Grape Lyžarák – Zimný Grape 2019

Pre všetkých festivalových nadšencov je pripravený ďalší ročník zimnej edície obľúbeného slovenského festivalu Grape. Po Prekliatej Hore a Mravcoch na Liptove sa tento rok môžeme tešiť na Lyžarák, ktorý sa uskutoční už 29. a 30. marca v prostredí lyžiarskeho strediska Jasná.

Najzásadnejšia zmena je tento rok miesto podujatia. Celé sa to presúva tam, kde to pred piatimi rokmi vypuklo prvýkrát, na chatu Kosodrevina, ktorá sa na rozdiel od hotela Liptov nachádza na južnej strane Chopku. Tam to bude možno troška zložitejšie s dopravou, keďže chata sa nachádza v strede kopca, veríme však, že organizátori sa dohodnú so strediskom, a preprava na chatu bude bez problémov. Okrem legendárnej Kosky sa na tejto strane kopca dá ubytovať ešte v Hoteli Srdiečko alebo na Chate Trangoška. Ubytovacie kapacity sú na Kosodrevine, oproti hotelu Liptov, väčšie, no samotný chatový klub sa zdá byť o čosi menší, v porovnaní s Retro Barom. Sme veľmi zvedaví, ako sa Grapeáci popasujú s touto výzvou, predsa len, keď sa konal prvý ročník zimnej edície, nebol festival Grape ešte takým pojmom akým je dnes. Janči (Trstenský) s Jurom (Podmanickým) však nedajú na atmosféru Kosky dopustiť, a práve preto sa rozhodli pre návrat do týchto priestorov. Určite to teda majú dokonale premyslené.

Po odjazdených kilometroch na zjazdovkách nám do tanca budú hrať zástupcovia domácej scény. Tešiť sa môžeme na ešte stále pomerne nový projekt Veca a Tóna S., Ultrazvuk, vždy príjemných Puding Pani Elvisovej, tvrdšie songy od Vydrapená Bužírka Punk System, a chýbať nemôže ani „domáca kapelka” Billy Barman, tentokrát v unplugged verzii. Pre tých, čo sa budú chcieť prekrepčiť až do ďalšieho dňa už majú nachystané gramce Yanko Kráľ, Bobsan, Džunyja G, Multipla Selectors a Macaque. A toto všetko za príjemných 19 euro.

Cez deň bude takisto pripravený sprievodný program pre lyžiarov aj nelyžiarov, konkrétnejšie info očakávame zopár dní pred začiatkom akcie. Zavážia určite aj snehové podmienky, keďže na konci marca to už môže byť všelijaké. Určite nás však čakajú dva prehýrené dni. Lístky si zakúpite priamo na webstránke Grape Festivalu.

Dôležitou informáciu je, že v sobotu 30.03.2019 sa bude konať druhé kolo prezidentských volieb. Takže všetci oprávnení voliči, ktorí majú trvalý pobyt mimo okolitých obcí a chcú sa ho zúčastniť, si museli dopredu zabezpečiť hlasovací preukaz, ktorý im umožní odvoliť na ktoromkoľvek mieste v rámci Slovenska. Pred pár dňami dokonca Grape festival vydal vyhlásenie, že sa snažia vybaviť volebnú urnu priamo v priestoroch Kosodreviny, prípadne budú zabezpečovať odvoz do najbližšej volebnej miestnosti.

Takže, vidíme sa na Koske alebo na svahu pri čajíku s rumom!

Autor: Tamara Zaťková