Filmová noc na hrade v znamení Exotiky.

Šarišský hrad sa 3.8. premení na oázu umenia a filmu. Návštevníci sa môžu tešiť na koncerty Thieryho Ebama a Doroty Nvotovej, pripravené sú prednášky z ich ciest. Hlavným ťahákom bude premietanie filmu Návrat rysov za účasti režiséra Tomáša Hulíka.

„My Slováci si ani neuvedomujeme, že sme tiež exotickí. Chceme pritom vždy spoznávať niečo iné, ale nie to naše,“ objasňuje výber témy Peter Vlkovič z OZ Nový Film. Samotnú exotiku podčiarkuje aj výber hostí, ktorí tento rok prídu na Šarišský hrad. Kým Dorota Nvotová bude rozprávať o Nepále, práve tú našu exotiku predstaví režisér Tomáš Hulík nielen v diskusii, ale hlavne svojim filmom Návrat Rysov.

„Boli to pre mňa dva najkrajšie strávené roky. Útek z civilizácie a starostlivosť o to najnutnejšie, o prežitie a etablovanie sa dvoch rysích mláďat v divočine národného parku Veľká Fatra, o psa Lilicu, hydinu, ktorú sme mali na dvore chaty a o úplne „banálne veci“ ako mať dostatok dreva na kúrenie, čo jesť a pod. Pritom sme nemali žiadne telefóny či internet a kúpeľňu sme mali v potoku,“ spomína režisér na vznik filmu.

V programe, ktorý začína už o štrnástej hodine, sa objavia okrem filmu a hudby aj divadlo a fotografia. Pre deti zahrá divadlo Portál predstavenie o Pyšnej princeznej, celý detský kútik bude mať na starosti OZ Haliganda. Takisto si budú môcť návštevníci pozrieť výstavu fotografií s exotickou tematikou. Zaujímavé prednášky povedú Dorota Nvotová (Nepál v duši), Vlado Dudlák (Po stopách Mórica Beňovského – Madagaskar) a Tomáša Hulíka (Slovensko ako exotická krajina). Mária Maľaková predstaví na módnej prehliadke pätnásť exotických modelov. Pre návštevníkov je zabezpečená kyvadlová doprava z parkoviska na hradný vrch. Viac informácií na novyfilm.sk

 

Zdroj: Edo Kopček za OZ Nový Film
Foto: Peter Ilenčík