Fínske sklo v Bratislave!

Do letnej Bratislavy zavítala chladivá škandinávska krása. 21. júna sa v Bratislavskej design factory otvárala výstava Finnish Glass Art 2005-2010, ktorá prináša originálny sklársky dizajn z Fínska.

Amalia Roxana Filip

Kurátorka Uta Laurén vybrala pre putovnú výstavu tie najkrajšie kúsky vyrobené v rokoch 2005 až 2010. Diela sa líšia, od umeleckých a dekoratívnych objektov až po produkty pre bežné použitie či diela z recyklovaných materiálov, pričom všetky nesú typický severský rukopis – čistý dizajn, kvalitné prevedenie, jednoduché vzory a hladké povrchy. Mnohí autori využívajú hru so svetlom a prírodné motívy.

Amalia Roxana Filip

Vo farbách prevažujú najmä zelená a oranžová. Výstava návštevníka očarí svojou krehkosťou a silou zároveň. Je jednoznačným dôkazom toho, že dizajn skla má vo Fínsku silnú tradíciu a veľmi zaujímavú históriu. Po jej zhliadnutí chcete mať hneď niekoľko z týchto pekných kúskov doma. Príďte sa o tom presvedčiť naživo.

Amalia Roxana Filip

O výstave – Finnish Glass Art 2005-2010 je putovná výstava z dielne Fínskeho múzea skla v meste Riihimäki na juhu Fínska, ktoré sa sústreďuje najmä na dokumentáciu vývoja sklárskeho priemyslu a dizajnu v krajine. Prvá výstava tohto zamerania sa uskutočnila v roku 1986, odvtedy múzeum mapuje sektor pravidelne a predstavuje súborné výstavy každých päť rokov.

Amalia Roxana Filip

Aktuálny výber je šiestym v poradí. Zo 150 zúčastnených autorov vybrala kurátorka pre putovnú výstavu 62 dizajnérov a umelcov a ich diela, ktoré sú vyrábané ručne v dielňach či sériovo v sklárňach vo Fínsku aj v zahraničí (napr. jednej z najväčších sklární vo svete Pasabahce v Turecku).

Amalia Roxana Filip

Výstava potrvá do 27. júla 2012. Je otvorená v pracovný deň od 10:00 – 18:00, vstup je voľný.

Zdroj: design factory
Publikoval: Redakcia GREGI.NET