Hip Hop Kemp 2013 – El-P berie späť do budúcnosti.

Většinu lidí čas doběhne. Když mají kliku a kvalitní timing, jsou jednou napřed. Pak zleniví, poleví, klika je opustí, zbytek je doběhne a převálcuje. No a pak je tu El-P. Dělá si, co chce. Od začátků kariéry hrdý, že je „independent as fuck“.

V devadesátých letech byl El Presidente celého underground rap hnutí. Nic lepšího, než jeho kapela Company Flow a jejich album Funcrusher Plus asi nebylo. Když tenhle rap řezal a jeho smetánka se scházela pod hlavičkou labelu Rawkus, byl u toho. Když kapelu rozpustil a k labelu poznamenal: „Signing with Rawkus? I’d rather be mouthfucked by nazis unconscious“, založil si label vlastní. DefJux, pro další podzemní perly – Cannibal Ox, Mr.Lif, Cage, Aesop Rock, RJD2 se vytrvale potápěl a tahal na světlo ve svým baťohu. A v době, kdy většina undergroundu odpočívá v pokoji na svém místě – pod zemí, jede El-P jakoby nic.

Jestli El-P něco umí, pak překvapit. Třeba když produkuje pro Zack De La Rochu, zpěváka Rage Against The Machine nebo když udělá celou desku pro Killer Mikea. Umí být vizionář – třeba Dizzee Rascal nenašel svůj první label v Americe někde na majoru, ale stal se z něj Def Jukie. A umí se důstojně odmlčet – alba vydává po pěti letech jak Michael Jackson a rozhodně nevypouští každou kravinu, co ho napadne.

El Producto, jeden z nejlepších producentů na mikrofonu, to měl vždycky trochu jinak. Věděl, proč říká: „I’m not trying to be different, I am.” Dělá zásadně věci, které ho děsí. Bojuje nekonečnou válku sám se sebou a výsledkem je, že v roce 2013 je El-P stejně relevantní jméno jako v roce 1997. Žádná pochodující zasmrádlá konzerva likéru z minulosti, je to živoucí pulzní plasma, teleportovaná z budoucnosti. Nezvou ho kázat na srazy řídnoucích řad ikon oldschoolu. A-Trak ho zve na remix s Jim Jonesem, Flatbush Zombies a Juicy J. Zve ho Mr.Muthafuckin eXquire na remix “The Last Huzzah”s lineupem Despot, Das Racist, Danny Brown. Pozvěte klidně Biggieho, El-P nechá na ostatní prskaly za mikrem stejně zapomenout. Že je jedna z největších postav v historii hiphopu divnej bílej zrzek z New Yorku, je možná divný, ale je to tak. A na Hip Hop Kempu 2013 se o tom budeš moci přesvědčit na vlastní ucho i bulvu. A pokud se chceš dozvědět o #HHK2013 víc, vrať se za tejden. Máme všechno na světě.

Hip Hop Kemp 2013:
KENDRICK LAMAR
/USA/
EL-P
/USA/
ODDISEE
& APOLLO BROWN /USA/

Zdroj: Hip Hop Kemp 2013