aj ako zdatní producenti a remixéri, ich hudba dopĺňa hneď niekoľko českých filmov (Samotáři, Divoké včely, Děvčátko). Prekvapením pre poslucháčov je album Love Classics z roku 2005, na ktorom kapela opustila svet lámaných beatov a inklinovala skôr k tradičnej pesničkovej forme. Začiatkom prvého desaťročia nového milénia vznikol tiež album remixov, na ktorom skladby Ohm Square pretvarovali rôzni českí a zahraniční umelci.

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/users/38316899″ params=“auto_play=false&hide_related=false&visual=true“ width=“100%“ height=“450″ iframe=“true“ /]

https://soundcloud.com/infohmzzz
www.ohmsquare.com
www.deadred.sk
www.starcasticrecords.cz

Zdroj: Deadred Records*