Hip Hop Kemp 2012: Ďalšie mená!

Mì vomejou… Madlib The Bad Kid je snad dostatečný dùkaz, že Hip Hop Kemp nemá ani na jedenáctý pokud vystříleno. Mocný. Navíc na to nebude rozhodnì sám.

Než se pustíme do toho příjemnýho, mùžem se rozdýchat u zpráv „druhého typu“. Dudley Perkins & Georgia Anne Muldrow nás svou přítomností letos na Kempu neoblaží. Podobnì na tom bohužel jsou i Gangrene, protože Alchemist jede v tomto termínu jako DJ s Eminemem na tour po Asii. Za obì party máme náhradu víc než plnohodnotnou, sleduj:

Madlib & Freddie Gibbs a Funky President aka J.Rocc, zakladatel Beat Junkies k tomu. Mrda a pořádná. I když necháme stranou, že Beat Konducta je bez debat jedna z nejvìtších producentských figur posledních patnácti let a že tu ještì nikdy nebyl, pořád zùstává dost, aby to s jedním zamávalo. Musíme na to opatrnì. Nejdřív teda jen kolabo desky. Madvillainy s MF DOOMem. Champion Sound s J Dillou. I kdyby Loopdigga neudìlal nic dalšího, mìl by předplacenej piedestal v síni slávy. Jenže on toho udìlal tolik, že si ostatní producenti vedle nìj musí připadat jak neschopná líná pakáž. Na scénì skoro 20 let a portfolio jak za 120. Vydal víc skvìlej alter ego desek než vìtšina parťákù ve zbrani desek pod svým jediným přebujelým egem. Lootpack. Quasimoto. Madvillain. Jaylib. Yesterdays New Quintet. Esenciální beaty pro všechny od Tha Alkaholiks přes MF DOOMa, De La Soul, Oh No, Declaime, Percee P, MED, Wildchild, Ghostface, Mos Defa po Taliba Kweliho… Žádná druhá osobnost Madlibova kalibru po scénì nebìhá. A když bude na pódiu s Freddie Gibbsem, „Eddie Van Halenem mikrofonu“, člen XXL Freshman Class 2010, co zachovává G a vyrábí Midwestgangstaboxframecadillacmuzik, nemusíme se bavit o žádném barevném koni. Je jasný, že očekávání jsou obrovský. Jaký to bude? Dá Madlib nìco z Quasimota? Trefí nás cihlou? Dá battle s Marsimotem o zelený trikot vedoucího? To se dozvíme v pátek 16.8.

Moja Reč – možná se to dalo čekat, co? Nevím, co by se muselo stát, aby Dobrí Chlapci chybìli na Kempu. Jsou dost plodní, aby vydávali desky každý týden. Jsou dost rozumní, aby to nedìlali. Mají slitování s konkurencí, a když vydají bombu jako Dobrí Chlapci 3, řeknou, že je to mixtape. Mají flow, při které se MCs pokřižujou. Mají punchlines při kterých MCs hážou ručníkem. Mají témata, mají koncepty, mají vlastní zvuk… S MR je jednodušší říct, že mají všechno a že se tìšíme, až to na nás na Kempu vybalí.

DāM-FunK aka space funk cowboy nepřijíždí, DāM-FunK přiletí jako kapitán kosmického plavidla na cestì z Funkosphéry. Jeho delikátní funk je více než plnotučný. Zvláštní a jedinečné na nìm je už to, že se muzice vìnuje od roku 88, ale svìt si ho pořádnì všiml až v roce 2007, když se upsal pod Stones Throw. Když nìkdo maká na muzice 19 let a neznervózní ho, že o tom skoro nikdo neví, musí to být vášeň. Jak zní a vypadá Modern-Funk v roce 2012 se mùžete přesvìdčit na vlastní kùži prvnì na Kempu. A nìco mi říká, že to bude jedna z tìch shows, které nezapomenete.

Malpa – aneb „dùkaz na 5 písmen, že ani sebeblbìjší jméno vás nepřipraví o kariéru, pokud máte skills a srdce”. Schválnì zkuste dát do googlu jméno rappera z mìsta Toruñ. Co vyleze? Opice. Pusťe ho ale na stage a poskáče vám po hlavì. Dva až tři roky nazpátek to byla stage maximálnì ve snech, protože o nìm a jeho rapových skills vìdìlo jen pár kamarádù z okolí. Na Kemp sice jezdil… Ale jen jako fanda, co spal ve stanu jako ostatní. Když ale v roce 2010 konečnì vydal své první album, lidi se mohli z jeho kreativity zvencnout. Ve stanu ho mùžete najít stále, krom toho ale i na hlavní stagi, kde dává gejzír energie. Malpa aka Opičí král.

Tak co? Hm, už to není, co to bejvávalo. No, to je pravda. Zaplať pán bùh, že ne. Je to totiž mnohem lepší, než kdy předtím. Hip Hop Krempatura (kříženec kreatury a Kempu) se ve své neustálé evoluci posunul zase dál. Jestli letos nemáme vyvážené menu plné klasických vitamínù, tradičních minerálù, pojící vlákniny a nejnovìjších čerstvých příchutí, tak už nevím. A příští tejden co? Třeba nìjaký domácí titáni, dlouho nebyli, třeba nìjaký překvápka. Stav se za tejden. Náš fesťák je nìco jako Visine, budeš řvát: já vidím.

HIP HOP KEMP 2012 – Line up:
B:
BEAT JUNKIES (DJs J.Rocc, Babu, Rhettmatic, Melo-D) /USA/
D:
DAM FUNK /USA/
DANNY BROWN /USA/
DIAMOND D (performing Stunts, Blunts & Hip-Hop) + live band /USA/
DILATED PEOPLES /USA/
DOPE DOD /NL/
The DOPPELGANGAZ /USA/
E:
EFTHYMIS (ex-Terror X Crew) /GR/
EKTOR /CZ/
ELZHI (the last Elmatic show!) /USA/
F:
FAVORITE /D/
FOREIGN BEGGARS /UK/
G:
GRAMO ROKKAZ /SK/
J:
JAY DIESEL + TAFROB /CZ/
JEAN GRAE + DJ Mr.Len /USA/
M:
MACKLEMORE + RYAN LEWIS /USA/
MADLIB & FREDDIE GIBBS /USA/
MAJK SPIRIT + H16 /SK/
MALPA /PL/
MARSIMOTO /D/
MOJA REČ /SK/
O:
OLIVER LOWE & FRIENDS /CZ/
S:
SNOWGOONS /D/ ft. VIRTUOSO /USA/, SOULKAST /FR/, SICKNATURE /DK, PROP DYLAN /SWE/, KILLAKIKITT /HU/
SODOMA GOMORA /CZ/
SOKOL & MARYSIA STAROSTA /PL/
STRAPO & DJ SPINHANDZ /SK/
T:
TABASKO (Haem, O.S.T.R., Kochan, Zorak) + Noise Trio Live Band /PL/
TAKTLOSS /D/
TY NIKDY (Idea, Rest, Paulie Garand, MC Gey, Boy Wonder, DJ Fatte) /CZ/
Y:
YASIIN BEY aka MOS DEF /USA/

Zdroj: Hip Hop Kemp 2012
Publikoval: Redakcia GREGI.NET