Gypsy Fest: Bratislava bude už po 8-krát hostiť rómskych umelcov z viacerých krajín sveta.

Bratislava bude opäť hostiť koncom júla špičkových rómskych umelcov z Litvy, Lotyšska, Ruska, Švédska či Maďarska. Poprední umelci totiž vystúpia od 29. do 31. júla v rámci svetového rómskeho festivalu.

Gypsy Fest aj tento rok ponúkne svojim priaznivcom koncerty, pestrofarebný sprievod účinkujúcich, či rekonštrukciu rómsko-nerómskej svadby.

“Otváracím podujatím festivalu je rekonštrukcia rómsko-nerómskej svadby, čo je divadelné predstavenie. Diváci sa môžu tešiť na skvelé výkony profesionálnych rómskych a nerómskych hercov,” povedala hovorkyňa festivalu Monika Komorová.

Sprievodné podujatia Gypsy Festu sa uskutočnia na viacerých miestach v Bratislave. “Každý rok je veľkým lákadlom pre Bratislavčanov a turistov defilé, čiže pestrofarebný sprievod rómskych umelcov. Budeme radi ak ich ľudia prídu podporiť tým, že sa pridajú do sprievodu,” povedala Komorová.

Gypsy Fest už dlhodobo nie je len o hudbe, ale aj o vzdelávaní a prezentácií pozitívnych vzorov, ktoré sú prínosom pre spoločnosť. “Súčasťou svetového rómskeho festivalu bude aj divadelný workshop s názvom Roma Theatre Workshop. Chceme dať šancu mládeži z rómskych osád, aby plnohodnotne využila svoj voľný čas. Za pomoci erudovaných tútorov získajú základy herectva. Vo svojej komunite si tak budú môcť založiť ochotnícky divadelný súbor,” dodala Komorová.

Festival neukazuje len farebnosť rómskej kultúry a tradícií, ale je to aj prostriedok k integrácii a nadviazania komunikácie medzi rómskou komunitou a väčšinovou spoločnosťou.

8. ročník Gypsy Festu je financovaný z dotácie Úradu vlády SR, program Kultúra národnostných menšín 2015, Ministerstva kultúry SR, program Kultúra znevýhodnených skupín. Projekt podporil aj Bratislavský samosprávny kraj. Gypsy Fest je súčasťou Bratislavského kultúrneho leta a Hradných slávností 2015.

Svetový rómsky festival “Gypsy Fest” sa na Slovensku organizuje od roku 2008. Doteraz na podujatí vystúpili okrem slovenských interpretov aj umelci z Indie, Brazílie, Argentíny, Švédska, Španielska, Macedónska, Nemecka, Srbska, Rumunska, Rakúska, Poľska, Maďarska a Česka. O podujatí informovala vo svojom vysielaní aj spravodajská televízia CNN. Gypsy Fest patrí k štyrom najväčším rómskym festivalom na svete.

Adobe Photoshop PDF

Zdroj: Gypsy Fest