Hip Hop Kemp 2012: Ďalšie mená!

BS mùže znamenat spoustu vìcí. Pokud ale jde o spojení s lineupem Hip Hop Kempu, je jasný, že bejčí lejno to opravdu nebude. No bullshit.

The World Famous Beat Junkies – bum. Je to vùbec možný, že tahle neuvìřitelná parta gramofonových kouzelníkù letos na Kempu zahraje v rámci tour ke 20. výročí své existence? Je vùbec možný, že Babu a spol už tupí přenosky, hoblují fošny a žonglují bubny tak dlouho? Je. Jedna ze 3 nejzásadnìjších DJ crews historie (mocný triumvirát Beat Junkies, Skratch Piklz, X-Men) za tu dobu taky pokryla všechno, co jako DJ pokrýt mùžete. Tak schválnì, jestli nìco chybí. Vynalezli slovo „turntablist“ jako výraz pro toho, kdo gramofon používá jako hudební nástroj, pohrotili battly (mají prýmky za výhry na DMC, ITF, Supermen DJ Battle), vydali tuny mixtapù (jeden za všechny – Soundbombing II míchali J-Rocc a Babu jako Bumrush Bros.), mají venku DVD, zářili jako rádio DJs, produkovali pecky, hlídali záda kapelám (od Dilated po Visionaries) a pořád ví, jak rozjet mejdan coby párty DJs. Tomu říkám portfolio. A co nás od nich čeká? Jedny mocná skrečiny před koncertem Dilated Peoples a pak jeden mocnej mejdan v hangáru s jádrem The World Famous Beat Junkies? Přesnì tohle škrábání Kemp potřebuje jako prase drbání, co?

Snowgoons – mùže to snad vypadat jako sázka na jistotu. Ale spíš než na jistotu je to sázka na tvrdej rap. A co se dá dìlat, když mají Snowgoons každej rok novou desku a novej metalovej lineup? Dá se je znovu nabookovat. A koho letos berou ssebou? Totálnì nadnárodní boomb bap korporaci. Big Virtuoso alias Bostonský medvìd alias ten, ze kterého jde hrùza, ještì než zapne majk a otevře pusu. Na asfaltu je zaznamenán od roku 98, členem základní sestavy Army Of The Pharoahs, majitelem hromového hlasu a flow zvané beranidlo. Dojde ale i na Evropu. Prop Dylan ze Švédska a Soulkast z Francie – stačí, když si vypíšem s kým dìlali: DJ Premier, MOP, Talib Kweli, Ghostface Killah, Onyx, Das EFX, IAM… Není tajemství, že beaty a sloky se dají koupit jak v sámošce, ale kdyby do toho tyhle týpci nešlapali, asi by si s nima tenhle seznam jméno nekazil, ne? Rozhodnì ne! Dánský Sicknature, ten tu vlastnì ani není jako host, protože je sám jedna čtvrtina Snowgoons. Krom toho, že produkuje pro lidi jako AOTP, ILL Bill nebo celá La Coka Nostra, je ale taky solidní krotič mikrofonu, jak už nejednou předvedl. A jako bonus Killakikitt z Budapešti. Slíbit vám mùžou, že jim nebudete rozumìt ani slovo, ale jejich nařachaný beaty a psychopatická flow bude i tak dostatečnì polopatická, aby vás trefila jak rána lopatou uhelkou.

Sodoma Gomora – nevím přesnì podle jakých mìřítka se dá zmìřit kult, ale vím zcela jistì, že Řezník a De Sade kult jsou, a to už od dob klipu “Drtič sanic“. Zhruba od tìch dob je možné potkávat na obskurních místech zvláštní týpky s ne zcela přirozeným výrazem. Týpky, co si ujíždí na názvosloví lidských vnitřností. Týpky co přišli pařit na toho v kukle a toho s kozí bradkou. Týpky, co kdybys jim sáhnul na jejich rapový hrdiny, jsou na oplátku obratem ochotni porušit krystalickou mřížku tvého ksichtu. Zlo přichází. Přichází Řezník a DeSade a s nima všechno, jen ne zákon.

Sokol & Marysia Starosta – spojení jak kráska a netvor. Kombinaci tvrdého rapu se zářezy za roky odstáté na ulici s drsným hlasem jakým disponuje šéf labelu Prosto, kapely WWO a party ZIP Sklad – Sokol a přesného opaku – jemného hlásku jakým disponuje Marysia Starosta? Tu v Polsku žerou. Mají k tomu dokonce spoustu vzletných frází o „nejinspirativnìjší spolupráci v historii polské hudby“. Když se ale človìk nechá pozvat do jejich svìta parádních beatù, neuvìřitelné atmošky a jedinečné kombinace stylù, nezbude mu, než dát vzletným frázím za pravdu.

Strapo & DJ Spinhadz – tak tomuhle se dá říkat všelijak. Třeba velký návrat? Třeba zajímavý happy end vlnitého příbìhu „jednou jsi nahoře, jednou jsi dole“? Příbìhu o nejtalentovanìjším freestylerovi široko daleko, co tak dlouho mrhal talentem, až o nìj málem přišel. O mladém rapperovi na kterého si sáhla smrt a až ta ho donutila vše přehodnotit, předìlat, restartovat sebe i kariéru a všechno udìlat znovu a pořádnì? O rapperovi, který je ve třiadvaceti vlastnì veterán, co má konečnì venku desku 23, k ní 2 klipy a zbrusu novou show? Jo, třeba tak.

Takže kdy? Kdy co? Kdy bude headliner? V pátek. Kterej pátek? Příští pátek. No BS.

HIP HOP KEMP 2012 – Line up:
B:
BEAT JUNKIES (DJs Babu, Rhettmatic, Melo-D) /USA/
D:
DANNY BROWN /USA/
DIAMOND D (performing Stunts, Blunts & Hip-Hop) + live band /USA/
DILATED PEOPLES /USA/
DOPE DOD /NL/
The DOPPELGANGAZ /USA/
DUDLEY PERKINS & GEORGIA ANNE MULDROW /USA/
E:
EFTHYMIS (ex-Terror X Crew) /GR/
EKTOR /CZ/
ELZHI (the last Elmatic show!) /USA/
F:
FAVORITE /D/
FOREIGN BEGGARS /UK/
G:
GANGRENE (THE ALCHEMIST & OH NO) /USA/
GRAMO ROKKAZ /SK/
J:
JAY DIESEL + TAFROB /CZ/
JEAN GRAE + DJ Mr.Len /USA/
M:
MACKLEMORE + RYAN LEWIS /USA/
MAJK SPIRIT + H16 /SK/
MARSIMOTO /D/
O:
OLIVER LOWE & FRIENDS /CZ/
S:
SNOWGOONS /D/ ft. VIRTUOSO /USA/, SOULKAST /FR/, SICKNATURE /DK, PROP DYLAN /SWE/, KILLAKIKITT /HU/
SODOMA GOMORA /CZ/
SOKOL & MARYSIA STAROSTA /PL/
STRAPO & DJ SPINHANDZ /SK/
T:
TABASKO (Haem, O.S.T.R., Kochan, Zorak) + Noise Trio Live Band /PL/
TAKTLOSS /D/
TY NIKDY (Idea, Rest, Paulie Garand, MC Gey, Boy Wonder, DJ Fatte) /CZ/

Zdroj: Hip Hop Kemp 2012
Publikoval: Redakcia GREGI.NET