Hip-hopoví experimentátori Dälek vystúpia v A4.

Na 10. mája pripravil A4 – priestor súčasnej kultúry trojkoncert, ktorý vygraduje undergroundovou americkou zostavou.  Na hip-hopové koncerty sa chodí kývať hlavou a diktovať pravačkou.

Pri vystúpení amerických Dälek sa zmôžete maximálne na otvorené ústa a necháte sa unášať neúprosným hlukom ako pokrčené noviny vo vetre. Bíty snáď nahrávajú vo valcovni plechov. A temné syntetizátory znejú, ako keď v nich prepojíte nesprávne obvody. Je to však očistný hluk, ktorý nebolí, ale fascinuje, prilepí na miesto a prinúti počúvať.

Po dvanástich rokoch sa do priestoru A4 vracia experimentálny hip-hopový projekt Dälek. MC Dälek a jeho gang z New Jersey sú originálnym zjavom nielen na hip-hopovej scéne. Hrajú vyše dvadsať rokov a ich inovatívny prístup ku zvuku nie je iba výkrikom doby. Ak sa niekde inšpirovali Death Grips, tak to bolo určite aj u Dälek.

Jazyk a metafory Dälek sú mnohovrstevné a sociálne kritické. Z mnohých stačí spomenúť „Opiate the Masses“, „Abandoned Language“ , či „Permanent Underclass“. Krátke inštrumentálky sú však rovnako dôležité ako vokálne skladby. Ich päť albumov vyšlo vo vydavateľstve Ipecac Recordings,  ktoré patrí Mikovi Pattonovi.  Aj toto spojenie napovedá, prečo Dälek hrávajú radšej s avantgardnými rockermi a metalistami ako s hiphopermi. V Bratislave predstavia svoj minuloročný album Asphalt for Eden.

Keď tu hrali Dälek hrali naposledy, na Námestí SNP zúril hokejový ošiaľ. A vo vnútri starej A4 hral DJ Still jazykom na gramofóny, rachotali pásové dopravníky a všetko sa roztápalo v batérii efektov a skreslení. Čo sa udeje najbližšie, to je len ťažko odhadnúť…

Ako domáci zástupca sa predstaví slovenský Ali G. – Alex Gutrai alias Batcha De Mental. Osobitý producent raketovo vyletel v roku 2008. Vzápätí na to sa rovnako rýchlo stiahol, aby sa venoval svojej rodine, ktorú nemá a svojim mačkám, ktoré tiež nemá. Použiť pri ňom termín enfant terrible nie je vôbec klišé. Vo svojej tvorbe sa pohráva s ľudovou tematikou a dekonštrukciou národných symbolov, ale aj súčasnou klubovou elektronikou. Svoju hudbu volá dada disco, alebo kakofunk. Vyjadruje ňou hnus a nepokoj, ale je to funky. Zabáva, ale aj znepokojuje, provokuje a spôsobuje napätie. Jeho zriedkavé vystúpenia prinášajú viac otázok ako odpovedí.

V roli druhej predkapely sa predstaví rakúske duo theclosing, ktoré hrá krehkú pesničkovú elektroniku.

https://www.facebook.com/dalekmusic/
https://dalek.bandcamp.com/
https://deadverse.com/
https://open.spotify.com/album/7MhCpYjnvvaGMIZHaXNXAF
https://soundcloud.com/batcha-de-mental
https://www.theclosing.net/?section=theclosing
FACEBOOK EVENT

Zdroj: A4