Biela noc/Nuit Blanche 2011 prináša súčasné umenie na netradičné miesta v netradičnom čase!

Historické centrum Košíc ožije súčasným umením v netradičnom – nočnom čase. Biela noc/Nuit Blanche 2011 prichádza po veľkom minuloročnom úspechu opäť. Tentoraz s väčším počtom stanovíšť, brigádnikov, otvorenými reštauráciami a kaviarňami, kyvadlovou dopravou medzi Prešovom a Košicami a svetovými hviezdami súčasného umenia. Garantujeme, že v sobotu, 1. októbra nezaspíte.

Košice sa organizovaním Bielej noci/Nuit Blanche zaradili medzi svetové metropoly akými sú Paríž, Brusel, Rím, Madrid, Riga, Bukurešť či Petrohrad, kde sa podujatie koná pravidelne už niekoľko rokov. „Len v júli tohto roku sme oficiálne získali certifikát na organizovanie Bielej noci a v tomto roku nás výrazne finančne podporilo Nórske kráľovstvo, vďaka ktorému k nám mohol prísť nórsky umelec Rune Guneriussen,“ povedal riaditeľ neziskovej organizácie Košice 2013 Ján Sudzina. „Špeciálne by som chcel pozvať Prešovčanov, pre ktorých sme v tomto roku pripravili bezplatnú autobusovú prepravu. Aj takýmto spôsobom by sme chceli sprístupniť súčasné umenie publiku zo širšieho okolia,“ dodal J. Sudzina.

Druhý ročník Bielej noci otvorí primátor mesta Košice Richard Raši a kurátorka Bielej noci/Nuit Blanche 2011 Zuzana Pacáková počas slávnostného ceremoniálu v Mestskej krytej plavárni, 1. októbra o 20:00 hod. Súčasťou neho bude tanečné divadlo v podaní slovenskej skupiny Debris Company. „Kapacita Mestskej krytej plavárne je obmedzená na 550 miest, preto tí, ktorí sa nedostanú dnu o 20-tej si môžu tanečné predstavenie pozrieť v repríze o 21:00 hod.,“ povedala Zuzana Lehotská z Košice 2013, n.o. Debris Company sa predstaví s fyzickým divadlom Private prisons.

Biela Noc

Trasa Bielej noci/Nuit Blanche 2011 povedie Hlavnou ul., Alžbetinou ul., Mlynskou, Dominikánským námestím, parkom na Moyzesovej ul. a Mestským parkom. Návštevníkov bude navigovať vyše 120 dobrovoľníkov z košických stredných a vysokých škôl, k dispozícii bude mapka a pri každom diele infotabuľa so stručným popisom diela. „Umelecká koncepcia Bielej noci je nastavená tak, aby si každý návštevník našiel to, čo sa mu páči najviac. Ponúka viac ako 30 zvukových, svetelných a interaktívnych inštalácii, rôznych hudobných a tanečných projektov, predstavení, sôch a objektov, kresieb a tohtoročnou novinkou je aj poézia (viď TS Biela noc prenikne aj do éteru),“ povedala kurátorka Bielej noci/Nuit Blanche 2011 Zuzana Pacáková, podľa ktorej je Biela noc vytvorená pre širokú verejnosť, aby sa ľudia mohli zabaviť, pokochať, niečo nové sa dozvedieť a prežiť netradičný večer plný zážitkov a stretnutí.

Okrem významných slovenských umelcov sa 1. októbra predstavia aj umelci z Česka, Maďarska, Francúzska, Nórska a Mexika. Spolu sa predstaví 130 umelcov. „Určite bude k najatraktívnejším inštaláciám patriť svetelná inštalácia Parasitic gesture nórskeho umelca Runa Guneriussena, ktorú špeciálne pripravil pre košický Mestský park. Digitálna inštalácia Fractal Flowers od mexického umelca Miguela Chevaliera či interaktívna inštalácia francúzskej tanečníčky Catherine Langlade. Ide naozaj o svetovo uznávaných umelcov, ktorí na Slovensku budú prvýkrát, na čo sa už veľmi teším,“ dodala Z. Pacáková.

Biela Noc
pre zväčšenie kliknite na obrázok

Do Bielej noci/Nuit Blanche v Košiciach sa v tomto roku po prvýkrát zapoja aj niektoré reštaurácie, pivárne, kaviarne a bary, ktoré sprístupnia svoje prevádzky do neskorých nočných hodín. „V ústrety nám vyšla MČ Košice – Staré mesto, ktorá vydala mimoriadne povolenie na predåženie prevádzkových hodín podnikov v jej pôsobnosti. Jedinou podmienkou je kontrola intenzity hluku a jej udržanie na čo najnižšej možnej úrovni,“ dodala Z. Lehotská.

Novinky tohtoročnej Bielej noci:
– 32 umeleckých inštalácií
– infotabule pri stanovištiach
– účasť svetových hviezd súčasného umenia
– otvorené reštaurácie, bary, kaviarne v centre mesta
– priamy prenos na Rádiu Devín
– bezplatná kyvadlová autobusová preprava medzi Prešovom a Košicami

ZUZANA PACÁKOVÁ už šiesty rok pôsobí v Paríži, kde vyštudovala Manažment kultúry a Kurátorské štúdia na Sorbonne Panthéon Paris 1. V Paríži mala možnosť pracovať na veľkých výstavných projektoch ako Monumenta Anselm Kiefer, Monumenta Richard Serra, Cellar Door a iné. Pracovala v rôznych inštitúciách súčasného umenia ako Palais de Tokyo, gb agency či Centre Georges Pompidou i v Slovenskom inštitúte v Paríži. Vytvorila viacero autorských výstav (La Part manquante, Projection, …) a už niekoľko rokov sa aktívne angažuje aj u nás na Slovensku. Projekt Biela noc, ktorý spoznala v Paríži, je toho najlepším dôkazom.

Zdroj: Zuzana Lehotská, produktová PR manažérka, Košice 2013, n.o.
Publikoval: Redakcia GREGI.NET