Helloween, Kreator, Refuge (Rage), Eluveitie: 21. augusta v Banskej Bystrici!

Okrem nemeckého trojzáprahu Kreator – Helloween a Rage/Refuge, doplnia túto fantastickú zostavu na 21. august aj mimoriadne populárni švajčiarski folk-metalisti ELUVEITIE.

Skupina, ktorá sa za posledné roky vypracovala na špičku žánru v Európe a má za sebou desiatky miliónov pozretí svojich klipov na Youtube, odohrá na Slovensku taktiež exkluzívny koncert v roku 2015. Vstupné na túto skvelú akciu je v júli bezkonkurenčných 28,- €.

Ich posledný album Origins z roku 2014 potvrdil pozíciu kapely medzi najpopulárnejšími v Európe a potvrdil obrovskú obľúbenosť tohto 8-členného telesa hrajúceho podľa niektorých kritikov melodický death metal s netradičnými nástrojmi – píšťalky, flauty, husle, gajdy. Ten zaznie na strednom Slovensku prvýkrát. Skupinu bude na Slovensku sprevádzať až 7 členný tím technikov, aby vystúpenie pre domácich fanúšikov bolo maximálne profesionálne nazvučené a odohrané.

Helloween

Stále populárna nemecká heavymetalová legenda Helloween vydala koncom mája svoj nový album My God-Given Right. Paradoxne v deň po odohraní koncertu svojich bývalých kolegov v Banskej Bystrici –Masterplan a Unisonic (29.5.2015). Každopádne, album, na ktorom kapela napripustila žiadne štýlové úlety, sa stal 15-tym štúdiovým albumom tejto legendy a to v roku, kedy oslavuje 30 rokov vydania svojho debutového – a kultového albumu Walls Of Jericho (1985) !

Helloween sa na svetové turné k novému albumu vydajú až koncom roka 2015 a v pokračovať budú v roku 2016, ale niekoľko festivalov si toto leto vybrali a zahrajú na nich už aj nové skladby plus trochu premiešaný výber ich nestrarnúcich hitov zo stáho obdobia – a aj z nového.

Najväčšie hity ako I Want Out, Future World, Dr. Stein alebo Eagle Fly Free sú umne namiešané bombami ako Where the Raing Grows, If I Could Fly alebo Power a dôjde aj na fantastické medley (mix častí skladieb) Halloween / Sole Survivor / I Can / Are You Metal? / Keeper of the Seven Keys… Skupina s toľkými skvelými skladbami nemôže hrať všetky obľúbené kusy, ale na bystrickom koncerte si ich užijete naozaj dosť. Preto, ako sa pýtajú Helloween svojich fanúšikov na singli z jedného z predošlých albumov – Are You Metal

Kapela : Michael Weikath – gitara, vokály, Markus Grosskopf – basgitara, vokály, Andi Deris – spev, Sascha Gerstner – gitara, vokály, Dani Loeble – bicie

Kreator

Od 80-tych rokov máme možnosť pozorovať na scéne aj ďalšiu, stále sa zlepšujúcu stálicu, nemeckých Kreator. Toto zoskupenie vydáva albumy s pomerne dlhými prestávkami, čo im však pridáva na stúpajúcej kvalite ich prepracovaného, svetového thrash metalu. K tejto hudbe stavia Kreator aj svoje texty, ktoré sú kritikou problémov (politika, situácia ľudí, nepokoje, dôvody a príčiny…), ktoré sa stali súčasťou už aj nášho života a poukazujú na ne dosť ostro. Avšak bez takýchto kapiel a aktivistov by všetko zlé asi postupovalo ešte rýchlejšie a preto je sympatické, že skupiny tohto hudobného žánru sa týmto témam nevyhýbajú (Megadeth, Slayer a iné…) Hudobne prepracovaný thrash metal sa pýši skvelými rytmickými gitarami, melodickými sólami, ale aj príchuťou 80-tych rokov za podpory štekavého spevu Mille Petrozu a rytmiky. A keďže Kreator patrí v Európe neodmysliteľne k špičke žánru, príde na Slovensko vedúca kapela agresívnejšej odnože metalu predstaviť svoju hudbu a texty taktiež exkluzívne. Aj keď k už 3 roky starému, ale zatiaľ poslednému albumu Phantom Antichrist (2012).

Zatiaľ posledným video záznamom Kreator je úžasný Dying Alive z roku 2013 zachytávajúci obrovskú popularitu kapely a ich nadšených fanúšikov… Samozrejme aj koncert tejto kapely je prierezom ich najznámejších skladieb a aj Kreator si pre toto leto vybrali len zvolené festivaly a Slovensko ! Agentúra EPG priniesla koncert Kreator na Slovensko v roku 2002 (Detva), 2005 (Banská Bystrica) a 2009 (Bratislava) a tento koncert bude štvrtým veľkým (aj pódiovo) knock-outom Kreatorov pre Slovensko !!!

