Finalisti Anasoft litera 2013.

Literárna cena Anasoft litera pozná nových finalistov. Spomedzi 162 hodnotených kníh odborná porota vybrala do finále nasledovné tituly v abecednom poradí:

Balla: Oko, KK Bagala
Jana Beňová: Preč! Preč!, Marenčin PT
Zuza Cigánová: Špaky v tŕní, Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov
Maroš Krajňak: Entropia, Trio Publishing Peter Krištúfek: Dom hluchého, Marenčin PT Lucia Piussi: Život je krátky, Limerick
Ondrej Štefánik: Bezprsté mesto, Vydavateľstvo TATRAN Víťo Staviarsky: Kale topanky, Marenčin PT
Pavel Taussig: Hana, Vydavateľstvo Rak
Milan Zelinka: Pristaš, Slovenský spisovateľ

O desiatich finalistoch literárnej ceny Anasoft litera a jej víťazovi v ôsmom ročníku rozhodujú členovia poroty: literárny vedec Peter Darovec, publicistka Tina Čorná, literárny vedec Michal Jareš, filmový teoretik a kritik Martin Ciel a literárny kritik a vedec Derek Rebro.

Literárna cena Anasoft litera sa udeľuje za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického literárneho diela autorov, ktorí sú občanmi Slovenskej republiky a ich diela alebo preklady ich diel do slovenského jazyka sú knižne vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku.

Anasoft litera prebieha v dvoch kolách. Porota vyberie zo všetkých publikovaných prozaických kníh v prvom kole desať najlepších titulov. „Po ich prečítaní sa mi zdá, že na Slovensku je už úplne štandardná situácia, porovnateľná s inými krajinami. Píše sa množstvo hlúpostí, existuje veľa kvalitného priemeru a každý rok vyjde niekoľko skvelých próz,“ zhodnotil Martin Ciel a doplnila ho Tina Čorná: „Oproti minulému roku narástol počet vydaných kníh. Podaktorí autori dokonca vydali aj niekoľko v priebehu jedného roka v rovnakej kvalite. Je však potešujúce, že oproti tejto záplave sa stále vydáva aj kvalitná literatúra, ktorá je a vždy aj bude v menšine.“ Podľa Petra Darovca „je pri súčasnej literatúre otázne objektívne určenie kvality textov. Tejto porote sa podarilo spraviť ten najlepší výber, akého bola schopná – a napriek tomu ostalo mimo finálovej desiatky  hneď  niekoľko  kníh,  ktoré  niektorí  porotcovia  považujú  za  výnimočné.  A zároveň  ani  jeden z vybraných finalistov nezískal absolútne sympatie všetkých porotcov. Je to asi dobré – súčasná slovenská próza je teda nielen rôznorodá, ale i problémová.“

O laureátovi, ktorý získa cenu 10 000 eur, bude rozhodnuté v druhom kole v septembri 2013. Víťaznú odmenu udeľuje generálny partner literárnej ceny, softvérová spoločnosť Anasoft.

Desať najlepších kníh sa odprezentuje počas literárneho festivalu Anasoft litera fest, ktorý sa bude konať

13. – 17. mája v Bratislave. Už tradičnou súčasťou podujatia budú okrem autorských čítaní finalistov literárnej ceny aj koncerty, diskusie, film, divadlo a program pre stredné školy.

Počas ôsmich rokov sa finalistami literárnej ceny Anasoft litera stalo päťdesiat spisovateľov.

Zoznam laureátov  Anasoft litera:
2012 Balla: V mene otca
2011 Monika Kompaníková: Piata loď
2010 Stanislav Rakús: Telegram
2009 Alta Vášová: Ostrovy nepamäti
2008 Milan Zelinka: Teta Anula
2007 Marek Vadas: Liečiteľ
2006 Pavel Vilikovský: Čarovný papagáj a iné gýče

Zdroj: Anasoft litera