Galerie MeetFactory připravují sólové výstavy Michele Gabriele a Lenky Glisníkové

Poslední listopadový večer otevře galerie MeetFactory dvě nové výstavy, které obě kurátorsky připravil Ján Gajdušek. Prostory velké galerie obsadí se svými hyperrealistickými sochami italský umělec Michele Gabriele, v Galerii Kostka svou dystopickou instalaci představí česká umělkyně Lenka Glisníková. Ve čtvrtek 30. listopadu proběhnou také poslední open studios tohoto roku. Tvorbu rezidentů a rezidentek MeetFactory přiblíží kurátorka Kateřina Pencová v rámci komentované prohlídky. Vstup na akci je zdarma.  

Výstava Walking Our Distance italského umělce Michele Gabrieleho představí jeho nejaktuálnější tvorbu, v rámci které pokračuje v příběhové linii využívající mytologizované odkazy k drásavě smutné realitě předapokalyptického světa nápadně blízkého tomu, ve kterém žijeme. Pražská výstava navazuje na Gabrieleho expozici I see you repeating this, I warn you in the sweetest way, probíhající v galerii EACC ve španělské Valencii. Koncept obou expozic je postaven na textech básní, kde každý verš odhaluje část propojeného a vizualizovaného příběhu. Gabrieleho hyperrealistické sochy a objekty se zabývají otázkami současného postdigitálního světa a vytváří formy, které k nám promlouvají z nejisté reality budoucnosti, současně si ale tato díla zachovávají ironii a popkulturní retro estetiku filmových rekvizit hollywoodských filmů z 80. let 20. století.

Sólová výstava Lenky Glisníkové Moment of Seclusion Over the Horizon, aktuální laureátky Ceny Jindřicha Chalupeckého, uvede díla na pomezí 3D objektů a digitálního obrazu. Rozměrná dystopická instalace v Galerii Kostka evokuje hybridní entity strojů transformovaných do živých organismů. Tvorba Lenky Glisníkové, přestože se již výhradně jedná o tvorbu objektovou, má vždy přímou návaznost na dvojdimenzionální formu fotografie, z níž primárně vychází. Její díla připomínají přírodní či mimozemské objekty, jejichž části v podobě výstupků, prohlubní a boulí vystupují do prostoru. Některé se svým zjevem blíží pokrouceným větvím, jejichž povrch je však tvořen lesklým materiálem na pomezí biologického a strojového. Vytváří tak dojem hybridní formy života, která však už nepochází z námi známého světa.

Obě výstavy jsou k vidění do 28. ledna 2024. Vstup je zdarma.

Bio umělců:  

Michele Gabriele (*1983) je italský umělec žijící a tvořící v Miláně. Vystavoval v galeriích Kunsthalle Ost (Lipsko, 2022), Edoardo Secci Contemporary (Florencie, 2019), Gossamer Fog (Londýn, 2019), Whitenoise Gallery (Řím, 2018) a byl také zařazen do skupinových výstav v A.D.Gallery (New York, 2020), Et. Al Gallery (San Francisco, 2018), OJ Art Space (Istanbul, 2017), Bienále Bregenz (Bregenz, 2016), 9. Berlínském bienále (Berlín, 2016), ViaFariniDOCVA (Milán, 2014), Fondazione MACC, Muzeu současného umění (Calasetta, 2013) a Room Gallery (Milán, 2010) a dalších.

Lenka Glisníková (*1990) studovala v ateliéru fotografie Michala Kalhouse na Fakultě umění v Ostravě a poté absolvovala magisterské studium na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze v ateliéru Aleksandry Vajd a Martina Kohouta. Během studií absolvovala stáže v Polsku a Indonésii. Byla nominována na Cenu pro diplomanty evropských uměleckých škol STARTPOINT PRIZE 2019, kde získala čestné uznání poroty. Loni byla vybrána napříč evropskými talenty na přehlídku PLAT(T)FORM ve švýcarském Winterthuru. V roce 2023 se stala laureátkou Ceny Jindřicha Chalupeckého. Je součástí fotografického dua SHOTBY.US, které se od roku 2019 každoročně objevuje vnominacích na ceny Czech Grand Design, v roce 2020 pak zvítězily v kategorii Fotograf roku. V roce 2023 získaly ocenění Red Dot Design Award za kampaň pro festival Tanec Praha v kategorii Brands & Communication Design.

Michele Gabriele: Walking Our Distance
Galerie MeetFactory
1. 12.–28. 1. 2024
vernisáž: 30. 11. 2023, 18:00
kurátor: Ján Gajdušek

Lenka Glisníková: Moment of Seclude Over the Horizon
Galerie Kostka
1.12.–28. 1. 2024
vernisáž: 30. 11. 2023, 18:00
kurátor: Ján Gajdušek
produkce: Petra Widžová

Otevírací doba galerií:
pondělí–neděle 13:00–20:00 (není-li uvedeno jinak)

MeetFactory je v roce 2023 podporována grantem hl. m. Prahy ve výši 10.000.000 Kč.

Zdroj: MeetFactory