Filmová Špina zbiera ďalšie ceny doma i vo svete.

Režisérka Tereza Nvotová získala v piatok počas udeľovania Cien Nadácie Tatra banky špeciálnu cenu Mladý tvorca pre autorov do 35 rokov. V kategórii audiovizuálnej tvorby, filmu, TV a rozhlasu ocenila porota jej réžiu filmu Špina. Nvotovej celovečerný hraný debut zaujal svojím autentickým prístupom k aktuálnej téme sexuálneho násilia, v kinách ho po júnovom uvedení videlo viac ako 50 000 divákov a diváčok. Posledné týždne boli pre snímku mimoriadne úspešné – okrem piatkového domáceho úspechu bodovala aj vo svete.

Od premiéry na Medzinárodnom filmovom festivale Rotterdam začiatkom roka zaradilo Špinu do programu vyše 20 svetových filmových podujatí. Z viacerých si odniesla významné ocenenia – dve ceny z košického Art Film Festu, cenu za najlepší hraný film na Filmovom festivale Nisa v Nemecku a v rovnakej kategórii bodovala aj na portugalskom festivale Fest – New Directors, New Films.

Nvotovej dráma však zaujala tiež na opačnej strane planéty – z Festivalu českých a slovenských filmov v Austrálii si odniesla cenu pre najlepší celovečerný film spolu so snímkou Ivety Grófovej Piata loď. Na Medzinárodnom filmovom festivale Valladolid – Seminci si na svoje konto pripísala Cenu pre najlepší celovečerný hraný film sekcie Meeting Point. Najnovším prírastkom do radu ocenení je Cena pre mladý talent z festivalu Exground Filmfest v nemeckom Wiesbadene, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie nemecké filmové podujatia. Okrem ocenenia pre Terezu Nvotovú si jej Špina v nedeľu 26. novembra 2017 odniesla domov aj Cenu divákov. Festivalovú púť však aktuálnymi úspechmi nekončí – v týchto dňoch ju premieta Medzinárodný filmový festival Káhira a v decembri ju čaká uvedenie v poľskej Poznani a indickom Chennai. V prípade, že ste si film nestihli pozrieť v kine, budete mať už onedlho možnosť v pohodlí vlastného domova – 6. decembra 2017 vychádza úspešný titul na DVD.

Viac informácií o filme – www.spina.film
Facebooková fanúšikovská stránka filmu – www.facebook.com/spinafilm

Zdroj: TS