HEILUNG svou zaříkávací hudbou přenášejí do pravěku

Existovala hudba před pěti tisíciletími? Jak asi zněla? Odpověď vám dá šamanská družina HEILUNG, která k nám zavítá už na druhý samostatný koncert. Ten první byl beznadějně vyprodán několik měsíců před jeho konáním, takže tentokrát míří do Fóra Karlín, kde už také zbývají poslední vstupenky.

HEILUNG jsou… historie. Tato mnohočetná mezinárodní formace se posluchače všemi prostředky – rituální hudbou, archaickými nástroji, vizuálním konceptem i pódiovou prezentací, jež odpovídá pravěkému divadelnímu představení (v podstatě jde o hudební rituál s různými zaříkáváními) – snaží spojit s dobou před příchodem křesťanství. Ať už jde o severoevropskou dobu bronzovou, železnou nebo příchod vikingské éry.

Pro dosažení autenticity HEILUNG ve svých mystických písních používají vše od tekoucí vody, chrastění lidských kostí, rekonstruovaných mečů a štítů z archeologických nálezů, bronzových kruhů a starých rámových bicí a jiné instrumenty. Texty zas obsahují originální přepisy z runových kamenů a zachovaných kopí, amuletů a dalších artefaktů a dále básně, které se zabývají historickými událostmi nebo jsou interpretacemi originálů, k čemuž hojně využívají výkladů velkých runologů jako Düwela nebo Heizmanna.

Pro konkrétní představu se blíže podívejme na jeden z jejich zhudebněných dávnověkých rituálů. Kompozice „Othan“ (odkaz viz níže) z alba „Futha“ (jehož přípravy zabraly tři roky) je z těch, která se v kontextu HEILUNG může jevit jako píseň uvolňující. Ve vlčí mantře (lidé se kdysi při zaříkávání často uchylovali k přejímaní zvířecích zvuků) však obsahuje dávná bojová zaříkávání ze 7. st. př. n. l., která se pro nejvyššího severního boha Odina (vyjevuje se tu jako pán války) zpívala pod štíty pro požehnání a ochranu svých bojovníků, jež jako aktivní bojové kouzlo mělo mít i sílu zastavit šíp v letu.

HEILUNG však vedle soundtracku ke hře Hellblade poslední roky pracovali hlavně na třetí desce „Drif“. Ta vyšla letos v srpnu a představil ji první singl „Anoana“, nádherná skladba s epickým videoklipem.

HEILUNG v němčině znamená ‚léčení’ a soubor toto slovo vnímá jako jádro svého zvuku. Předpokládá se, že posluchač jejich někdy bouřlivou hudební cestu z úsvitu již zapomenutého věku opustí uklidněný a uvolněný. A to tribální hudba temně ambientních ploch a šamanských rytmů vedená zpěvy jak z jiného světa splňuje. Ne nadarmo se HEILUNG zovou termínem „ampflikovaná historie”.

HEILUNG si přivezou speciálního hosta, italskou umělkyni LILI REFRAIN. Tato multihudebnice pocházející z Říma ve svém sólovém projektu (od roku 2007) používá elektrickou kytaru, zpěv, perkuse, syntezátor a smyčkování (looping), aniž by používala počítač nebo předem nahrané stopy. Živě tak vše běží v reálném čase a ani při opakované návštěvě jejího koncertu nehrozí zalknutí se již slyšeným. Její mistrovskou technikou a schopností jít za hranice jakéhokoli žánru si vyšlapala vlastní cestičku a poskládala si jedinečnou paletu, která posluchače provede labyrintem neprobádaného, což ji vyneslo i pozvánku na letošní Roadburn festival.

Čeká vás vzrušující večer plný mystérií a cestování v čase, přijďte si ho prožít.

HEILUNG, LILI REFRAIN
4. 11. 2022 – Praha, Forum Karlín
FB event: https://fb.me/e/3cnboxpQS
předprodej: http://obscure.cz/cs/tickets/detail/id/389
sezení: vyprodáno // stání: 94 % prodáno

Zdroj: Obscure Promotion