Do Flédy dorazí 20. novembra legenda českej rockovej scény Mňága a Žďorp, aby tu pokrstila nový album Made in China.

Od Made in Valmez až k Made in China. Tato věta možná vyvolá u někoho lehkou nostalgii, úvahy o relativní kvalitě nebo ekonomické realitě dneška. Na Flédě však 20. listopadu nepůjde o veletrh se spotřebním zbožím, ani o panel ekonomických expertů, ale o koncert kapely, bez níž by byla historie naší hudby o dost chudší.

Mńága a Žďorp přiveze totiž jak písničky, které jsou známy již z doby před 23 lety, kdy vyšlo album Made in Valmez, tak také zbrusu nový materiál z alba Made in China, které díky podpoře fanoušku na crowfundingovém portálu parta kolem frontmana Petra Fialy skutečně natočila v Číně. A kvalita, kterou přímočaře hrané písničky s nosnými melodickými nápady a chytrými, poetickými, někdy posmutnělýmí a jindy sarkastickými texty přinášejí, zůstává stále stejná. A tak křest, který na Flédu kapela nachystala, přinese nejen Hodinový hotel, Písničku pro tebe a další zásadníky milníky bohaté kariéry Mňágy a Žďorp, ale i takřka kompletní materiál z nového alba.

47a9d82f-5076-4ded-bf24-df9119536c75

Mňága a Žďorp vystoupí na Flédě ve čtvrtek 20. listopadu od 20 hodin, vstupenky v předprodeji stojí 199 Kč, na místě v den koncertu pak budou za 250 Kč.

Valašské Meziříčí bylo v osmdesátých letech nejen městem proplouvajícím zoufale šedou realitou terminální fáze socialismu, ale přesto (nebo právě proto) také jedním z nemnoha center undergroundové hudební scény. A právě v tavícím kotlíku, pod který občas přitápěli nejen “spořádání občané” ale i represivní složky v čele s StB, se zrodily kapely jako Slepé střevo, Koroze, Happyend Velký Plytkoš, jejichž různým prolínáním hudebním i lidským, konspirativním přejmenováváním a jiným během dějinami vznikla posléze v roce 1987 Mńága a Žďorp. Kapela si prošla obdobím částečného lámaní ledů na konci 80. let a následného revolučního třesku v roce 1989. Její tvorba se stala kultovní, písničky o strastech, beznaději, nudě, lásce a dalších emocích provázejí zejména od dob přelomového debutu Made in Valmez v roce 1991 již několik generací fanoušků a posluchačů. K dnešnímu dni má kapela na kontě přes dvacet různých titulů, film Petra Zelenky Mňága: Happyend, stovky, spíš pár tisíc koncertů v klubech i na festivalech, u nás i v cizině. A pozici interpreta, vůči němuž se každá generace muzikantů, která to s rockem a písničkami myslí upřímně, musí nějak popasovat. Nejnovější díl této velké mozaiky, album Made in China, přiveze s neutuchající energií koncertující Mňága a Žďorp 20. listopadu na pódium brněnské Flédy.

https://www.mnaga.cz
https://www.facebook.com/mnagaazdorp
https://fleda.cz/vstupenky

Zdroj: Fléda