Kapela: Mille Petrozza – spev, gitara, Ventor – bicie, Christian – basgitara a Sami – gitara

Refuge

Pre fanúšikov skupiny RAGE (Nemecko) sa rok 2015 stal niečím výnimočným. Nie vždy sa stane, že ich obľúbená kapela po čase príde na pódiá v starej zostave a hrať len tie vybrané staré skladby. Ale pre fanúšikov RAGE táto príležitosť prichádza práve v tomto roku.

Kapela začínala ako AVENGER. Po albume a mini-albume (rok 1985) si zmenili meno na RAGE. Vtedy hrali viac menej neučasaný melodickejší thrash metal. Ako RAGE už vydali dva albumy ktoré ešte nezaznamenali mimoriadny ohlas… Avšak !!!

V roku 1988 RAGE prišli s novým, vtedy už tretím radovým albumom Perfect Man. Bolo to prvé upozornenie na to, že na scénu alebo skôr do prvej európskej metalovej ligy sa tlačí niekto nový a mimoriadny. Tento album RAGE bol prvým v zostave Peavy Wagner – basgitara, Manni Schmidt – gitara a Chris Efthimiadis – bicie nástroje a dovtedajšie kvarteto sa zmenilo na trio. Túto dobu výborne reprezentuje skladba Don’t Fear the Winter ktorá zľudovela a v repertoári kapely sa pravidelne objavuje.

Máličko sa zmenilo aj hudobné smerovanie kapely z thrash metalu na mix thrash, heavy a speed metalu.

Druhým albumom (celkovo číslom 4) Secrets in a Weird World pokračuje vpád do extraligy čo potvrdzuje aj vydanie prvého maxisingla a natočenie klipu Invisible Horizons. Okrem nej však album obsahuje aj skvosty ako Light into the Darkness, Talk to Grandpa, Lost Side of the World alebo Without A Trace. Píše sa rok 1989.

V rýchlom slede album – turné – album – turné prichádza na trh aj ďalší počin – Reflections of A Shadow koncom roka 1990. Vtedy už silná MTV si vyberá od RAGE klipovku True Face in Everyone a vďaka vysokej rotácii popularita skupiny rastie. Rok 1990 je pre Rage dokonca rokom, kedy prvýkrát vystúpia aj v Českoslovenku – pamätný je koncert v Jihlave.

Krátkym výdychom v pracovnom tempe kapely je minialbum Extended Power (1991), ktorý je zbierkou nevydaných skladieb z albumov Reflection, Secrets, skladba Bootlefield je nanovo nahranou verziou Avenger z roku 1983 a jedným príspevkom z radovky Reflections of a Shadow plus inštrumentálkou What´s Up ?

Kapele sa darí a tak v polovici roka 1992 prichádza prvé dokonalé veľdielo Trapped !. Od úvodnej orientálne začínajúcej Shame on You cez víchricu s úžasným úvodným riffom Solitary Man sa postupne prepracujeme k 12 hudobným skvostom a jednej coververzii kapely ACCEPT. Hudobne je kapela vybrúsená takmer k dokonalosti a preto si môžete vychutnať poriadnu porciu power metalu (Take Me to the Water, Difference, Enough is Enough, Question, Baby I´m Your Nightmare), svižné vypaľovačky ako Medicine, Power and Greed, Beyond the Wall of Sleep) alebo dokonca precítenú baladu Not forever ! Od tohto albumu je znateľný výrazný posun k absolútnej zvukovej kvalite, okrem hudobnej.

Skupina už hráva aj v Japonsku kde dokonca odohrá aj netypický akustický koncert a muzikanti neprestávajú tvoriť ďalšie skladby. Intermezzom č.2 sa stáva minialbum Beyond the Wall obsahujúci 5 nových skladieb (!!!) a jednu live verziu staršej skladby – práve v akustickom prevedení – Light into the Darkness. Japonský disk obsahuje akustické skladby dve (bonus : Dust).

