Hercova misia Martina Hubu: Osud bol ku mne milosrdný a priaznivý.

Viac ako 150 filmových, televíznych a divadelných postáv nesie jeho tvár i dušu. Jeden z najvýznamnejších slovenských hercov Martin Huba sa stal počas úvodu Art Film Festu novým laureátom ocenenia Hercova misia. Dnes popoludní vlastnoručne pripevnil mosadznú plaketu so svojim menom vo Festivalovom parku v Trenčianskych Tepliciach.

„Je pravda, že osud bol ku mne v divadle aj vo filme bol taký milosrdný a priaznivý, že nech by sa mi už udiala akákoľvek krivda, musím byť len vďačný za to, aké výnimočné úlohy som mohol stvárnil,“ povedal Huba. „Zvykne sa hovoriť, že hercova cesta sa meria na tú pred Hamletom a tú po Hamletovi. Podarilo sa mi zahrať všetky vysnívané postavy. Ale herec keď má povedať svoju najobľúbenejšiu postavu, je v rozpakoch, že spomenie jednu a druhú urazí. Aj keď, samozrejme človek má svoj vnútorný rebríček,“ dodal. A pre poverčivosť si nechal svoje ďalšie umelecké sny pre seba. „Zvyknú sa totiž plniť práve tie nevypovedané sny,“ vysvetlil s úsmevom.

Charizmatický herec, ktorého posledné tvorivé obdobie je časom umeleckej zrelosti a skutočného hereckého majstrovstva, zdôraznil, že hercova profesia je závislá od rôznych šťastných zhôd okolností.  „Je mnoho ľudí, ktorí by si zaslúžili oveľa veselší a krajší osud na hereckej púti a nemali to šťastie. Som si toho vedomý. Nie každému sa rovnakou mierou naplnila táto čaša šťastia. Dnes si veľmi vážim, že mi osud a Pán Boh pomohli k tomu, že mám tu česť byť ocenený na Art Film Feste. Mnohým sa toho šťastia nedostalo,“ povedal Huba.

Martin Huba je synom herca Mikuláša Hubu a opernej speváčky Márie Kišonovej-Hubovej. Keď sa dostal na štúdiá, vraj to nemal ľahké, pretože na neho prstom ukazovali ako na protekčné dieťa. Svojimi výkonmi však všetkým dokázal svoj talent. Dnes patrí medzi jedného z najvýznamnejších hercov a režisérov Slovenského národného divadla a medzi jedného z najobsadzovanejších slovenských hercov v českých filmoch. Do myslí divákov sa už navždy zapísal ako vrchný Skřivánek zo slávneho filmu Jiřího Menzla Obsluhoval jsem anglického krále, za ktorú získal cenu Českého leva. Práve tento film uvedie Art Fim Fest ako poctu ocenenému Hubovi vo svojom programe v stredu.

Zdroj: ART FILM, n.o., FORZA, a.s.