Obrovská chémia fungujúca medzi muzikantmi je pretavená do nasledujúceho albumu. Z 95% sa stáva 100% po stránke kvality aj zvuku. Je až neuveriteľné do akej dimenzie RAGE dokázali posunúť svoj zvuk. Brilantný power metalový odliatok Missing Link sa stáva vrcholom tvorby kapely a hudobný záber nie je slovom power metal nejak ohraničený. Samozrejme burácajúca úvodná Firestorm a nasledujúca Nevermore sú powermetalové kusy najvyššieho kalibru ale RAGE stojaci si za názvom kapely veselo mixujú speed metal, thrash a heavy metal a koketovanie s klasickými hudobnými nástrojmi prináša ovocie v podobe epickej Lost in the Ice… Nejde nespomenúť úžasné kompozície ako Who Dares ?, Wake Me when I´m Dead, titulnú Missing Link, poriadne naštvanú Her Diary´s Black Pages, v Japonsku singlovú Refuge alebo záverečnú Raw Caress. Je ťažko nájsť slová, ktoré by opísali talent gitaristu Manniho Schmidta, ktorý nahral všetky gitary – vyrába neuveriteľné riffy, sóla a doplňuje hlavného skladateľa, speváka a hráča na basgitaru Petra Peavyho Wagnera tak, že s bubeníkom Chrisom je kapela a aj album jeden monument, monolit a jedno všetko.

Pre poslucháča ktorý nepočul albumy Trapped a Missing Link by sa mohlo v prenesenom význame povedať, že vypočutie týchto albumov je ako keby ho počas žatvy vtiahol kombajn do svojho vnútra, vymlátil ho zo zrna a v balíku ho vypľul von. Dvojica albumov túto službu urobí dokonca dvakrát.

Turné s Gamma Ray a neskôr s Grave Digger, Running Wild a v Japonsku turné vlastné, prináša možnosť nahrať aj obrazový záznam životnej formy kapely a ten prochádza pod názvom Video Link. Ten sa však šokujúco stáva posledným záznamom tejto fantasticky zohratej a fungujúcej zostavy, dôvodmi odchodu Manniho Schmidta je jednak pocit chýbajúceho rodinného života, problémy RAGE s vydavateľstvom a celková únava z mimoriadne plodnej päťročnice.

Čo sa dialo potom, mnohí sledovali aj osobne vďaka niekoľkým koncertom RAGE aj u nás na Slovensku.

V roku 1999 sa takmer podaril návrat Manniho Schmidta do kapely po odchode jeho náhradníkov (až dvoch!) Spirosa Efthimiadisa a Svena Fischera, avšak Manni sa ozýva Peavymu tesne po tom, ako si Peavy ťapne s iným gitarovým virtuózom – Viktorom Smolskim. A ako Peavy povedal, nebolo by možné v jednej kapelu ukočírovať také dve obrovské gitarové osobnosti…

A po dlhých 21 rokoch sa udialo niečo nevídané. Koncom leta 2014 odohrali koncert v rodnom meste Herne traja chlapíci schovávajúci sa pod menom Tres Hombres. Peavy, Manni a Chris. Popozývali fanúšikov, ktorých sa nakoniec zišlo prekvapivých 1200 a zahrali si kúsky zo starej éry a chémia opäť zafungovala. Na výročnom turné 30 rokov Rage si na niekoľkých koncertoch Manni a Efthi zahrali s Rage pár skladieb ale volanie starých krásnych čias bolo tak silné že RAGE ako kapela v aktuálnej zostave boli pozastavení a Peavy, Manni a Efthi tento rok idú hrať ako REFUGE, čo je aj názov jedného zo singlov tejto zostavy.

Je to ťažko uveriteľné, pretože návraty takýchto zostáv sa niekedy ani nepodaria, avšak RAGE ako REFUGE sú tu po 21 rokoch naspäť !!!

Toto leto majú v pláne odohrať niekoľko festivalov (napríklad Sweden Rock Fest, alebo Bang Your Head v Nemecku) pričom odohrali aj atraktívny „70 000 tons of metal“ v januári, ktorý je zaujímavý tým že sa odohráva na obrovskej lodi počas plavby Karibikom a je pre limitovaných 2000 fanúšikov…

Pre Slovensko je však vďaka agentúre EPG je nachystané exkluzívne 90-minútové vystúpenie kapely v druhej polovici augusta spolu s kapelami Helloween a Kreator (obidve Nemecko) – pričom sa tu bude točiť DVD REFUGE !!! Bude to najdlhší koncertný set kapely po rokoch – a po koncertoch EPG v máji (ACCEPT + UNISONIC) a v júni (NIGHTWISH + SABATON) pôjde o tretí zaplnený amfiteáter v Banskej Bystrici v tomto roku !

Aby sme nezabudli na slovenských favoritov, ktorí vyhrali svoje predstavenie na tomto veľkom podujatí, tak sa jedná o kapely, ktoré Slovensko určite môžu prezentovať aj v zahraničí (Anstratus už dokonca hrali na najväčšom svetovom metalovom festivale Wacken v roku 2015) !!! Európske veličiny majú naozaj zdatných súperov ! Preto nemôžu poľaviť v nasadení ani minútku !!!

Helloween plagat A1 F3 NAHLAD

Zdroj: EPG